Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Харківщині «зникає безвісти»... електроенергія

23 травня, 00:00

Нещодавно Харківська обласна державна адміністрація вирішила розібратися зі споживанням електроенергії. Вже понад місяць в області працює міжвідомча робоча група з виявлення фактів втручання у роботу енергетичних приладів, причин комерційних втрат електроенергії, крадіжок енергоносіїв та енергетичного обладнання. Вже перевірено Печенізький та Золочівський райони. На черзі — Богодухівський, Дергачівський та Харківський райони.

Якщо загальна заборгованість споживачів за спожиту електроенергію становить 592 мільйони гривень, то область винна ДП «Енергоринок» понад 746 мільйонів гривень. Отже, виходить, що на теренах Харківщини «загубилася» електроенергія на суму понад 154 мільйони гривень. Де саме? Є таке поняття «нормативні втрати». Енергія губиться у лініях електропередач, у трансформаторному господарстві тощо. Але при нормативі 16—17 відсотків, у третині районів Харківської області «зникає без вісті» майже 50 відсотків електроенергії.

Начальник управління паливно-енергетичного комплексу обласної державної адміністрації Василь Без’язичний констатував, що «виявлено масові порушення у забезпеченні споживачів електроенергією і непоодинокі випадки розкрадання енергії». При цьому він підкреслив, що розкрадачі електроенергії, як фізичні, так і юридичні особи, діють не без допомоги працівників структурних підрозділів АК «Харківобленерго».

За певну суму деякі спеціалісти-енергетики готові надати не зовсім стандартні послуги. Скажімо, один із співробітників Чугуївської РЕС з готовністю відгукнувся на прохання споживачів зменшити показники лічильників. Звісно, не без користі для себе. У Харківському районі кілька посадових осіб РЕС пообіцяли директору приватної фірми, де були виявлені порушення, зменшити розмір штрафних санкцій. Щоправда, попередили, що «коштує» така послуга 1000 гривень. Утім, є випадки, коли в хід іде бартер: зі спеціалістами районних РЕС розраховуються за «допомогу» натурою. Так, одній жінці-контролеру РЕС вдячні клієнти презентували швейну машинку.

В «унікальному» Золочівському районі рівень комерційних втрат — один з найвищих в області — 67,5 відсотка, а рівень розрахунків за спожиту електроенергію найнижчий — 39 відсотків. Борги деяких мешканців району за сільськими мірками сягають астрономічних сум — близько 5 тисяч гривень. Не «визнають» лічильників і деякі юридичні особи. Один приватний підприємець, власник інкубатора, умудрився «зекономити» на електроенергії 16 тисяч гривень; інший бізнесмен, директор магазину — 10 тисяч гривень, їхній колега, хазяїн кіоску — майже 7 тисяч гривень.

Цікаво, що протягом трьох місяців працівники Золочівської РЕС склали 123 акти на побутових споживачів, а за три тижні роботи комісії було складено 129 актів на суму 120 тисяч гривень. За словами Василя Без’язичного, після початку перевірки рівень комерційних втрат в районі знизився майже на 20 відсотків. Він повідомив, що найближчим часом розпочнуть свою роботу аналогічні комісії у районах та містах області.

Наразі робимо висновок: не треба забувати вислову російського історика Миколи Карамзіна: «Якби одним словом описати те, що сьогодні робиться у нас в Росії, треба сказати «Крадуть!». Правда, те було давно. І в сусідній державі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати