Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Принижені й обділені

Якість законодавчих реформ викликає побоювання
08 червня, 00:00

Учорашні переживання в. о. голови фракції «Єдина Україна» Сергія Леонідовича Тiгiпка перед винесенням на голосування пакета глав і перших заступників парламентських комітетів були марними лише частково. Проект відповідної постанови народні обранці підтримали більшістю голосів (235 — «за»), але лише 89 згодних були з «єдиних». Згідно з досягнутими лідерами шести фракцій домовленостями, інтересами доброї половини своїх Сергію Тiгiпку довелося жертвувати, задовольняючи апетити «наших». Десять з двадцяти п’яти комітетів, включаючи бюджетний, відійшли до фракції Віктора Ющенка, сім — комуністам (комітет з питань економічної політики віддали на відкуп Станіславу Гуренку), по два отримали соціалісти та прихильники Юлії Тимошенко, й один «екологічний» комітет передано соціал-демократам (очолив Iван Різак).

Поділити «єдиним» решту чотири (але далеко не останніх — ПЕК, фінансів і банківської діяльності, транспортний і закордонних справ) комітети на п’ять «групових» і мажоритарну частини не зміг би навіть цар Соломон. Можливо, тому розподіляти їх вирішили не зовсім справедливо — фінанси й закордонні справи парламенту «застовбили» «трудовики» (ці комітети, відповідно, очолили Сергій Буряк і Дмитро Табачник, інтерес якого до зовнішньої політики нарешті реалізовано). «Регіонали», які вже задовольнили інтерес до палива й енергетики в уряді, добилися свого й у парламенті — головою ПЕК-комітету призначено Андрія Клюєва. До речі, люди від шахтарського краю зайняли також досить престижні крісла перших заступників бюджетного, регламентного та у справах боротьби з корупцією комітетів.

Подібного «розкладу» чекати, взагалі-то, слід було. Але навіть аграрії й НДПісти (не кажучи вже про мажоритарників), не змогли приховати розчарування, скуштувавши плодів домовленостей «шістки». «Заспокійливе», яке виписували в кулуарах своїм «вихованцям» посаджені на транспортний комітет Валерій Пустовойтенко й у крісло другого першого заступника бюджетного комітету Людмила Супрун, подіяло слабо. Практично половина вірної депутатської групи НДП голосування проігнорувала.

Проте боротьба за крісла в комітетах позначилася й на опозиції. «Четвірці», про існування якої тепер, найiмовiрнiше, можна забути, випало досить складне завдання — розподіл бюджетного комітету, вартого, за влучними словами народного депутата Миколи Томенка, «решти дев’яти». Ті, хто називає себе опозицією, билися над ним цілий день, примушуючи спікера Володимира Литвина раз у раз переносити голосування.

Спочатку з основним претендентом на «бюджет» — «Нашою Україною» — сперечалася безпосередньо підпорядкована Віктору Ющенку за часів його прем’єрства Юлія Тимошенко. В дискусію, як стало відомо «Дню», втрутилися «донеччани», категорично відхиливши кандидатуру уродженки сусідньої області. Кажуть, пригнічена Юлія Володимирівна просто вибігла з-за столу переговорів.

Не в меншій мірі свої деструктивні властивості найбільш грошовий комітет проявив і щодо «Нашої України». Свої претензії на нього заявили відразу три кандидати — «реформатор» Віктор Пинзеник, символ фінансової солідарності — Петро Порошенко й один рухівець, який швидко зійшов з дистанції. Образили реформаторів. Рух, отримавши як компенсацію декілька посад, підтримав усунення «олігархів» від бюджетних потоків в особі... Петра Олексійовича. Віктор Пинзеник і його найближче оточення в залі для голосування так і не з’явилися.

Якість законодавчого процесу після «розподілу» викликає серйозні побоювання. А вінцем учорашнього «трiумфу» політичної логіки в парламенті є керiвництво комісiєю з приватизації соціалістки Валентини Семенюк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати