Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Львівська програма» Року Польщі буде насиченою

19 березня, 00:00

Львів’ян очікує цього року багато цікавих, без перебільшення знакових заходів, пов’язаних з проведенням у Львівській області Року Республіки Польща в Україні. Наскільки серйозною є організаційна сторона проведення року, свідчать і підписання головою облдержадміністрації О.Сендегою спеціального розпорядження, і оргкомітет, до складу якого увійшли найвідоміші люди Львівщини. Серед них — ректор Львівського університету Іван Вакарчук, директор Львівської картинної галереї Борис Возницький, голова Західного наукового центру НАН України Мар’ян Долішній та інші.

Рік буде насичений: відбудуться міжнародна конференція з проблем міжетнічної та міжрелігійної толеранності в новій Європі, в якій візьмуть участь німецькі, ізраїльські, польські та українські науковці; міжнародна українсько-німецько-французько-польська конференція з питань облаштування нового державного східного й південного кордону Європейського Союзу; українсько- польська конференція молодих журналістів, п’ята Львівсько-Варшавська конференція з питань філософії науки та ін.

Вже ведеться робота над створенням веб-сторінки «Україна та Польща — етапи стратегічного партнерства», молодіжного інтернет-порталу та кафедри полоністики у Львівському національному університеті ім. І.Франка. Питання примусового переселення українців 1944—46 рр. з території Польщі будуть обговорюватися на «круглому столі» представниками Польщі та Львівщини.

Серед мистецьких заходів — проведення Тижня польського кіно; опера «Страшний двір» С.Монюшка в постановці польського режисера Р.Скольмовського на сцені Львівського державного театру опери та балету; прем’єра ораторії «Шлюби Яна Казимира» Мечислава Солтиса у виконанні капели «Краков’єнсіс», заслуженої капели України «Трембіта» та камерного оркестру «Віртуози Львова». Оновленими постануть перед львів’янами та гостями міста пам’ятник Адаму Міцкевичу, що багато років вважається серед інших архітектурних пам’яток візитною карткою міста, а також відреставрований Золочівський замок, який стане філією Львівської картинної галереї.

Чималий резонанс громадськості викличе повернення сакральних пам’яток їхнім законним власникам: передача приміщень резиденції римо-католицькому архієпископу в м. Львові; а в листопаді — церемонія українсько-польського поєднання на Личаківському цвинтарі (меморіал УГА та польські військові поховання).

Однак далеко не всі заходи увійшли в офіційний перелік. Адже між львів’янами та їхніми сусідами з-за Бугу існують давні економічні, культурні та просто родинні зв’язки. Численні аматорські колективи заповнять сцени Львова, відомі польські політики, діячі культури та науки зустрічатимуться з львів’янами.

Як стверджує голова оргкомітету, заступник голови облдержадміністрації Володимир Герич, проведення Року Польщі в Україні повинно мати комплексний характер і сприяти порозумінню між народами, подальшій співпраці та інтеграційним процесам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати