Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Між розпуском і новим прем’єром

Олег БIЛОРУС: Ми підемо іншим шляхом...
25 липня, 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Президент Віктор Ющенко не сьогодні-завтра подасть на затвердження до Верховної Ради кандидатуру Віктора Януковича на пост прем’єр-міністра. Принаймні, в цьому впевнені представники Партії регіонів. Задля такої оказії депутати вирішили сьогодні працювати у пленарному режимі, хоча раніше планувалася робота в комітетах.

Примітно, що в неділю у Президента була зустріч з представниками коаліції, яка ніде не анонсувалася. Журналістам вдалося дізнатися, що Партію регіонів на зустрічі представляли Раїса Богатирьова, Микола Азаров і Андрій Клюєв, з боку «Нашої України» був Роман Безсмертний, від соціалістів — Василь Цушко. «Як би це не називали — консультаціями, домовленостями, переговорами, об’єднанням, роз’єднанням — все це відбувається у постійному і безперервному режимі», — сказав заступник глави ВР Адам Мартинюк. Сам Віктор Федорович поскаржився журналістам, що питання з його прем’єрством затягується. «Питання затягнуть у часі. Уряд має працювати, — сказав він після завершення узгоджувальної ради. Його прихильники вчора навіть перекрили рух по вулиці Грушевського. Вони трималися за руки, створюючи щільний кордон. Правда, на запитання журналістів — навіщо вони це роблять? — одні говорили, що не знають, а інші радили йти собі далі.

Проте по «заспокійливому» тону традиційного радіозвернення Президента можна припустити, що прізвище майбутнього прем’єра вже визначено. І «спадщина» йому, виходячи зі слів Віктора Ющенка, дістанеться непогана. Президент відзначив реальне зростання ВВП, збільшення прибутків населення, пенсій і соціальних стандартів. «Без штучного втручання й надмірного регулювання економіка оздоровлюється і стає міцнішою», — резюмував Ющенко.

Майбутньому прем’єру Президент порадив утриматися від популізму. Своє рішення про представлення кандидатури прем’єра Віктор Ющенко пообіцяв озвучити у встановлений Конституцією термін (15 днів). А про можливий розпуск парламенту вважав за краще взагалі не говорити.

Схоже, в цю ідею тепер вірить лише Юлія Тимошенко. Усі депутати її фракції вчора підписалися під заявою про готовність скласти з себе депутатські повноваження. Юлія Тимошенко закликала «Нашу Україну» зробити те ж саме і нагадала, що після збору заяв не менше ніж 151 народний депутат (у БЮТу своїх «камікадзе» не вистачає — у фракції 125 осіб) Президент України на підставі статей 102 і 77 Конституції України зобов’язаний своїм указом оголосити дострокові парламентські вибори.

Однак у «Нашій Україні» цю пропозицію сприйняли з іронією. «Ми чітко не можемо зрозуміти, що має на увазі БЮТ, — сказав журналістам Романа Зварич. — Якщо вони просять нас вийти з фракції, ми цього не будемо робити, якщо вони закликають писати заяви про складання повноважень, ми цього також не будемо робити».

«День» запитав у народного депутата, представника БЮТ Олега БІЛОРУСА , що буде робити його фракція, якщо парламент не буде розпущено?

— Якщо так станеться, що Президент не розпустить парламент і внесе кандидатуру Януковича, то ми будемо діяти у відповідності зі статусом парламентської опозиції. І більше нічого. Ми будемо вносити свої законопроекти, пропонувати альтернативні рішення, будемо домагатися безперервного й повного контролю за діями влади, давати їм оцінку, говорити про це відкрито в парламенті, щоб громадяни знали, про що йдеться.

Я переконаний, що прем’єрство Януковича може бути поверненням до часів «кучмізму» в найгіршому вигляді, в ще більш жорстокому вигляді, саме тому ми прагнемо дострокових виборів. Я упевнений, що тоді парламент буде більш структурованим, у ньому буде не п’ять сил, як зараз, а три.

Зараз багато говорять, що не в характері Президента розпускати парламент. Але Президент — це не тільки і не стільки людина — це державний інститут. Його статус, його повноваження, його відповідальність за долю народу вимагають від нього критично важливих рішень. Я не вважаю, що у Президента м’який характер, у нього досить твердий характер, хоча він не рубає, як Єльцин, з плеча, а діє обережно й поступово.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати