Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«ШУНТ»

Суходольська трагедія. Висновки
12 липня, 00:00
Спалах вірусного гепатиту А, що почався у Суходольську на Луганщині 9 червня і триває до цього дня, з перших днів отримав статус надзвичайної ситуації національного масштабу. Хворі почали поповнювати стаціонари десятками, і протягом тижня загальна кількість пацієнтів інфекційного відділення перевалила за сотню. Інформаційні агентства і засоби масової інформації Луганська, Донбасу, України, а потім і російські стрічки новин повідомили — у Луганській області спалах вірусного гепатиту, що загрожує населенню цілого міста. Письменники-сатирики, у чиїй уяві народився — як апофеоз абсурду — «образ» «водопроводу, сполученого з каналізацією», напевно, й уявити не могли, що цю «ідею» колись десь реалізують. Але у Суходольську — місті на Луганщині — це, по суті, сталося. Жителі інших українських населених пунктів, які мають доступ до таких благ цивілізації, як гаряча вода, суходольцям, звісно, щиро співчувають. Проте запитання «хто винен?» у цьому випадку вимагає, на наш погляд, повнішого аналізу. Чи є випадковою ця НС для міста, яке розташоване у так званому «червоному поясі» України, тобто яке на виборах голосує переважно за політиків лівого напряму? Чи єдиним способом змінити свою долю є звернення до іноземних представництв із проханням про політичний притулок? Чи на таку місцеву владу заслуговують люди, які проживають у Суходольську, Зоринську тощо, — а якщо ні, то що і як потрібно у даній ситуації робити? (До речі, чого в пресі було найменше, то це офіційних коментарів посадових осіб — до луганського губернатора включно). Якщо необхідні висновки, серед них i соціально-психологічні, не будуть зроблені, хто дасть гарантії, що подібне не повториться?

За даними Міністерства з надзвичайних ситуацій, на ранок четверга на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Краснодонської міської лікарні з підозрою на гепатит перебувають 425 жителів Суходольська, зокрема 109 дітей. Протягом минулої доби до лікарні з підозрою на захворювання на гепатит поступило шестеро осіб (зокрема троє дітей), 51 особі (у тому числі 17 дітей) після лікування виписали. Діагноз гепатит А, як і раніше, підтвердили у 482 осіб, зокрема в 119 дітей. Усього з 13 червня було госпіталізовано 653 особи, із них 202 дитини.

У пік епідемії, 23 червня, коли було госпіталізовано близько 50 осіб, краснодонський мер Юрій Баклагов, якому підпорядковується і Суходольськ як місто-супутник, навіть заговорив про необхідність евакуації всього населення Суходольська до Краснодона — мовляв, дешевше обійдеться, ніж відновлення водопроводу та каналізації. Усе зваживши, цю ідею влада області відкинула — занадто багато технічних, а головне, найскладніших юридичних питань довелося б вирішувати. Тому відразу організували доставку питної води суходольцям, почалися ремонтно-відновні роботи.

Коли минув перший шок, стало зрозуміло — кількість хворих щодня збільшуватиметься, оскільки в осередку зараження проживають три з половиною тисячі осіб і практично всі вони можуть бути інфіковані. Виступаючи перед журналістами, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Хунов пояснив, що інкубаційний період гепатиту А становить 30 днів, а отже, теоретично будь-хто із 3,5 тисячі суходольців у зоні НС може вважатися умовно зараженим. Тому медики повинні бути готовими надати допомогу небувалій кількості людей, якi одночасно захворіли. Щодня цифри змінюються, з початку липня лікарі відзначили тенденцію до зниження захворюваності.

Поки інфекціоністи та санітарні лікарі надають допомогу населенню і, слід сказати, допомогу вельми якісну, фахівці намагаються знайти джерело інфекції, визначити причини надзвичайної ситуації і винних у її виникненні. Версія про природну активізацію вірусу гепатиту А, яка трапляється раз на 6 років, не виглядає переконливою — всі хворі зосередилися в Суходольську всього в кількох будинках у кварталі Комарова та на вулиці Станіславського. Проте довго шукати справжні причини НС не випадає — зношеність водопровідних мереж, які давно пережили відпущені їм терміни експлуатації, досягла такого рівня, що не залишилося, мабуть, жодної цілої і придатної водопровідної труби. У цілком неприпустимому стані перебувають і каналізаційні мережі. На завершення картини — подача води за графіком. Отже, будь-який прорив труби неминуче веде до підсмоктування у водопровід каналізаційних стоків.

Сказати, що ситуація, яка виникла в Суходольську, є унікальною, не зможе навіть найбільший оптиміст. Головний санітарний лікар Луганської області Анатолій Докашенко взагалі заявив, що вся Лівобережна Україна знаходиться приблизно у тій самій ситуації, і спалах гепатиту чи іншої кишкової інфекції може виникнути практично у будь- якому населеному пункті. Катастрофічна зношеність водопроводів, санітарно-технічного обладнання, каналізаційних систем — одна з найгостріших проблем комунального господарства країни. І в Луганській області немає, мабуть, жодного населеного пункту, влада якого могла б спати спокійно, не побоюючись, що їх відвідає лихо на зразок суходольського. Адже, крім спільних для всієї країни комунальних проблем, у нас ситуація вельми ускладнюється болісною, тривалою та малоуспішною реструктуризацією вугільної галузі. Десятки шахт сьогодні визнано нерентабельними і їх ліквідують. Тим часом закриття шахт вимагає величезних коштів, оскільки у його ході слід вирішити десятки найрізноманітніших економічних, соціальних, екологічних та інших завдань, у тому числі й житлово-комунальних проблем. 1 мільярд 670 мільйонів гривень — така сума боргу державного бюджету з фінансування реструктуризації вугільної галузі Луганщини. Частину цієї суми повинні були віддати на фізичне закриття шахт, будівництво дренажних систем, ремонт комунікацій. А відсутність дренажів призвела до високого стояння грунтових вод, і всі труби, що лежать у землі, виявилися затопленими. Далі за схемою — підсмоктування розчинених у цих водах каналізаційних стоків, потрапляння їх до питної води, зараження людей.

Незадовго до подій у Суходольську криза вибухнула в Зоринську, жителі якого, втомлені нестерпними умовами існування без води і майже без електрики, звернулися до посольств 19 країн світу з проханням надати їм політичний притулок. Сьогодні там проводять великі роботи з відновлення водопровідної системи, і тільки завдяки щасливому випадку в Зоринську обійшлося без спалаху якого-небудь інфекційного захворювання.

Звичайно, як би високо не стояли грунтові води, якби водопровідні труби були в порядку, нічого б не трапилося. Але ось що характерне — за незапам’ятних радянських часів, коли жодної реструктуризації, а, отже, і боргів з її фінансування і в помині не було, все, проте, будували як для ворога. Адже водопровід здавали в експлуатацію ще 1984 року, і, як тепер стало зрозуміло, з грубими порушеннями. Не збереглася навіть схема водопровідних і каналізаційних комунікацій. Економічні реформи двох останніх десятиріч, на жаль, нічого не змінили у підході до справи — труби і в незалежній Україні кладуть прямо у землю, часто без будь-якої ізоляції. Вони не витримують навіть відпущеного їм за нормативами терміну експлуатації. Тобто звичка створювати собі труднощі, які потім можна буде героїчно долати, залишилася однією з основних рис нашої ментальності.

У розпал суходольських подій до області прибув прем’єр-міністр Віктор Янукович. Ознайомившись із ситуацією на місці і схваливши, загалом, кроки, які роблять для її нормалізації, глава уряду пообіцяв виділити області на ліквідацію НС 860 тис. гривень із держбюджету. Віктор Янукович утримався від оголошення винних, відзначивши, що це — прерогатива прокуратури: «Ми повинні максимально швидко вирішити проблеми ремонту комунікацій, постачання населення водою, допомоги потерпілим. Колективно влада привела до цього, колективно і виходитимемо».

Тим часом у 1995 році в тому самому Суходольську вже був спалах гепатиту, в ході якого захворіли 560 чоловік. Обласна влада зверталася до уряду з проханням сприяти у ремонті водопровідно-каналізаційного господарства, але її не почули.

2 липня в Суходольську відбулося виїзне засідання комісії, яку очолював перший заступник луганського губернатора Валентин Дзонь. У його роботі взяв участь перший заступник голови держкомітету з питань ЖКГ Володимир Альохін. «Усі першочергові заходи щодо аварійно-відновних робіт у Суходольську виконано», — заявив начальник управління ЖКГ Луганської облдержадміністрації Микола Андрійчук. Уже проклали 800 метрів трубопроводу для оперативної подачі води в будинки у кварталі Комарова та вулиці Станіславського. Встановлене розведення на 5 колонок. «Завдання на сьогодні — провести хлорування води, і якщо проби покажуть, що вона відповідає нормам, то її можна буде подавати населенню», — зазначив Андрійчук. Крім того, є 1100 метрів труб для ліквідації проривів на магістральних трубопроводах. Водночас, зі слів Андрійчука, подачу води до будинків не припиняють. До 7 липня запланували усунути всі прориви і витоки води містом. До цього ж терміну повинні вжити і початкових заходів щодо роботи каналізаційно-насосної станції, а до 10 липня збудують проміжну насосну станцію. Найбільший обсяг робіт потрібно провести у напірному колекторі, для чого сьогодні завезуть 950 метрів труб. А загалом, відновлення каналізаційних мереж повинні закінчити протягом трьох тижнів, роботи із зовнішніх і внутрішньобудинкових розведеннях проводитимуть паралельно. Гострим питанням залишається зниження рівня грунтових вод, для чого нині фахівці розробляють необхідні пропозиції і документацію. Валентин Дзонь вважав за необхідне звернути особливу увагу на якість робіт.

Отже, що ж, як кажуть, ми маємо на сьогодні? Хворих лікують. На медикаменти для кожного виділяють 50 гривень на день і 13 гривень — на харчування (можна сказати, пощастило — адже тим, хто захворів один, доводиться все купувати самостійно). Понад три тисячі осіб вакцинували. Дітей, які вже перехворіли, оздоровлюватимуть у Криму — таке доручення дав відповідним службам Президент Леонід Кучма. Суходольськ до 1 жовтня буде чудово підготовлений до зими. Обласний бюджет виділив на ліквідацію НС 1 млн. грн., із державного резервного фонду найближчими днями перерахують 2 млн. грн. Усього ж на капітальні ремонтно-відновні роботи в Суходольську потрібно 8,6 млн. грн. «Я думаю, всю суму цілком отримати буде дуже важко. Коли гострота ситуації мине, виникнуть проблеми з перерахуванням цих грошей», — говорить голова комісії з НС, перший заступник глави обладміністрації Валентин Дзонь. А всього обласна програма водопостачання вимагає близько 220 млн. гривень, із них 25 млн. — на найбільш невідкладні потреби.

КОМЕНТАР

Володимир ВОЙТЕНКО, професор, доктор медичних наук:

— Демографічна ситуація в Україні дуже напружена. Маємо дуже високу смертність, зокрема від тих захворювань, які наразі в усьому світі не є такими, що мусять взагалі виникати чи закінчуватися смертю. Зокрема, йдеться про стандартні інфекційні захворювання. Я не кажу про такі як СНІД, атипова пневмонія — це окрема розмова. Йдеться про звичайнісінькі кишкові інфекції, з якими можна і треба активно боротися: проводити надійну і відому наперед за всіма чинниками, за всіма важелями профілактику. Останнім часом все це випускається з рук, зокрема, з тих причин, про які йдеться у випадку захворювання на гепатит, коли є те, що в медицині називається шунт — тобто з’єднання водогону з каналізацією. Звичайно, це вже не медична проблема. Я не маю на увазі когось персонально — це окрема розмова. Але влада є абсолютно неефективною стосовно медичних і медико-соціальних проблем. Фахівці вже підрахували, що якщо так триватиме далі, до 2050 року населення України становитиме приблизно 25 мільйонів. Залишається сподіватися, що цього не трапиться і станеться якийсь перелом. Але перелом не відбудеться сам по собі, скоріше сам по собі він нас переламає.

Хочу коротко резюмувати те: неефективна влада — неефективна медична система. Але за таких умов, які склалися, ефективної медицини бути загалом не може. Вийдемо із кризи організаційної, громадської, адміністративної, соціальної, тоді будемо жити, як уже живуть на білому світі, не будемо хворіти на кишкові інфекції і не будемо від них вмирати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати