Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прес-секретар Президента: випробування на міцність

15 квітня, 00:00

Новину про призначення Дарки Чепак президентським прес-секретарем далеко не всі її колишні колеги сприйняли спокійно. Ми ж надали перевагу вичікувальній позиції, доки в нового посередника між журналістами і Президентом з’явиться шанс проявити себе. А раптом екс-редактор студії Савіка Шустера, набравшись досвіду спілкування з політиками різних мастей, і справді виробила імунітет, а відтак, як сама заявила в інтерв’ю «Дню», не піддаватиметься впливові бюрократії? Зважаючи на щільний президентський графік, приводу, аби перевірити Дарку на міцність, довго чекати не довелося.

Один із перших публічних виходів нового прес-секретаря Президента збігся з робочим візитом Віктора Януковича до Павлограда. Як повідомив власкор «Дня» Вадим Рижков, після багатогодинного очікування глава держави зустрів представників преси в оточенні охорони та нового прес-секретаря, а спілкувалися вони звіддаля і... через червону стрічку.

Незрівнянно серйознішим за візит Януковича на Павлоградський хімічний завод стало для Дарки Чепак випробування візитом Володимира Путіна до Києва. І, здається, цей іспит Дарка провалила. На зустріч прем’єра Росії та Президента України було запрошено лише обрані прес-службою Президента ЗМІ, повідомила «Українська правда». Дарка, коментуючи цю ситуацію, заявила, що «запрошуючи журналістів, ми виходили з рейтингу та покриття ЗМІ». Таким чином, інтернет-ЗМІ на зустріч не були запрошені взагалі, а серед друкованих видань пощастило лише «Комсомольской правде» та «Сегодня». Решта журналістів у висвітленні вкрай важливої для країни події змушені були користуватися інформацією вторинного походження. Цікаво, а якби найбільш рейтинговими в країні виявилися видання, що не гребують плітками інтимного характеру, видання для домогосподарок чи збірники кросвордів, то їм також надавалася б преференція у висвітленні візиту російського прем’єра? До речі, зважаючи на ту гру на пониження, яку демонструє наш інформаційний простір, така ситуація, ймовірно, не за горами.

Приставши на пропозицію стати прес-секретарем Президента, Дарка Чепак обіцяла щосили працювати на забезпечення нормальної комунікації між Президентом і журналістами, а відповідно, і громадськістю. Дивно ловити на обіцянках прес-секретарів, адже, як правило, в ролі тих, кого ловлять, опиняються політики, але, зрештою, в цьому немає нічого дивного, адже прес-секретар Президента — держслужбовець, тобто особа, на яку накладається певна відповідальність.

Кілька рядків виправдання у блозі — вже не зовсім той формат. Зокрема, президентською прес-службою мають бути вироблені та оприлюднені конкретні критерії щодо того, які з журналістів яких видань запрошуватимуться на важливі події, візити та зустрічі, а які ні.

Тоді ми повіримо в те, що «чесність, відкритість і професійність» справді «були і залишаються» вашими, Дарко, принципами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати