Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому кожен українець має відвідати Ніжин?

«Магніт» — самобутність та історія свого часу одного з найбагатших та найбільших міст України
04 жовтня, 10:39

Ніжин — це містечко в Чернігівській області, що міститься за півтори години від Чернігова та за три години від Києва. Його унікальна архітектура стала іншим виміром на Лівобережжі, який урізноманітнює ще одним яскравим та неперевершеним орнаментом українську історію. Одне з семи чудес України, одне з сердець Батьківщини, яке б’ється вже понад тисячу років. Вам потрібні докази?

Ось що говорить Геннадій ДУДЧЕНКО, директор Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського: «Ніжин — найчисленніше місто України другої половини XVII та першої половини XVIII століть, якщо говорити про Лівобережну Україну, про Гетьманщину. За кількістю жителів на той період Ніжин домінував, навіть в Києві була менша чисельність населення. У той же період це було й найбагатше місто, за рахунок великої кількості заможних купців, у містян конкуренції не було. У зв’язку з заможністю жителів на перехід цих століть припадає будівельний бум. Тоді почалась кам’яна забудівля міста, зводилися храми, цивільні та житлові будинки. До сьогодні збереглись квартали, збудовані у XVIII столітті». Тобто цілі квартали міста минулих століть «працюють» і на нинішні покоління: прогулюючись вулицею Гоголя та сусідніми провулками, відчуваєш дух накопиченої історії.

«Усього в місті 117 пам’яток архітектури, мало яке може таким похвалитись. 2017 року Ніжин отримав статус одного з семи чудес України у номінації «Історичні міста», — продовжив Геннадій Миколайович. — А якщо перераховувати видатні особистості, то їх кілька сотень, і вони також насичують місто аурою непересічності, адже тут народжувались серйозні авторитети для світу. Гадаю, це високий показник для такого невеликого для сучасності міста».

І справді, варто лиш трохи заглибитись в коріння, і бачимо рід не кріпаків, а гордих, сильних людей, які свою історію заклали в фундамент нашого спільного майбутнього. Про одного з таких нагадує інший експерт — доктор історичних наук, професор Ніжинського державного університету ім. Гоголя Євген ЛУНЯК: «Цього року — 200-річчя від дня народження Пантелеймона Куліша, який написав роман «Чорна рада», що відбувалась саме в Ніжині, і автор надихнувся на написання саме в цьому місті». У Ніжині певний час перебував і Тарас Шевченко, і саме тут сталася відома історія з його невдалим залицянням до Ликерії Полусмак. «Її вивчало доволі багато місцевих дослідників, зокрема дуже відома п’єса Олександра Забарного «Грішниця» саме про це кохання Шевченка», — каже Євген Миколайович.

Не можна оминути й те, що місто славиться огірками: одним із місцевих свят є День огірка, і навіть скульптура цього овочу, який був славно відомий ще за козацьких часів, є. Вважається, що рецепт засолення огірків розробили греки. До речі, це теж одна із цікавинок Ніжина — місцеві греки. У нас була велика грецька громада, братство, яке свого часу зробило неоціненний внесок в архітектурну спадщину й у розвиток місцевої економіки.

Тож Ніжин — це велика частка культурного спадку лівобережної України від грецьких кварталів до «Вія» і «Мертвих душ».

А якби ви запитали мене, чому кожен українець має відвідати Ніжин, то ось моя, можливо, ще не експертна, але дуже щира думка — ТОП-5 місць, які творять атмосферу старого міста:

1. Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя (старий корпус), заснований 1805  року.

2. Музей рідкісної книги імені Г. П. Васильківського. Єдиний музей книги в регіоні, де на високому професійному рівні досліджують, зберігають та реставрують книги XVI—XX стст.

3. Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського, що показує історію саме Ніжинщини в дрібницях, які і створюють цілісну картину.

4. Музей «Ніжинська поштова станція» — унікальний заклад, присвячений розвитку поштової справи як у Ніжині, так і всій Україні XVII—XX стст.

5. І останнє в списку, але не за значимістю — це храми: Вознесенський, Миколаївський собор, Покровська, Хрестовоздвиженська, Спаська, монастирі, комплекс грецьких церков... Місцеві часто називають Ніжин «містом церков», саме вони і роблять його скансеном Лівобережної України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати