Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Півкраїни у «відключці»

Енергосистема країни балансує на грані розвалу
30 листопада, 00:00

Нинішній прихід зими в Україні ознаменувався погодним катаклізмом: сильна ожеледиця, налипання мокрого снігу, поривчастий вітер, різкі перепади температур. І перше ж випробування холодом призвело до серйозних перебоїв у роботі енергосистеми, показавши тим самим, настільки готова енергогалузь до зими.

Учора за станом на 6.00 залишався без електропостачання 3861 населений пункт у 11 областях, що потерпіли від стихії в ніч на 27 і 28 листопада. З початку відновлювальних робіт уже відновлене енергопостачання в 671 населеному пункті. За даними Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, зокрема, у Вінницькій області знеструмлено 1 тис. 283 населених пункти, в Одеській — 859, Хмельницькій — 710, Миколаївській — 480, в Черкаській — 133, Кіровоградській — 224, Рівненській — 12, Херсонській — 6, Житомирській — 105, Чернівецькій — 30, Київській — 10. Як повідомляє УНІАН, залишаються пошкодженими 15,8 тис. ліній електропередач, через відсутність електроенергії відключено 1 тис. 614 сільських телефонних станцій.

Ще у вівторок українська енергосистема балансувала на грані розвалу, що було викликано позаплановою зупинкою 5 атомних енергоблоків.

Частота струму в мережі утримувалася на відмітці 49,1—49,2 Гц, що означало: в окремі моменти до автоматичного аварійного відключення мережі залишалося лише 0,05 Гц. Як повідомило агентству Інтерфакс-Україна джерело в Національній енергетичній компанії «Укренерго», енергосистема працювала з критичним рівнем частоти при зниженні енергопостачання споживачів протягом двох кризових днів у середньому на 20%. «Ми працюємо на найкритичнішому рівні частоти. Будь-яке коливання в сторону — і захисні пристрої відключать і інші 6 атомних енергоблоків. Енергосистема впритул наблизилася до загрози реального розвалу», — сказала поінформована особа. Систему від розвалу рятували, ще сильніше урізуючи ліміти для областей (згідно з факсограмами держдепартаменту електроенергетики від 27 і 28 листопада), тобто, зупиняючи виробництво, вимикаючи світло в квартирах і подібне. «Зараз ситуація поліпшується», — заявив учора міністр ПЕК Сергій ЄРМIЛОВ , додавши, що для поліпшення ситуації в українській енергосистемі було залучено додаткові обсяги газу для теплових електростанцій за узгодженням з російською стороною. Однак міністр не уточнив, скільки коштуватимуть ці «додаткові обсяги». Питання не зайве, якщо врахувати останні домовленості прем’єра в Москві, згідно з якими «додатковий» газ коштуватиме Україні дорожче за плановий.

Ще один тривожний момент для майбутнього. На Зміївській ТЕС у ніч із понеділка на вівторок збільшено кількість працюючих енергоблоків з 5 до 7 з 10 наявних для того, щоб компенсувати потужність 5-ти енергоблоків атомних станцій, що відключилися у неділю-вівторок внаслідок стихії, повідомив генеральний директор Зміївської ТЕС Альберт ЄРМОЛЕНКО . Він уточнив, що при існуючій температурі на станції повинно працювати чотири блоки, а не сім. Єрмоленко також застерігає, повідомляє Інтерфакс-Україна, що при існуючому зараз режимі роботи запас палива, що є в розмірі 315 тис. тонн буде витрачено до кінця грудня, після чого електроенергію ні з чого буде виробляти». Щодобово станція витрачає 14 тис. тонн, в той час як отримує 3-3,5 тис. тонн вугілля при нормі близько 6,5 тис. тонн.

За попередніми даними, наведеними прем’єр-міністром Віктором Ющенком, збитки від стихії становили близько 132 млн. грн. Однак ця цифра ще буде неодноразово змінюватися в бік збільшення, оскільки вона не враховує втрати в енергоємних галузях промисловості. Металургійні підприємства України вимушені зупиняти прокатні стани для зниження споживання електроенергії у зв’язку з падінням частоти в електросистемі. Обмеження на споживання електроенергії, введені міською владою Маріуполя, торкнулися ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча»: тут відключено три лінії напругою 110 кВ, споживання знижене з 280 мВт до 250 мВт, зупинене прокатне виробництво, підприємство обмежене в споживанні електроенергії з 8.00 до 21.00. Аналогічна ситуація — на Дніпровському металургійному комбінаті ім. Дзержинського, де виконуються вимоги «Дніпроенерго» зі зниження обсягів споживання електроенергії. Через обмеження в електроенергії зупинене також прокатне виробництво на комбінаті «Криворіжсталь».

Незважаючи на те, що в останні дні ситуація в енергетичній системі країни була критичною, прем’єр із завидною постійністю повторював, що уряд «повністю контролює» енергоситуацію. Щось подібне доводилося чути від уряду протягом усього підготовчого періоду до зими, однак готовність енергосистеми від цього не зросла. Безперечно, коли обмерзання в окремих місцях на лініях електропередач досягає 250 мм у товщину — це наслідки непередбачуваної стихії. Однак хотілося б, щоб стихійне лихо не стало чинником, яким спробують прикрити всі прорахунки уряду в енергетичному секторі і підготовці до зими, здатної, до речі, викликати стихійні лиха.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати