Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не за зростом - за розумом та за інтересами

12 серпня, 00:00

Схоже, команда Валерія Пустовойтенка, справді, формується з фахівців високої кваліфікації, серед яких інколи зустрічатимуться й люди нижчі за середній зріст.

Але Анатолій Голубченко, котрий залишив про себе в українському істеблішменті неоднозначне враження як міністр промисловості, широко відомий ще й як людина, котра вміє робити гроші і допомагає в цьому своїм підприємствам.

Саме під його керівництвом українська металургія завоювала позиції на ринках Європи й Америки, і саме за його відсутності, не в останню чергу завдяки байдужості Мінпрому й Кабміну, на Заході почалися антидемпінгові процеси, здатні викликати і втрату цих ринків, і складнощі для українського бюджету, небагатого на інвалютні надходження.

Тепер, щоправда, його завдання буде набагато складнішим. Гроші потрібні на виплату пенсій, стипендій і зарплати бюджетникам. У надрах уряду існує не ним, Голубченком, складений графік погашення боргів. А виконувати його, безперечно, доведеться йому. Причому умови для цього не можуть бути комфортними, оскільки, виходячи з попереднього досвіду й прагнень, Анатолій Голубченко, вочевидь, насамперед спробує підняти українську промисловість, яка "добре" лежить. При цьому він, напевно, зможе розраховувати на співпрацю міністра економіки Віктора Суслова, але завжди відчуватиме косі погляди Нацбанку і Мінфіну, які так довго будували безінфляційну економіку аж ніяк не для того, щоб тепер завалити її на потребу якійсь промисловості.

Втім, про Анатолія Голубченка кажуть не тільки, як про людину прямої дії, швидку і рішучу. Робота в УСПП, у Верховній Раді, можливо, надала йому апаратної витонченості й дипломатичності, необхідних для контактів з міжнародними фінансовими організаціями, які ретельно стежать за чистотою нашого ринкового курсу.

А ось кого можна привітати, так це - пресу. З нею нинішній віце-прем'єр охоче підтримував зв'язок, виробляючи імідж публічного політика і не соромлячись в оцінках і характеристиках. Люблять його й жінки, для котрих нехитрий комплімент цінується нарівні з подарунком із любих рук.

Що стосується президентської адміністрації, де також не проти компліментів, то там до Голубченка ставлення трохи насторожене. Мовляв, його рівень - міністерство, а чи готовий він для віце-прем'єрства - подивимося. В усякому разі, за свого хлопця його не вважають.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати