Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Заморожений урожай

гине на полях, але селянам його збирати не дозволено
08 грудня, 00:00

Прогресу сільського господарства в Україні заважають чотири потужних природних фактори — зима, весна, літо й осінь. Цей улюблений вислів команди КВК житомирської Агроекологічної академії, здається, справді характеризує стан справ у нашому сільському господарстві.

...Засніжений лан, мороз градусів під 20, у сліпучому сяйві сонця шурхотять масиви двометрових пожовклих стеблин «цариці полів» — пейзаж із полів колективного сільськогосподарського підприємства «Промінь», яке базується в селі Кочергів Радомишльського району. Тиждень тому там під снігом лишалося ще близько ста гектарів кукурудзи. «Посіяли ми цієї культури досить багато, 300 гектарів, з них більше третини на зерно, але трохи запізно, тому до холодів качани не дозріли, — пояснював авторові цих рядків головний агроном КСП Микола Падалко. — А в морози збирати не змогли, бо масло в двигунах тракторів і комбайнів замерзало; як потеплішає, зберемо, подрібнимо й худобі згодуємо».

У той же час засніжену кукурудзу не можна збирати колгоспникам для домашньої живності. Як пояснив кореспондентам «Дня» агроном, це майно колективне, і роздавати його селянам — самочинство та перевищення службових повноважень. Тобто, це дії, котрі переслідуються законом.

За даними управління агропромислового комплексу Житомирської облдержадміністрації, в області на 1 грудня залишалася незібраною кукурудза, посіяна на зерно, на площі близько 1150 гектарів. Інші культури, що їх мали жати, косити, копати влітку й восени, згідно зведень із районів, зібрані з полів. Однак, розповідали кореспондентові «Дня» деякі фермери, в окремих (і непоодиноких) колективних господарствах під сніг пішов ще й цукровий буряк, а подекуди картопля й льон. Щодо кукурудзи, то найбільше її залишалось у Попільнянському й Радомишльському районах — 500 і 320 гектарів відповідно.

Загалом, за словами головного агронома, сільськогосподарської техніки в КСП залишилося обмаль — два трактори, «склеєні» з інших, кілька комбайнів і ще дещо. «Живих» грошей на закупівлю пального й оренду техніки в господарстві немає, а тому всі господарські стосунки бартерні — за одну тонну бензину чи солярки треба віддати й тонну зерна. І коли урожай зернових менший — нинішнього року збирали в середньому по 40 центнерів кукурудзи з гектара, що вдвічі менше, ніж торік — той бартер може припинитися. Зарплату члени КСП (у селі 700 дворів) не бачили вже близько двох років, а тому працює в ньому все менше людей. Інші шукають кращої долі десь в Україні чи за кордоном. І це не в найгіршому господарстві району, де «Промінь» посідає зазвичай 3-4 місце серед тамтешніх КСП.

На думку М. Падалки, нині держава фактично не звертає уваги на село, залишивши його сам на сам зі своїми проблемами. Внаслідок високих цін на пальне й техніку, надмірних податків, ремствував він, у «Промені» тільки вирощування зернових не є збитковим. Вся інша продукція потребує дотацій. Про найближчу перспективу він говорить без особливого оптимізму: «Якось будемо виживати, а там, може, щось і зміниться на краще».

Водночас, заступник начальника управління агропрому облдержадміністрації Олександр Смаглій вважає, що ситуація зi збиранням урожаю в області не є надзвичайною. На його думку, кукурудзу господарства рано чи пізно все-таки зберуть і використають на корм худобі.

КОМЕНТАР «Дня»

Цього року в Україні зібрано врожай у кілька разів менший ніж торік.

Так, за даними, отриманими Міністерством статистики від колективних сільськогосподарських і міжгосподарських підприємств, цього року врожай зернових культур становив лише 23062 тисячі тонн, торік — 28663 тисячі.

Кепські справи і з цукровими буряками: цього року їх зібрано лише 4612 тисяч тонн, тим часом як торік — 17383 тисячі. Урожай кукурудзи 1997 року становив 2752 тисячі тонн, цього року — 1075 тисяч тонн.

На думку Ольги Бєлокур, заступника начальника управління статистики сільського господарства й довкілля Міністерства статистики України, попри несприятливі кліматичні умови, урожай цього року можна було б урятувати, якби вітчизняні сільськогосподарські підприємства були краще оснащені технічно і вчасно внесли в землю достатню кількість мінеральних добрив.

Проте як і в Мінстаті, так і в Міністерстві сільського господарства (співрозмовник «Дня» — начальник управління економічного аналізу Ніна Крисюк) не змогли повідомити редакцію, скільки урожаю і що саме залишилося незібраним на засніжених полях. «Статистику підіб’ємо після двадцятих чисел», — сказала Н.Крисюк. А може, коли зiйде снiг? Інна ЗОЛОТУХІНА, «День»

№235 08.12.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати