Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Парламентська бiльшiсть: шлях до порятунку чи «лебедина пiсня»

14 січня, 00:00

Інна БОГОСЛОВСЬКА:

— Сьогоднішні події в парламенті — це результат нестикування між новою реальністю (створення парламентської більшості) й застарілим регламентом. Після оголошення про створення більшості було очевидно, що меншість намагатиметься скористатися старим регламентом. Відповідно до норм старого регламенту, всього 150 депутатів можуть ухвалити рішення щодо невідповідності Конституції того або іншого законопроекту. Очевидно, що зараз ліві партії намагатимуться використати це правило, щоб блокувати всі законопроекти, котрі їх не влаштовують. У зв'язку з цим сьогодні ми плануємо провести нараду між усіма фракціями, котрі організували парламентську більшість, і ухвалити радикальне рішення про зміни й регламентних норм, і керівного складу Верховної Ради.

Анатолій МАТВІЄНКО:

— Більшість обов'язково має бути. Все питання в тому, якою саме вона буде. Президент намагається через своїх симпатиків у Верховній Раді зробити так, щоб ця більшість була пропрезидентською. А я вважаю, що вона має бути проукраїнською. Нехай у ній будуть певні розбіжності. У випадку ж, якщо вона буде монопольно-єдиною — чи то пропрезидентською, чи то проурядовою — то це буде «клуб», як висловлюється наш спікер. Що ж до моєї позиції, то я поки що не ввійшов до парламентської більшості. В одному з її положень записано, що вона створюється для того, щоб підтримувати дії Президента. А якщо президент не виконає своїх обіцянок? Тому я підписав би цю угоду, але з певними обмеженнями. Якщо я сформулюю для себе ці обмеження, то я й підпишу цю угоду.

Василь ОНОПЕНКО:

— Сьогодні необхідно ухвалити з урахуванням вимог Конституції новий закон про проведення всеукраїнського референдуму. А те, що робиться сьогодні, я не можу назвати інакше, як фікцією. Є дві сили, які протистоять одна одній у питанні про референдум. Але хто б з них не переміг, програє народ. Єдиний шлях — конструктивна співпраця між ВР, Президентом і урядом. Провести ж зараз референдум, витратити величезні гроші і в результаті отримати такий самий (якщо не гірший) склад парламенту — недоцільно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати