Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Загальні виклики сучасності та рух «знизу»

Національний круглий стіл запросив до суспільного діалогу
06 квітня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Запропонований предстоятелями трьох церков 5 квітня в Українському домі відбувся Національний круглий стіл «Місія інтелігенції та вільних людей України». На запрошення організаторів круглого столу Ініціативної групи «Першого грудня» участь в заході взяли 80 провідних філософів, громадських діячів, експертів, діячів культури та журналістів.

— Ми виходимо до людей з пропозицією провести широке публічне обговорення очевидної духовної кризи в суспільстві, — сказав у вступному слові на відкритті Національного круглого столу черговий голова Ініціативної групи «Першого грудня» Іван ДЗЮБА.

— ... Серед основних проблем бачимо проблему утвердження національної ідентичності та реальних умов сучасності. Проблема зустрічі нествореного загальнонаціонального інформаційного культурного простору без чого нам загрожує «мирна» і вже остаточна втрата державної незалежності. Нині як ніколи потрібен оздоровчий рух знизу, і рух потужний. Сьогодні немає впевненості у тому, що майбутні вибори будуть справді демократичними, прозорими, чесними. Немає віри в те, що їх проводитимуть аби почути голос виборців, а не для того, щоб за будь-яку ціну зберегти свою владу. — І. Дзюба

— Важливо пам’ятати, що вільна людина не раб обставин, а вільна країна, — це країна вільних і гідних громадян. — сказав під час свого виступу на пленарному засіданні круглого столу член Ініціативної групи «Першого грудня» Євген СВЕРСТЮК, — В наших реаліях усі українські партії посткомуністичні. Усі вони вирощені режимом, який заколисував ідейними словами утробне прагнення до матеріалізму. Тільки одні любили матеріалізм з кримінальним ухилом, інші — з авторитарною державністю, треті — з національними сентиментами. Пліт завжди тримався на Божому законі і правді. Людині закладено Богом моральні начала, до цього ми і апелюємо.

Перша половина круглого столу тривала у режимі пленарного засідання з обговоренням учасників. Із своїми доповідями виступили І. Дзюба, М. Попович, Є. Сверстюк, М. Маринович та кардинал Л. Гузар. Друга половина зустрічі відбулася в режимі робіт учасників в чотирьох секціях, де вони підготували підсумковий документ Національного круглого столу «Запрошення до суспільного діалогу». За словами організаторів заходу такий круглий стіл має бути перманентним й проводитися двічі-тричі на рік. А в перервах між ним працюватимуть уже сформовані експертні групи, які оброблятимуть одержані матеріали та готуватимуть нові документи і пропозиції.

Національний круглий стіл носив принципово позапартійний характер, організатори заходу свідомо не запросили до свого діалогу ні представників влади, ні керівників політичних партій, ні депутатів Верховної Ради України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати