Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як відкрити у школі інтернет-клуб

09 липня, 00:00

Днями в Києві відбулася презентація тренінгового центру «Рівний доступ до інформаційних технологій». Його створено в рамках співпраці між Всеукраїнською асоціацією комп’ютерних клубів, Програмою розвитку ООН, німецьким центром «Міжнародна міграція й розвиток», ВАТ «Укртелеком» та Міністерством освіти й науки України. Центр відкрито з метою розширення й зміцнення мережі шкільних Інтернет- клубів та підтримки розвитку малого бізнесу в Україні.

Близько шестисот шкіл із різних куточків нашої країни вже заявили про своє бажання розпочати роботу з підготовки до відкриття у своїх стінах таких клубів. На сьогодні інтернет-клубів, працюючих на об’єднанні зусиль приватного бізнесу й державної школи, в Україні нараховується лише близько двадцяти. Розвитку ідеї перешкоджає як консерватизм місцевих органів управління освітою, страх директорів «аби чого не вийшло», так і недостатня обізнаність підприємців із правовою стороною справи.

Директор науково-методичного центру організації розробки й виробництва засобів навчання МОН України Тетяна Ханюк звернула увагу присутніх на той факт, що надання безплатної оренди підприємцям для роботи інтернет-клубів у школах є вигідним навчальним закладам. «Адже навіть школам, які мають комп’ютерні класи, незабаром доведеться оновлювати парк своєї техніки, а це школі може виявитися не по кишені, особливо, якщо врахувати оплату швидкісних інтернет-ліній (виділенок). Комерційні ж структури, надавши можливість навчатись дітям на своєму обладнанні в першій половині дня, зможуть заробляти на ньому після закінчення шкільних уроків».

Олександр Бернатович, голова Всеукраїнської асоціації комп’ютерних клубів, вважає, що потенціал приватного підприємництва в Україні не використовується на повну силу, що він значно перевищує можливості держави в інформатизації як міністерств і відомств, так і розширенні доступу всього населення країни до інтернету. Він наголосив, що Україна сьогодні займає 88 місце у світі за рівнем доступу людей до інформаційно-комп’ютерних технологій і що в нас ще дуже мало комп’ютерних клубів. «Однак слід зазначити, — каже Олександр Бернатович, — що зараз у нашій країні намітилося значне збільшення кількості інтернет-клубів, тільки за останні півроку їхня кількість зросла на тисячу. Багато органів влади чинять колосальний тиск на комп’ютерний бізнес. Володимир Литвин та Євген Марчук, а також колишній посол Сполучених Штатів Карлос Паскуаль нас дуже підтримали, щоб цей тиск послабити. Наприклад, Майкрософт спочатку дозволив півроку комп’ютерним клубам використовувати неліцензійне програмне забезпечення, а потім дав можливість застосовувати дешевші версії сучасних операційних систем, щоб допомогти комп’ютерним клубам стати на ноги. Це дозволило цій сфері малого бізнесу серйозно розпочати процес легалізації. Діяльність же та підтримка Євгена Марчука привела до того, що в Міністерстві внутрішніх справ розібралися з тим, кого ж, власне, переслідують за піратство відповідні органи. Відкриття тренінгового центру має відкрити нові можливості для розвитку інформатизаційній комп’ютерної грамотності в нашій країні».

До речі, сьогодні в Україні мають доступ до інтернету 8% населення, комп’ютерні класи є у близько половини шкіл, а підключення їх до інтернету становить лише 15%.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати