Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сумнiви Гербста

19 вересня, 00:00

Входження України до Єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю і Казахстаном не в повній мірі відповідає її інтересам, заявив учора під час своєї першої прес- конференції посол Сполучених Штатів у Києві Джон Гербст.

Дипломат звернув увагу на цілий ряд питань, які має врахувати українське керівництво, беручи участь у новому інтеграційному утворенні. З-поміж них — сприятиме ЄЕП чи, навпаки, перешкоджатиме Україні приєднатися до різноманітних міжнародних організацій. Водночас Джон Гербст відзначив, що рішення з цього приводу український уряд має приймати самостійно. «Звичайно, це справа уряду України, які кроки робити, щоб увійти до ЄЕП. Але, на мою думку, потрібно подивитися, наскільки ці кроки вписуються в прагнення України інтегруватися в євроатлантичну спільноту. Гадаю, в інтересах України — не робити жодних кроків, які б ускладнювали таку інтеграцію», — підкреслив посол. Він також наголосив: «США повністю підтримують прагнення України стати членом євроатлантичної спільноти і приєднатися до світової економічної спільноти. Ми тісно співпрацюємо з урядом України, аби сприяти її вступу до СОТ».

Разом із тим посол висловив вдячність Україні за рішення відправити свої війська до Іраку. Відповідаючи на запитання, він зауважив, що Вашингтон також «вітає українську участь» у питанні відбудови післявоєнної держави. Йдеться, зокрема, про прагнення українських компаній долучитися на засадах підряду до процесу відновлення інфраструктури Іраку.

Крім усього, Джон Гербст заявив, що американські війська не будуть розміщені на території України. Один із журналістів поцікавився, чи не скористається дипломат, який до цього виконував функції посла в Узбекистані, своїм досвідом у встановленні американських баз ще й в Україні. Джон Гербст змушений був посвятити пресу в сторінки недавньої історії і нагадати, що дислокація американських солдатів в країнах Центральної Азії була необхідною через розпочату боротьбу США проти талібів і терористів «Аль-Каїди». «Тому мені здається дивним припущення людей, мовляв, якщо під час моєї роботи в Узбекистані були розміщені війська, то нібито під час роботи в Україні тут також будуть розміщені американські війська», — запевнив Джон Гербст.

Окрему увагу посол приділив питанню свободи слова в Україні. Він зауважив, що досі існує багато питань щодо загибелі Георгія Гонгадзе. Також Джон Гербст відзначив, що США занепокоєні посяганням на свободу преси в Україні, оскільки, за його словами, багато впливових людей намагаються діяти за допомогою «радянських методів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати