Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прощавай, надіє на демографічний вибух?

Що обіцяє країні обмеження виплат по народженню дитини
20 вересня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

З наступного року отримати разову виплату по народженню дитини зможе лише те подружжя, чий середньомісячний сукупний прибуток за останні півроку не перевищував пять тисяч гривень. Принаймні, таке обмеження закладене в статті 60-й проекту Державного бюджету на майбутній рік, розміщеному на сайті Верховної Ради. Цю статтю також озвучив на прес-конференції заступник міністра фінансів України Сергій Рибак, назвавши таке обмеження спрямованістю бюджету-2007 на допомогу саме соціально-незахищеним верствам населення. Але того ж дня міністр фінансів Микола Азаров спростував цю інформацію в ефірі одного всеукраїнського каналу. «Жодних обмежень по виплатам коштів при народженні дитини немає, й бюджет 2007 року — бюджет соціально-спрямований, бюджет розвитку», — сказав міністр, а також підкреслив, що повідомлення про скорочення соціальних виплат пов’язані з тим, що «проти уряду досить часто використовуються безсовісні маневри». Словом, сказати напевне, буде введене обмеження чи ні, сьогодні неможливо, оскільки слова міністра фінансів і текст проекту бюджету явно суперечать один одному. І тим важливіше заздалегідь розібратися, а чим же загрожує українській демографії така поправка?

Нагадаємо, істотне підвищення разової виплати свого часу було визнане експертами найбільш серйозним досягненням «помаранчевого» уряду в соціальній сфері. З квітня минулого року допомога при народженні дитини становить 8,5 тисяч гривень. Одноразово виплачуються 3 тисячі 384 гривні, а інша сума виплачується рівними частинами протягом наступних 12 місяців. Місяць тому сайт «Українська правда» передавав заяву київських лікарів-акушерів і гінекологів, що кількість вагітних жінок в Україні збільшилася практично вдвічі. Зокрема, медики поліклініки Шевченківського району підрахували, що тільки за перші шість місяців нового року народили на 33% більше жінок, ніж минулого року. Переважно це молоді мами з середнім і низьким соціальним статусом. Зі слів медиків, не останню роль у підвищенні показників репродуктивності відіграла соціальна реформа — разова виплата після народження дитини.

5000 гривень — сума чимала, й для сім’ї з таким прибутком навряд чи дуже істотна виплата 8,5 тисяч, особливо поділена на 12 — 13 частин. Але все-таки одразу після пологів жінка зазвичай не працює, й сім’ї доводиться жити не на сукупний прибуток подружжя, який був за шість місяців до цього, а на одну зарплату чоловіка. Уряд не передбачає, що чоловік може заробляти значно менше за дружину? «Я вважаю, що, враховуючи високу планку обмеження — 5000 гривень, жодних страшних наслідків для демографічної ситуації не буде, — говорить кандидат економічних наук Елла ЛІБАНОВА. — Але, з іншого боку, не буде й якогось особливого прибутку для бюджету, оскільки відсоток людей із такими зарплатами в нашій країні надто малий. Вийде, що тільки суспільство зараз роз’ятрять, обурять, а жодної користі не буде. Взагалі, зазвичай, такі виплати потрібні — як одна зі складових програми демографічного розвитку. На мою думку, пік народжуваності ми отримаємо за підсумками 2006 року й, можливо, 2007-го. Але потім усе повернеться на круги своя, й треба думати також про інші аспекти. Наприклад, про досягнення ґендерної рівності, щоб після пологів усі турботи не звалювалися на одну жінку, щоб дитина не заважала її кар’єрі, адже це значно важливіше одноразової матеріальної допомоги».

«Таке рішення, безсумнівно, вплине на демографічну ситуацію в країні, — говорить директор Державного інституту розвитку сім’ї та молоді Лідія ЛЕОНТЬЄВА. — Тому що, згідно наших досліджень, визначальним моментом при прийнятті рішення про народження першої, а тим більше другої дитини, є саме фінансовий чинник. Я знаю, що багато сімей уже спланували свій бюджет на післяпологовий період, а тепер їм піднесли такий от сюрприз. Дуже серйозно вплине це обмеження саме на соціально-моральний аспект. Наші громадяни й так не надто довіряють своїй державі, а тепер довірятимуть ще менше. З’явиться думка: сьогодні відмінили виплати для більш забезпечених, завтра відмінять для менш забезпечених... Президент виступив з програмою «Десять кроків на зустріч людям», пообіцяв такі виплати всім жінкам, і тепер треба виконувати соціальні обіцянки, дотримуватися взятого курсу».

Проте «Наша Україна» має намір відстоювати виплати — заступник голови виконкому «Нашої України» Ігор Жданов заявив, що вважає неприйнятними пропозиції до Державного бюджету відносно обмеження виплат при народженні дитини, запропоновані урядом Віктора Януковича. «Згідно зі статистичними даними, народжуваність зростає, а це свідчить про те, що політика Президента — соціально-спрямована й виправдана. У таких умовах абсолютно незрозумілими є кроки регіоналів, — сказав Жданов. — Такі пропозиції неприйнятні й з правового погляду. Згідно з Конституцією, не можуть бути зменшені пільги, які мають громадяни України». У випадку, якщо стаття 60-та в проекті бюджету не буде змінена, «Наша Україна» обіцяє завадити прийняттю бюджету...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати