Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Папір з «перекосами»

Бюджет як дзеркало українського політикуму
31 серпня, 00:00

У парламент бюджет-2002 повинен надійти до 15 вересня. Але міністр фінансів Ігор Мітюков ще до 5 вересня обіцяє завершити підготовку узгодженого проекту відповідного закону. Контури цього головного кошторису країни на майбутній рік стають все більш чіткими. Як повідомив, виступаючи в Києві на семінарі начальник мінфінiвського департаменту Анатолій Максюта, профіцит держбюджету України в 2002 році, за попередньою оцінкою, становитиме 1,6 млрд. грн., при цьому прибутки від приватизації заплановані у розмірі 5,8 млрд. грн. (невже Міністерство фінансів нічому не навчив хiд виконання плану приватизації цього року?). Правда, з його слів (Інтерфакс-Україна), передбачається, що надалі нинішня методика визначення дефіциту держбюджету зміниться і приватизаційні надходження будуть виключені з прибуткових статей бюджету і переведені у розряд джерел фінансування дефіциту (на цьому неодноразово наполягали міжнародні фінансові організації). Згідно з такою методологією, дефіцит держбюджету-2002 становитиме 4,2 млрд. грн.

Прибутки зведеного бюджету України у 2002 році зростуть на 18% — до 62 млрд. грн., що складає близько 25% прогнозованого обсягу валового внутрішнього продукту. А.Максюта відзначив, що з урахуванням середньорічного індексу споживчих цін у розмірі 11,3% та зростання реального ВВП на 6%, а також поточних тенденцій виконання держбюджету такий прогноз прибутків не є «дуже напруженим».

Процес підготовки бюджету співпадає з практичним набуттям чинності нового Бюджетного кодексу України. У зв’язку з цим прем’єр- міністр Анатолій Кінах заявив про неприпустимість використання положень Бюджетного кодексу для політичного чи адміністративного впливу на окремі регіони. А.Кінах зазначив, що головне завдання міністерств фінансів та економіки, а також відповідних фінансових підрозділів місцевих органів влади полягає в тому, щоб формування нормативів, структури та об’ємів місцевих бюджетів «не спиралося на якісь політичні уподобання чи антипатії до регіонів, особисті відносини». Прем’єр нагадав, що проект бюджету уперше буде формуватися на основі Бюджетного кодексу, і підтвердив, що уряд збирається створити в структурі держбюджету спеціальний страховий фонд, що, з його слів, дозволить у ході виконання бюджету виправити «перекоси», які можуть виникнути у фінансуванні тих чи інших регіонів та галузей. Питання лише у тому, чи вдасться уряду уберегти в переддень парламентських виборів регіони також і від інших видів впливу, які виходитимуть від політичних сил, котрі осідлали тісно пов’язану з бюджетною податкову систему країни?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати