Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скромне вшанування видатної людини

Сьогодні світ вітає з 90-літтям визначного українського філолога
17 грудня, 00:00

Хоч як дивно, не дуже-то шанують його і в незалежній Україні (пригадаймо, як його «прокотили» із Шевченківською премією). Ідеологічна обмеженість не може пробачити Шевельову його шляхетності, інтелекту, його здатності говорити мовою наукових фактів, а не ідеологічних лозунгів, урешті — його беззастережного філологічного авторитету й позачасової слави.

Дев’яностолітній Шевельов публікує статті, пише спогади. Два збірники його статей — «Третя сторожа» (1993) та «Поза книжками і з книжок» (1998) — побачили нарешті світ в Україні. На черзі давно обіцяний харківським «Фоліо» тритомник майстра, а також перевидання блискучої фундаментальної монографії «Українська мова в першій половині двадцятого століття (1900 — 1941). Стан і статус».

До речі, ювілейний вечір, присвячений одному з найбільших сущих нині українських інтелектуалів Юрію Шереху-Шевельову відбудеться сьогодні не в Спілці письменників, не в Академії наук і, звісно, не в Палаці «Україна», а в скромному залі Музею літератури України. Така вже місцева традиція: чим величніша людина, тим скромніші ювілейні урочистості.

№242 17.12.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати