Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Донецьку говорили про користь євроінтеграції

25 травня, 00:00

У Донецьку продовжується чергова євродискусія присвячена перспективам української євроінтеграції й приурочена до святкування в низці великих міст України Днів Європи. Цього разу з триденним візитом на Донеччині, який завершиться сьогодні, перебувають заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко й голова представництва Європейської комісії в Україні Ієн Боуг.

Ключовими аспектами цього візиту, крім зустрічей з керівництвом регіону, можна вважати лекцію для студентів Донецького національного університету економіки й торгівлі ім. М. Туган-Барановського, нагородження переможців Олімпіади європейських студій і вручення сертифікатів шкільним «Євроклубам» області й зустріч гостей з представниками ділових кіл регіону.

У ході лекції для студентів Ієн Боуг розповів про плюси Євросоюзу політики сусідства, яку в даний момент ЄС веде щодо нашої країни, а також поділився з присутніми особливостями системи утворення Європи й дав оцінку подіям, що відбуваються сьогодні в Україні.

Зокрема, І. Боуг заявив «Дню», що події, які відбуваються сьогодні в нашій країні, — «це абсолютно нормальна річ». «Такі речі відбуваються в дуже багатьох європейських країнах. Були підняті певні проблеми, і ці проблеми повинні бути вирішені тими, кого вони стосуються — різними політичними інституціями й політичними партіями», — вважає посол. За його словами, світова спільнота продовжує дуже уважно стежити за подіями в країні й сподівається на швидке розв’язання всіх конфліктів, що дозволило б Україні та ЄС співробітничати більш плідно.

Проте основна дискусія в Донецьку знову розгорілася навколо самої проблеми євроінтеграції, яку в шахтарському регіоні як і раніше сприймають дуже неоднозначно. Однак, за словами Ієна Боуга, незважаючи на те, що Європа безумовно враховуватиме інтереси всіх громадян України, усі структури українського уряду заявляли й продовжують заявляти про «абсолютно чіткі прагнення України щодо зближення з Європейським Союзом і членства в ньому». За його словами, різниця інтересів — це абсолютно нормально, і так було не тільки в Україні, але і в інших країнах, які вже є членами Євросоюзу.

Хай там як, і противники, і прихильники євроінтеграції з радістю сприйняли новину про те, що на початок Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році між Україною й Польщею може бути встановлений безвізовий режим. За словами Володимира Огризка, це питання вже давно обговорюється і в Україні, і в Польщі, і сьогоднішня інтенсивність співробітництва між двома державами демонструє необхідність такого кроку. За його словами, українська сторона сподівається, що чемпіонат 2012 року стане стимулом і для України, і для Євросоюзу в питанні встановлення безвізового режиму.

Донбас, за словами гостей, у всіх питаннях співробітництва України та ЄС є ключовим регіоном, із думкою якого Європа обов’язково рахуватиметься, незважаючи ні на які обставини. Проте, як зазначали студенти після зустрічі з послом Єврокомісії, можливо, всі розбіжності й недовіра до Євросоюзу виникають тільки від незнання реальної ситуації й переваг членства в ЄС, і саме тому представникам Європи потрібно частіше зустрічатися з прихильниками найрізніших думок і прагнень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати