Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Центрі аерокосмічних досліджень Землі святкуватимуть ювілей

31 серпня, 00:00

1 вересня виповнюється 70 років Вадиму Ляльку, який очолює від дня його заснування в 1992 році Центр аерокосмічних досліджень Землі при Інституті геологічних наук Національної Академії наук України. Як повідомив директор ДКП «Плесо» Микола Щепець, Центром аерокосмічних досліджень спільно з ДКП зроблено великий обсяг робіт з дистанційного вивчення Києва з використанням аерофотозйомки і космічних знімків, створено базу для дешифрування цих знімків. Знімки ведуться для кожної ділянки міста.

Починаючи з 1999 року, світ побачила серія атласів, у яких зібрано надзвичано корисну й цікаву інформацію, отриману за допомогою зйомок з космосу. Перший — «Україна з космосу» — двомовне українсько-англійське видання. Другий, 2001 року, — «Космос в Україні» — одномовний. На кінець 2001 року планується третій — «Київ з космосу», який підіб’є підсумки майже дев’ятирічної роботи й ляже в основу нового Генерального плану розвитку міста до 2020 року. Карта екзогенних процесів м. Києва, зроблена за допомогою космічних знімків, допомагає запобігти виникненню небезпечних ситуацій і прийняти правильні рішення. Тут видно тектонічні розломи міста, можна відслідкувати найбільш небезпечні місця, зони підтоплення, зсуву.

Вадим Іванович та його колектив, власне, є одними з тих, хто підтвердив існування нафти і газу в Чорному і Азовському морях саме завдяки знімкам з космосу. За допомогою дистанційних методів можна визначити навіть імовірний прорив труби з точністю до 1 м.

«День» приєднується до привітань ювіляру і бажає йому довгих плідних років на науковій ниві, нових здобутків, нових планів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати