Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нове покоління вибирає нові свята

25 січня, 00:00

Тим, кому за тридцять, здається, вдасться побачити і пережити не тільки зміну політичного устрою і тисячоліть, але і зiв’янення старих свят. Причому не тільки офіціозних (як, скажемо, «дводенка» жовтневого перевороту), але і неофіційних, що пережили навіть радянську владу. І якщо 10—20 років тому київські студенти і святкували Тетянин день, то сьогодні в гуртожитках столичних вузів масового гуляння не передбачається. Ну хіба що комусь потрібен буде мотив...

25 січня в 1755 році в Тетянин день імператриця Єлизавета Петрівна підписала «Указ об учреждении в Москве университета и двух гимназий». Відтоді цей день в Росії став традиційним святом студентства. У Москві (т. к. саме московський університет став «винуватцем» свята) щорічно проводилися шумливі студентські гуляння, під час яких навіть поліція дивилася «крізь пальці» на витівки студентів. Гуляння також відрізнялися особливою демократичністю: улюблених викладачів носили на руках і спільно розпивали міцні напої.

У принципі, і до відомої дати 1917 року в Україні Тетянин день масово не відзначався. Можливо, тому, що на українських землях, які колись контролювалися Росією, перший університет — Харківський — був заснований тільки в 1805 році. Сьогодні ж відзначати Тетянин день як «день народження» студентства ніби не з руки. Хоч би тому, що в Україні перший університет з’явився задовго до московського — 20 січня 1661 року у Львові.

Цілком можливо, що через відсутність історичної спадкоємності сьогоднішні українські студенти і не святкують Тетянин день. До того ж існує широко розрекламований і «розкручений», офіційний день студентів в листопаді. Однак цілком можливо, що нашим студентам якраз і не вистачає того відчуття свободи, єднання і вседозволеності (в розумних, звичайно, межах), яке й ніс з собою «той» Тетянин день, коли відомі вчені і суспільні діячі приїжджали на зустрічі зі студентами, виконували куплети і виголошували імпровізовані промови на замовлення публіки. Але це вже, в принципі, питання не дати, а того, як ми відмічаємо наші свята. Причому, не тільки студентські.

Чому ж сучасне українське студентство не відзначає Тетянин день, «День» вирішив поцікавитися у студентів Київського Національного університету імені Тараса Шевченка

Ярослав МАНОХА, студент 4-го курсу:

Я вважаю, що в свідомості українського студентства Тетянин день не затвердився як «професійне» свято, адже по суті його ніколи масово, наскільки я знаю, у нас в країні не святкували. До того ж він випадає на період зимових канікул і влаштовувати масове гуляння і святкування досить важко, адже багато студентів роз’їжджаються додому.

Ольга КОРЕНУХІНА, студентка 4-го курсу:

— На мою думку Тетянин день, установлений до дня Московського університету, не має ніякого відношення до України. Та й зрештою, є День студента — свято студентів, яке офіційно визнане і відмічається, і яке, до речі, є міжнародним студентським днем, тому-то він і ближчий нашим студентам по духу.

Олег МАЛИШЕВ, студент 1-го курсу:

— Я про таке свято взагалі-то навіть не знаю, відповідно тому його не святкую, але якби в Університеті оголосили, що треба святкувати, то, напевно, всі б відсвяткували. Правда, краще б він випадав на час навчання, тоді можна було б не піти на заняття.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати