Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iсторія оживає»

Чому в Туреччині почали робити ставку на розвиток історичного та релігійного туризму
12 жовтня, 11:24

Торік 32,4 млн туристів відвідали Туреччину й відповідно принесли у державну скарбницю $26 млрд. Але, схоже, ця країна не збирається почивати на лаврах і почала робити ставку на історичний та релігійний туризм. І саме з цією метою Асоціація турецьких туроператорів TURSAB організувала візит у провінції Газіантеп і Шанліурфа, що на сході Туреччини, послів п’яти країн: України, Китаю, Індії, Македонії та Боснії й Герцеговини спільно з групою українських журналістів.

«ДОТОРКНУТИСЯ ДО СТАРОДАВНЬОЇ ІСТОРІЇ...»

Посол України Андрій Сибіга спеціально взяв у цю поїздку дружину й дев’ятирічного сина Івана. Тим самим, сказав він «Дню», «я хотів засвідчити, що попри сусідство із Сирією, цей регіон є безпечним». За його словами, щороку зростає кількість українців, які відвідують Туреччину, і зокрема, цього року очікується на 20— 30% більше туристів порівняно з минулорічним показником у 1,25 млн людей, і щотижня до Туреччини здійснюється понад 180 рейсів із різних міст України. Посол розповів про зростання інтересу до історії цивілізації, створення музеїв, маршрутів по історичних пам’ятках.

Міста Газіантеп і Шанліурфа мають 12-тисячолітню історію, автентичність, унікальну архітектуру, особливу кухню і є перспективним для інвестицій регіоном. Відкриваємо Україну і Туреччину для туризму та бізнесу в межах мого візиту та прес-туру», — написав він у твіті. За словами посла, «між Євфратом і Тигром, пра-прапредки винайшли колесо, створили клинопис і першими почали будувати з глини та цегли». Відтак він радить «доторкнутися до стародавньої історії, побувати в цих місцях як любителям історії, так і охочим показати дітям місця, які є «точкою відліку» людства...»

ПРО УНІКАЛЬНІСТЬ ХРАМУ, ЯКОМУ 12 ТИС. РОКІВ

І справді, в ході прес-туру українські журналісти могли на власні очі побачити пам’ятки, найдавнішим з яких 12 тисяч років. Ідеться про найстаріший у світі храм Gobekli Tepe, який називають «пузата вершина» за його форму. Храм було знайдено випадково. Селянин знайшов статуетку, і 1960 року науковці Стамбульського та Чиказького університету розпочали експедицію, в ході якої вони виявили храм. А розкопки турецький виш спільно з німецьким музеєм археології розпочав 1995 року.

На даному етапі розкопано чотири з виявлених 21 храми. В основі кожного з них дві великі Т-образні прямокутні колони заввишки у шість метрів і вагою 40 тонн, що стоять одна навпроти одної. А навколо цих двох гігантських фігур, які нічим не кріпляться, а тримаються завдяки власній вазі, розташовано 12 менших колон Т-образної форми. У деяких таких храмах колони стоять у формі кола, а в інших — у формі квадрата.

На думку експертів, головні дві фігури являють собою людей, підтвердженням чого є зображення рук з пальцями на бічній стороні колони.

«ТАКІ ПРОЕКТИ Є ДЕМОНСТРАЦІЄЮ ТОГО, ЩО ІСТОРІЯ ОЖИВАЄ»

Унікальністю Gobekli Tepe є те, що його збудовано на шість тисяч років раніше, аніж Стоунхендж у Британії, і на сім тисяч років раніше за єгипетські піраміди.

На колонах містяться зображення різних звірів: лисиці, бика, лелеки та багатьох інших. Вважається, що лисиці тоді були захисниками людей.

Уже 1997 року люди почали приходити на це місце, щоб подивитись на цей храм, і тому було вирішено встановити на ньому дах, розповів гід. На його думку, «такі проекти є демонстрацією того, що історія оживає». Він також розповів, що 2017 року розкопки було включено в список ЮНЕСКО як культурну спадщину. Територія музею храму Gobekli Tepe займає 80 тис. кв. метрів, станом на сьогодні розкопано лише 7%. Тому в майбутньому тут може бути виявлено багато цікавих знахідок. Вважається, що люди засипали храм, сподіваючись колись повернутись на це місце.

АВРААМ І СВЯЩЕННІ КОРОПИ

Гюнет Атеш, який супроводжував українських журналістів у поїздках по регіону, також зазначив, що Туреччина загалом займається відкриттям історії. За його словами, історія та щоденне життя пов’язані між собою.

Іншим визначним місцем тутешнього краю є озеро Риб. Згідно з легендою, в цьому місці цар Німрод кинув з гори пророка Авраама у багаття, яке палало три дні. Однак Бог сказав: «Вогонь! Стань холодним і врятуй Авраама», — і вогонь перетворився на воду, а палаюче вугілля стало рибами. Тому зараз тут, в озері Риб, повно коропів, яких тут підгодовують, але ніхто їх не ловить.

ПЕРШИЙ У СВІТІ УНІВЕРСИТЕТ ТА АЛГЕБРА

Іншою історичною пам’яткою цього краю є стародавнє місто, яке 4,5 тис. років тому було його столицею. І сама назва Харран означає перехрестя, що є свідченням перетину в цьому місці різних цивілізацій. Тут було засновано перший у світі університет, від якого залишилися одна стіна й частина вежі, яка служила обсерваторією для спостереження за небом.

У цьому університеті працював учений Джебір, у перекладі простий, який розробив основи тригонометрії. І саме слово «джебір» означає «алгебра».

Ще одне стародавнє місто Халфеті, засноване понад тисячу років до нашої ери, значною мірою було затоплено 2000 року через будівництво дамби. Зараз туристи можуть побачити решту незатопленого міста на човні. А це нам вдалося здійснити під час 40-хвилиної поїздки на човні разом із п’ятьма дипломатами до затопленого села Савашан, що в перекладі означає — той, хто воює.

«ТУРКИ — СПРАВЖНІ МАЙСТРИ ІЗ ЗАРОБЛЯННЯ НА ТУРИЗМІ»

Туристична галузь у Туреччині розвивається за рахунок власних коштів.

І водночас, зізнався один український дипломат, турки — справжні майстри із заробляння на туризмі. Головне, зазначив він, оголосити групі туристів, що на тому чи іншому місці була відома історична постать: чи то Іоанн, Мідас чи Македонський, який, за легендою, розрубав неподалік Анталії Гордіїв вузол. Також турки активно будують музеї, сказав дипломат. Варто віддати належне: Музей археології в місті Шанліурфа справляє дуже приємне враження своїми експонатами й експозицією загалом. Причому проектування та будівництво музею здійснили самі турки за власні кошти.

«ЕКСПОНАТИ, ЩО ПОКАЗУЮТЬ СТАНОВЛЕННЯ ЛЮДСТВА»

Мер міста Шанліурфа Ніхат Чіфчі зустрівся з журналістами біля Озера Риб і розповів, що Туреччина відкрита до українських туристів та українського бізнесу. За його словами, попри труднощі з інтеграцією майже 450 тис. сирійських біженців, усі дороги, мости, водойми і житло були збудовані після початку сирійської кризи 2011 року.

Мер наголосив, що за останні п’ять років було відкрито багато музеїв, у яких виставляються експонати, що показують становлення людства. Більше того, наголосив він, останніми роками було знайдено багато історичних пам’яток, вік яких — 12 тисяч років.

МОЗАЇЧНЕ ОБЛИЧЧЯ ІСУСА ТА ОЧІ ДІВЧИНИ-ЦИГАНКИ

Цікавою є історія музею мозаїки в місті Шанліурфа. Найкращі зразки східноримського мозаїчного мистецтва із зображеннями героїв грецької міфології, зокрема Ахілла та амазонок, було знайдено 2006 року під час будівельних робіт на місці, де планувалося будівництво трьох храмів: мусульманського, християнського та синагоги. Тепер відвідувачі можуть помилуватись мозаїчними полотнами, які збереглися на підлозі й деякі з них викладено на стінах, а завершує експозицію мозаїчний портрет Ісуса Христа.

До речі, в Газіантепі також є подібний музей мозаїки, зокрема стародавнього міста Зеугма. Посол Сибіга, який побував у ньому, написав у твіті про одне таке полотно: «Сумні й одухотворені очі дівчини-циганки проводжають вас, хоч би з якої точки зору ви дивились на неї».

Справді, в ході поїздки у Туреччину довелось переконатися, що турки охоче відвідують історичні пам’ятки. Багато з них можна було побачити у згаданих вище музеях. До речі, ціна квитка до таких музеїв невисока: 20— 30 лір. А ще один цікавий музей у місті Харран — це відтворене житло конусоподібної форми, виготовлене з глини, в якому жили у давнину.

А в Анкарі можна побачити багато людей, які забираються на фортецю Кале, фотографуються на ній, роблять селфі.

І наостанок, варто сказати, що Україні також треба навчитись розвивати власний туризм, будувати сучасні музеї, інфраструктуру та дороги до історичних пам’яток, щоб до нас їздило не 270 тис. турецьких туристів щороку, а в рази більше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати