Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Правоохоронці світового масштабу

12 грудня, 00:00

Ви не побачите обличчя цих хлопців на обкладинках кольорових журналів чи на телебаченні. Вони носять чорні маски і форму відповідного кольору. На людях — це пересічні громадяни, які вирізняються хіба що кремезною статурою. Вони — бійці антитерористичного центру (АТЦ) при службі Служби безпеки України.

Вчора українські борці з тероризмом Головного управління «А» святкували свій перший ювілей — 5 років. Саме 11 грудня 1998 року у відповідності з указом Президента України було створено цю структуру.

Тероризм, який виник у європейських країнах у 60-х роках, не складав загрози світовому суспільству, оскiльки був локалізований усередині країн. У 80-х роках все змінилося. Тероризм розширився до планетарних масштабів і став загрожувати всьому світу. Це стало причиною переглянути своє ставлення до проблеми.

Відповідно до Закону України «Про боротьбу з тероризмом» на АТЦ покладено завдання щодо збирання, узагальнення та оцінки інформації про терористичні наміри і прояви, розробки концептуальних положень та програм антитерористичної діяльності.

АТЦ складається з Міжвідомчої координаційної комісії та робочого органу — штабу, єдиного в структурі штатного підрозділу. При регіональних органах СБ України для реалізації конкретних антитерористичних заходів створено координаційні групи. Міжвідомча координаційна комісія формується з представників Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони, Управління державної охорони, Міністерства з надзвичайних ситуацій та ін.

На щастя, до останнього часу бійці АТЦ діяли виключно у рамках протидії уявним терористам. Щороку центром проводиться близько 90 навчань. Відпрацьовуються уразливі у терористичному відношенні об’єкти (АЕС, стадіони, вокзали тощо). «З такою нормативною базою, яка існує у нас, прецедентів немає. Ми не робимо таємниць з підготовки наших бійців. На минулому тижні ми направили пакет документів щодо створення АТЦ до Фінляндії», — заявляє начальник Штабу, заступник керівника АТЦ при СБУ генерал-майор Володимир Антипенко.

«Основні завдання, які ставить перед собою АТЦ: фізичне попередження і упередження тероризму, звільнення заручників, забезпечення безпеки учасників судочинства і працівників правоохоронних органів СБУ», — каже начальник Головного управління «А». — На сьогоднішній день при комплектуванні груп основними вимогами до кандидатів у загін залишається стан здоров’я, моральні якості та відданість Батьківщині».

Останнє навчання АТЦ зробили відкритим для журналістів. У навчальному центрі працівникам ЗМІ продемонстрували бойові навички Головного управління «А». Для того щоб оператори телеканалів змогли зняти якісну «картинку», вправи виконувалися уповільнено. Спочатку продемонстрували вогневу підготовку з пістолетів та автоматів. Люди у масках точно уражали цілі з обох рук і різних положень.

Захоплення автомобіля з потенцйними терористами відбувається за лічені секунди — кожна може коштувати життя як бійцям, так і пересічним громадянам. За авто слідує машина з антитерористичною групою. Дві шумовi деморалізуючi гранати вистрілюються на капот, далі висадка «десанту» — і закованих у наручники «терористів» вже везуть на допит.

Часто об’єктами атаки терористів стають автобуси. Звільнення заручників у таких умовах потребує пильності і вивірених дій бійців. Знову ж таки за дуже короткий час антитерористична група проламує вікна баграми і по спеціальних трапах вривається до автобуса. Тут кожен пасажир може виявитися потенційним терористом. Тому максимально уважно ставляться до всіх. Вже після штурму будуть розбиратися хто є хто. Але завдання — завдати якомога менше шкоди життю людей. Для підстраховки за подіями через окуляр оптичного прицілу пильнує замаскований снайпер.

Найважче працювати у приміщенні. Для відпрацювання вправ у АТЦ існує навчальна точка «killer house». Після відкривання вхідних дверей «спеціальним інженерним засобом» у хід йдуть все ті ж деморалізуючі гранати. Штурм — декілька пострілів і заручників звільнено. Для роботи у таких умовах потрібно тренуватися близько чотирьох років.

І все ж таки перед застосуванням сили працівники АТЦ спочатку намагаються вмовити терористів здатися. Фахівець з питань антитероризму, майстер переговорів Олександр Морозов каже, що не варто думати, що теракти влаштовують психи. На його переконання, психічно хворі люди не здатні до колективних дій. Вони можуть бути фанатично налаштованими, але це не психічний розлад. «Якщо так сталося, що хтось потрапив у заручники і бачить, що це є серйозно налаштована організація, то ясно, що не треба вступати у якусь боротьбу з ними. Також не варто вступати у дискусії з терористами. Передбачати, що серед заручників виявиться якийсь «супермен» не варто — потрібно чекати кваліфікованої допомоги і вона обов’язково прийде», — радить спеціаліст.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати