Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Польща зробить для України виняток?

14 січня, 00:00

Очолюваний лідером «Солідарності» Єжи Бузеком польський уряд уповноважив міністра закордонних справ «у найближчі роки» скасувати безвізовий режим із 15 країнами, що входять до чорного списку ЄС. Зокрема, за словами директора польського урядового інформаційного центру Бартоломея Павляка, уряд ухвалив таке рішення відповідно до вимог вступу в ЄС, що передбачає виконання Шенгенської угоди, яка забезпечує безвізовий режим між країнами-членами Євроспільноти.

Перший секретар українського посольства в Польщі Сергій Герман сказав кореспондентові «Дня», що ухвалення подібного рішення передбачалося раніше. Тож, за його словами, дії польського уряду щодо запровадження візового режиму перетинання кордону з країнами — не членами ЄС були очікуваними. Втім він зазначив, що такий режим буде запроваджуватися не завтра й не найближчим часом.

Заступник директора п'ятої програми польського радіо Богуміла Бардиховська сказала «Дню», що польський уряд буде запроваджувати візовий режим у першу чергу проти країн чорного списку, що віддалені від Польщі. І лише в останню чергу буде розглядатися питання про запровадження візового режиму із сусідами, зокрема й Україною, про що заявив на засіданні уряду міністр закордонних справ Польщі Броніслав Геремек. Його заступник Радислав Сікорський запевнив, що його країна вестиме переговори з ЄС, щоби виключити Україну з чорного списку, оскільки запровадження візового режиму з нашою державою не вигідно як Польщі, так і Євросоюзу. Причому поляки як стратегічний партнер України, схоже, не кидають слів на вітер. 4 січня польський уряд, ухвалюючи стратегію безпеки Польщі, окремим пунктом зазначив, що Варшава розвиватиме стратегічне партнерство з Києвом і підтримуватиме нашу державу в міру своїх можливостей.

Тож, Леоніду Кучмі, який 17 січня здійснить робочий візит до Польщі, мабуть, не доведеться докладати великих зусиль, щоб переконати свого колегу Александра Квасьнєвського в доцільності збереження існуючого режиму перетинання кордону між двома країнами. Щоправда, прес- секретар АП Олександр Мартиненко зазначив на прес- конференції в середу, що від цієї зустрічі не варто очікувати «екстраординарних» результатів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати