Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Здобич мародерів передано до музею

14 листопада, 00:00

СБУ підтверджує існування в Криму організованого злочинного угруповання «чорних археологів». Днями Головне управління Служби безпеки України в Криму передало республіканському краєзнавчому музею понад 500 предметів археології, вилучених у «чорних археологів». Як повідомив журналістів начальник управління СБУ Олександр Свиридонов, страхова вартість археологічних експонатів становить понад 130 тисяч доларів. Начальник управління підкреслив, що реальна цінність вилучених предметів набагато вища, «але щойно ми наводимо цифри з безліччю нулів і називаємо місце незаконних розкопок — туди прямують юрби мародерів...», — говорить він.

Олександр Свиридонов підтвердив існування в Криму організованого угруповання зі збирання, оцінки та збуту предметів старовини. «Центр мережі нелегальних розкопок міститься в Севастополі, і археологічні цінності вільно переміщуються територією України — виявити і затримати ми їх можемо лише на кордоні», — передає слова начальника управління СБУ Кримська агенція новин. Олександр Свиридонов висловив обурення бездіяльністю влади в районах, де частіше за все проводяться грабіжницькі розкопки. Він сказав, що вести боротьбу з «чорними археологами» СБУ доводиться сам на сам: «Ніякої інформації від дільничних міліціонерів, лісників і навіть військових і прикордонних частин, які розташовані в 100 метрах від могильників, що розграбовуються, ми не отримуємо», — підкреслив Олександр Свиридонов.

З початку жовтня підрозділи СБУ провели рейд місцями активного пограбування на Керченському півострові, в Бахчисарайському та Сімферопольському районах.

«Тільки за місяць ми вилучили в злочинців понад 500 предметів археології. Якщо представити загальну картину, можна сказати, що в Криму склалася надзвичайна ситуація зі збереженням пам’яток старовини та археології», — вважає начальник кримського главку СБУ. Він підтримав ініціативу Ради міністрів Криму зі створення в Криму спецпідрозділу МВС з охорони культурної спадщини. «Крим — єдиний регіон України, де зосереджено таку безліч археологічних об’єктів» і охороняти їх треба особливим чином, — підкреслив він. — На державному обліку тут перебуває понад 9 тисяч археологічних об’єктів, значна частина яких постійно зазнає варварського пограбування.

Як заявив Кримській агенції новин заступник голови Республіканського комітету з охорони культурної спадщини Вадим Мордашов, цього року рескомітет «володів інформацією лише про 20 відсотків із 60 археологічних груп, які працювали на території півострова. Видачею дозволів на археологічні розкопки займається Міністерство культури України, а з нами це питання ніхто не узгоджує», — пояснив Вадим Мордашов. — Він висловив надію, що зі створенням у Міністерстві культури держслужби охорони культурної спадщини ситуація зміниться. «Якщо раніше, згідно із законом, видачею дозволів на розкопки займалися на місцях, то після централізації ми навіть не маємо уявлення про більшість археологічних груп», — підкреслив він.

Він також нагадав, що в рамках нинішнього законодавства дуже складно притягнути до відповідальності осіб, які займаються нелегальними розкопками. «Це знижує рівень відповідальності і у влади, і у пересічних громадян», — переконаний В. Мордашов.

Тільки цього року в ході проведення спецоперацій ГУ СБУ в Криму на території Бахчисарайського та Сімферопольського районів і Керченського півострова було затримано членів 8 злочинних груп, у яких вилучено близько 600 предметів, оцінених у 132 тисячі доларів. А усього за 5 років Служба безпеки вилучила різних предметів археології на суму майже півмільйона доларів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати