Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Президент і муки вибору

21 липня, 00:00
20 ЛИПНЯ 2006 р. / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Головна інформаційна інтрига вчорашнього дня полягала у зустрічі Президента Віктора Ющенка і лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Від того, чи відбудеться факт підписання Президентом представлення кандидатури Віктора Януковича на посаду прем’єра та на яких умовах, багато в чому залежить політичне реноме самого Президента.

Чергові консультації, проведені ним з ранку з лідерами політичних сил, викликали різну реакцію. У Партії регіонів, наприклад, продовжують бути впевненими в тому, що Віктор Ющенко відправить на затвердження Верховної Ради кандидатуру на посаду прем’єр-міністра саме Віктора Януковича. За словами депутата Раїси Богатирьової, «у Президента на сьогодні немає аргументів, що ця кандидатура не може бути сприйнята».

У пошуках таких аргументів вирізнився учора блок Юлії Тимошенко, лідер якого заявила, що внесення кандидатури Віктора Януковича до Верховної Ради для затвердження його на посаді прем’єр-міністра буде зрадою національним інтересам. Полишаючи на знак протесту сесійну залу до 25 липня, депутати-бютівці дістали великий державних прапор і накрили ним депутатські крісла. «Національний прапор сьогодні є тим, навколо чого треба об’єднатися всім людям, які розуміють, що такий розвиток подій з Януковичем-прем’єром і комуно-кримінальною більшістю для України не є поглядом у майбутнє», — прокоментувала дії депутатів Тимошенко. На зібраній трохи пізніше прес-конференції лідерка БЮТ заявила, що наразі існує два варіанти розвитку подій у країні — «чорний і білий». Перший варіант передбачає призначення В. Януковича прем’єром і входження «Нашої України» до парламентської більшості. «Якщо Президент України внесе кандидатуру Віктора Федоровича Януковича до парламенту, то в ту саму мить Президент фактично втратить свою владу, й першим і головним центром реалізації влади в країні стануть, безумовно, Янукович і вся кримінальна група, яка прийшла разом з ним», — сказала Ю. Тимошенко. Другий варіант передбачає розпуск парламенту та призначення дострокових виборів.

Який варіант вибере змучений особистим вибором Президент змученої виборами країни, залишиться загадкою ще п’ятнадцять днів. Так, принаймні, заявила прес-секретар Президента Ірина Геращенко.

У четвер в інтерв’ю журналістам після закінчення зустрічі В. Ющенка та лідера Партії регіонів Віктора Януковича, вона зазначила, що, згідно з регламентом Верховної Ради, кандидат у прем’єр-міністри має надати відомості про освіту, професію, витяги з трудової книжки, автобіографію, інформацію про входження до керівних органів або наглядової ради підприємства або організації, партійну приналежність. Ці відомості має особисто підписати кандидат на посаду прем’єра.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати