Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В опозиції гроші не закінчуються, бо вона їх друкує

05 лютого, 00:00

Витіснена з більшої частини території афганська опозиція вдалася до останнього й чи не найболючішого свого контрудару по правлячому урядові талібів. Як визнав представник останніх Саїд Махмудула, ніхто не може «перекрити шляхи, якими надходять на контрольовану талібами територію фальшиві банкноти». Правовірні мусульмани, переміщуючись з одного кінця країни в інший, у своїх гаманцях перевозять «загрозу» — фальшиві афгані, що шкодять справі встановлення «ісламського порядку» в Афганістані.

Упродовж останніх місяців афгані впав на третину, і, як вважають таліби, до цього доклала руку опозиція. Тепер за один американський долар дають 44 тисячі афгані. Більшість покупок у країні здійснюються за американські долари чи пакистанські рупії, незважаючи на всі спроби талібів увести розрахунки тільки за афгані.

Зарплата держслужбовця на контрольованій талібами території коливається в межах від $4 до $18 на місяць, а ціни близькі до українських (наприклад, кілограм м’яса коштує більше одного долара).

Досі опозиція ніяк не відреагувала на звинувачення талібів. Можливо, вона вважає, що в боротьбі всі засоби згодяться, тим більше, що друк фальшивих грошей — не найнегуманніший iз них. Однак, можливо, що й таліби вину за власні економічні прорахунки, пов’язані з ліквідацією та послабленням деяких видів бізнесу (зокрема, торгівлі теле- та відеоапаратурою) хочуть перекласти на своїх ворогів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати