Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стабільність... під питанням. Газовим

29 грудня, 00:00

Новий рік, що невблаганно наближається, робить дедалі актуальним запевнення уряду в тому, що у нас все добре в році, що завершується, і буде ще краще в році майбутньому. Не уник такої постановки питання і Національний банк, до якого, скажімо прямо, у людей більше довіри вже тому, що ця установа всіляко уникає політики й працює під негласним гаслом «Стабільність— моє ремесло». І навіть постійно інспектуючи наших нацбанкірів експерти Міжнародного валютного фонду не змогли остаточно переконати їх у корисності збільшення волотильності (схильності до мінливості) курсу національної валюти — із самої весни він, як ми бачили, мертво тримався на встановленій Нацбанком позначці 5,05.

Але у вівторок глава Нацбанку Володимир Стельмах і його перший заступник Анатолій Шаповалов, розмовляючи з журналістами, по кілька разів починали, як кажуть, за здоров’я, а закінчували — за упокій. І навпаки. До останнього нестандартного прийому вдався, зокрема, старійшина банківського цеху країни. «Можна критикувати інфляцію, падіння ВВП тощо, але... — пояснив він, — дійсно, основні чинники падіння ВВП — це боротьба з тінізацією — вона і щодо експорту, і щодо імпорту пішла, та й ще додалася несприятлива товарна кон’юнктура на наші основні продукти — метал і хімію трошки». Крім того, Стельмах повідомив про падіння інвестиційної складової української економіки, на що вплинув «соціально значущий бюджет цього року». Проте, на думку Володимира Семеновича, саме банки «все витягли, не дали спаду нульового або мінусового, а кредитні внески зросли на 42%».

А втім, відповідаючи на запитання «Дня» та інших журналістів, головний банкір країни зi всією прямотою припустив, що не виключає і цього року повторення торішньої банківської кризи, з якою довелося боротися спочатку адміністративними «утисками» депозитів, а потім навіть і ревальвацією гривні. Саме в зв’язку з цим Нацбанк ініціював пропозиції, спрямовані на те, щоб отримати дозвіл на введення в правове поле «антидепозитних» заходів (мораторію терміном на один місяць на виплату внесків в кризових ситуаціях, якщо протягом семи днів спостерігатиметься падіння обсягу депозитів у банківській системі країни на 5%).

Не дуже веселі прогнози почули журналісти й від Анатолія Шаповалова. За його словами, рада Нацбанку може переглянути прогноз курсу гривні на 2006 рік (зараз — 5,00—5,20 грн./$1), якщо ціна на російський природний газ, що імпортується, істотно зросте. Як вважає банкір, цей захід може стати потрібним, якщо ціна на газ перевищить рівень $70 за тисячу кубометрів. Він, правда, не уточнив, у який бік буде «волотитися» курс гривні, але зазначив, що «більше буде тиск на девальвацію, а не на ревальвацію».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати