Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У баночці з-під кави містилася небезпека №1

04 лютого, 00:00

При особистому огляді пасажирів поїзда «Сімферополь— Єкатеринбург», на митному пункті Червона Могила працівники Луганської митниці виявили в одного з пасажирів досить цікаві документи. В них йшлося про оксид червоної ртуті. Судячи з усього, мешканець Донецька, в котрого виявлено папери, був «кур'єром». Пасажира обурили такі припущення, він пристрасно намагався переконати митників у помилковості їхніх версій. Та працівники митниці, провівши ретельний огляд вагона, виявили те, що шукали: у сміттєвому ящику в тамбурі було знайдено скляну баночку з-під кави, для більшої герметичності обмотану скотчем. За висновком фахівців, у банці містилася двойодиста ртуть — отрута, яка пригноблює білковий обмін і ферментативні функції організму людини і відноситься до 1 класу небезпеки. Встановлено, що в контейнері знаходилося 240 г цієї речовини.

З'ясуванням обставин зайнялися співробітники Управління СБУ в Луганській області. Як випливало зі свідчення затриманого, до нього звернувся пакистанець, котрий живе в Донецьку, і попросив відвести в Ашгабат невеличку баночку, після чого цінний «подарунок» буде переправлено далі — до Пакистану. Послуга, зрозуміло, була не безкоштовна. $300 «відрядних» 37-річному безробітному здалися сумою достатньою і він дав свою згоду на такого роду операцію.

Як припускає начальник спецпідрозділу УСБУ в Луганській області Юрій Ружа, не виключено, що десь в Україні є готова до реалізації велика партія цього виду ртуті, а посереднику через «кур'єра» було доручено передати покупцям незначну кількість на пробу. «В деяких країнах світу, — пояснює Юрій Ружа,— вартість одного кілограма йодистої ртуті доходить до $10 тис., а в Україні, як не парадоксально, — не більше за 300 грн.». Юрій Ружа звертає увагу на те, що, судячи з кількості ртуті, вилученої правоохоронцями області за останні місяці, ділки тіньового бізнесу виявляють до цього товару дедалі більший інтерес. Слідство має встановити, звідки, куди й навіщо планувалося постачання ртуті, виявленої в поїзді.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати