Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ні хліба, ні видовищ...

04 липня, 00:00
Спроба направити на експертизу до Конституційного Суду президентський і парламентський законопроекти про внесення змін до Конституції, яку зробила учора Верховна Рада, закінчилася черговою парламентською кризою.

Спочатку фракції БЮТ, Соцпартії і «Наша Україна» блокували парламентську трибуну і президію з вимогою насамперед розглянути законопроекти, які стосуються агропромислового комплексу. Дану пропозицію, поставлену спікером Володимиром Литвином на голосування, підтримали 284 депутата з 438 зареєстрованих на засіданні.

Однак конструктивна робота тривала недовго: у процесі обговорення проектів постанов про інформацію Кабміну стосовно ситуації в АПК і заходах щодо подолання кризи у сільському господарстві фракції і групи так розійшлися у думках, що для узгодження позицій спікеру потрібно було оголосити перерву. Потім ще одну. Потім ще... Але це оплот української демократії не врятувало: не задовольнившись розглядом питань про хліб, опозиція зажадала видовищ, тобто повнометражної презентації законопроектів про поправки до Основного Закону. Яку, за словами бютівця Сергія Головатого, потрібно було внести до порядку денного деяких процедурних питань — і т.д. і т.п. Доведений вже ледве не до відчаю Володимир Литвин поставив-таки пропозицію С. Головатого на голосування, але воно набрало усього 202 голоси замість 226 необхідних.

Вечірнє засідання тривало взагалі лічені хвилини, — спікер вимушений був його закрити через, за його власним висловом, «тупе і цинічне» блокування роботи Верховної Ради опозиційними фракціями. «Висновок головний і очевидний, як це не дивно: представники фракцій, що відносять себе до опозиції, не хочуть міняти систему влади», — заявив В. Литвин журналістам.

Отже, передостанній перед літніми депутатськими канікулами «голосувальний» четвер у черговий раз пройшов даремно. До кінця роботи 3-ї сесії 4-го скликання Верховної Ради залишився один пленарний тиждень — з 8 по 11 липня, і, відповідно, один- єдиний день для прийняття рішення.

ДО РЕЧI

«Я рахував і зліва направо, і справа наліво, але 300 голосів для того, щоб внести зміни до Конституції України, не бачу», — сказав учора журналістам народний депутат Олександр Волков, коментуючи ситуацію, що склалася у Верховній Раді під час обговорення цього питання. На його думку, повідомляє Інтерфакс-Україна, якби законопроект про внесення змін до Конституції було винесено на голосування у зал, то вiн зміг би набрати 226 депутатських голосів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати