Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Річард ХОЛБРУК: «Україна стане членом НАТО»

10 липня, 00:00

«Якщо Україна буде агресивно та наполегливо домагатися членства в НАТО, то вона обов’язково його отримає», — таку заяву зробив учора колишній представник Сполучених Штатів в ООН Річард Холбрук. Відомий американський дипломат пан Холбрук вiдіграв ключову роль у підписанні Дейтонської угоди 1995 року, яка поклала кінець війні в Боснії. З 1999 по 2001 рік Холбрук обіймав посаду посла США в ООН, а також був членом кабінету президента США Білла Клінтона. Він є засновником та головою Американської Академії в Берліні, центру з культурного обміну між США та Німеччиною, а також президентом та головним виконавчим директором бізнес- альянсу по боротьбі з ВІЛ/СНІД. До Києва Річард Холбрук приїхав на запрошення народного депутата Віктора Пінчука. Американський дипломат зустрівся з Президентом Леонiдом Кучмою та міністром закордонних справ Костянтином Грищенком. Пiд час розмови сторони обговорили ситуацiю в Iраку та питання безпеки на європейському континентi.

Виступаючи перед офіційними особами та журналістами, відомий політик зазначив, що хоча він є радником кандидата в президенти США від Демократичної партії Джона Керрі, однак у Києві представляє тільки власну думку. За словами пана Холбрука, порівняно з останнім його візитом в Україну 1992 року сьогодні в нашій державі помітний значний поступ як у суспільному, так і в економічному розвитку. Якщо на початку 90-х років деякі діячі Сполучених Штатів сумнівалися в тому, що Україна зможе зберегти свою незалежність, то сьогодні в ній вбачають країну, що може відігравати важливу роль на світовій політичній арені. Водночас, пан Холбрук відзначив, що в багатьох західних державах Україну й досі не вважають країною, здатною формувати власну політику. Найчастіше і в західній пресі, і в думках європейських керівників Україна сприймається крізь призму Росії. Зазначивши, що слід мати добрі стосунки з Росією, він водночас застеріг Україну від орієнтації винятково на Москву, оскільки саме через таку позицію європейський політикум сьогодні доволі прохолодно ставиться до нашої держави.

«Якщо Україна бажає стати членом НАТО, вона ні в якому разі не повинна розділяти зовнішню та внутрішню політику», — сказав пан Холбрук, підкресливши, що демократичність України є найпершою умовою для набуття членства в Альянсі. Він нагадав, що саме через брак демократії Словаччина та Румунія не змогли стати членами НАТО разом з Польщею, Чехією та Угорщиною, і висловив сподівання, що Україна візьме до уваги ці уроки. «Досвід Словаччини свiдчить про необхідність демократичних виборів, причому важливий не їхній результат, а те, наскільки демократичними визнає міжнародна спільнота перебіг кампанії та голосування», — зазначив пан Холбрук. Він також висловив упевненість в тому, що Україна обов’язково стане членом НАТО, Європейського Союзу та СОТ.

Цей візит є черговим у низці візитів видатних політиків та громадських діячів Сполучених Штатів, серед яких колишній президент США Джордж Буш, колишній головнокомандувач військами НАТО в Європі генерал Веслі Кларк та інші.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати