Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЩОДЕННИК

09 липня, 00:00

На касі фаст-фуду української їжі в торговельно-розважальному центрі на Позняках пропозиція касирки здивувала:

— Вам фішку на безкоштовне пиво дати ?

— Ні, — швидко відреагувала я...

Непотрібна мені ваша фішка.. Уже чотири місяці, як у роті взагалі не було ні пива, ні вина, ні чогось міцнішого. Не скажу, що колись у житті зловживала алкоголем. Однак рішення про 100% життя без алкоголю (навіть на свята) прийняла не відразу.. Одна нетолерантна до алкоголю людина мені «промила мізки» лекцією, з якої запам’ятались фрази: «Ввечері випив пива, вранці помочився своїми мізками», «Алкоголь руйнує нервові клітини тієї частини мозку, що відповідає за совість, гуманність», «У вині та пиві усе корисне, крім алкоголю»..

Однак гарантій, що зможу встояти перед сухим білим запашним вином десь на природі — нема.

Уже жуючи їжу, думала про інших — про тих, хто ніколи в житті не пробував пиво, про тих, хто думає кинути пити пиво із різних міркувань та про тих, хто уже має пивну залежність..

Такі собі фішки на безкоштовне пиво — це не що інше, як стимул почати пити, продовжити це робити... і колись, може, навіть спитися...

Як на мене, то такий спосіб заманювання нових клієнтів є цинічним. І нічим пивних виробників не відрізняє від тютюнових компаній, які безкоштовно роздають цигарки. І ті й інші нищать здоров’я українців..

Спершу нам лізла в мізки набридлива реклама пива із відомими зірками, тепер на кожному кроці відкриті магазинчики із живим пивом.. Як шинки колись...

І після цього мені хтось скаже про корпоративну соціальну відповідальність пивних компаній.. Якою ціною вони фінансують благодійні проекти, фінансують різні соціальні акції — ціною підсаджування нових клієнтів?

Совісті немає там, де є бажання збільшити надприбутки за будь-яку ціну.. Але має бути інстинкт самозбереження в кожного.. І в нації загалом! І хочеться вірити, що його не вдасться приспати безкоштовною роздачею пива.. хочеться вірити, що інстинкт самозбереження порятує націю від демографічної кризи.. Бо часто наші проблеми в наших слабкостях.. А халява — не завжди корисна для здоров’я.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати