Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Війна за мільярд гривень

Передвиборні спонсори продовжують боротьбу за владу в «Укрнафті»
13 лютого, 00:00

Учора втретє за останній рік було зірвано збори акціонерів ВАТ «Укрнафта». Ситуація в керівництві однієї з найбільш прибуткових компаній країни продовжує загострюватися. Дрібні акціонери «Укрнафти», що гордо називають себе міноритарними, об’єдналися для вирішення своїх завдань, консолідувавши в сумі 42% акцій. Вони вимагають від НАК «Нафтогаз України», яка володіє 51% акцій, терміново надати в наглядовiй раді «Укрнафти» 5 місць з 11.

Наглядова рада «Укрнафти» визначає всю фінансову і виробничу політику компанії. Так що, по суті, боротьба йде за право продавати нафту певним структурам, впливати на суму дивідендів для держателів акцій, а також вирішувати долю вигідних підрядних контрактів. Керівництво НАК «Нафтогаз України» наполегливо відмовляється задовольнити вимоги «міноритарників», побоюючись перерозподілу наявних фінансових потоків.

Надії дрібних акціонерів спалахнули з новою силою після недавньої зміни керівництва «Нафтогазу України». Але Юрій Бойко, що змінив Вадима Капилова, виявився прихильником поглядів свого попередника. Ще до вчорашніх зборів акціонерів він ввічливо зустрівся з представниками «міноритарників» і відмовився задовольнити головну вимогу щодо змін у складі наглядової ради. Керівництво НАК «Нафтогаз України вважає, що ситуація в «Укрнафті» не потребує істотних змін, оскільки її виробничі показники та фінансове становище відносно стабільні.

На кінець року «неконтрольні» пакети акцій «Укрнафти» було розподілено між КБ «ПриватБанк» (11,69%), Oxidental Management Company Ltd. (8,37%), Vorkidge (5,29%), «Альфа-Капітал Україна» (5,09%). Зараз у боротьбі за владу в компанії змагаються два основнi лідери — дніпропетровський «Приватбанк» і харківський «Укрсиббанк». Колишній керівник «Нафтогазу України» Вадим Капилов визначив інтерес цієї групи як боротьбу за постачання нафти на нафтопереробні заводи Західної України. Природно, йдеться про постачання за пільговими цінами. Як для «своїх». Тим часом координована урядом «НАК «Нафтогаз України» адресатом для постачання своєї нафти давно визначила завод у Кременчузі «Укртатнафта».

Представники акціонерів, що контролюють 42% «Укрнафти», свої цілі формулюють більш пафосно. «Ми хочемо зробити діяльність компанії більш прозорою», — говорить віце-президент «Укрсиббанку» Ернест Галієв. За його словами, дрібні акціонери мають дуже мало інформації про управління фінансами в компанії, хоч вклали в неї досить пристойні суми. Голова правління «Приватбанку» Олександр Дубілет також вважає, що його банк, володіючи солідним пакетом акцій «Укрнафти», має право не тільки на отримання дивідендів, а й на визначення їх обсягу. Йдеться про розподіл щорічного прибутку близько 1 мільярда гривень.

Олександр Дубілет не приховує, що зараз використовує всі свої зв’язки по «дніпропетровській» лінії у Києві, щоб якось вплинути на «Нафтогаз України». Раніше він звертався з офіційними звертаннями і до Кабінету Міністрів, і в Адміністрацію Президента, але чітких відповідей поки не дочекався. Ернест Галієв вважає, що вся біда дрібних акціонерів у тому, що в Україні їхні права не захищені законодавчо. Очевидно, для «захисту дрібних акціонерів» він балотується в депутати, зайнявши 25-те місце в списку блоку «Наша Україна». Відзначимо також, що 13-м в списку Партії зелених України також йде президент «Укрсиббанку» Олександр Ярославський. Загалом, «дрібні акціонери» не втрачають надії — після парламентських виборів їм «світить» велика лобістська підтримка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати