Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Чекали «бандерівців», а дочекалися російських націоналістів»

Від понеділка Донецька ОДА — в облозі
05 березня, 11:28
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Проросійські активісти зайшли в приміщення облдержадміністрації в понеділок. Під ОДА відбувався проросійський мітинг, на якому були присутні близько тисячі осіб. Всі вони виступали за приєднання до Росії і не визнавали київської влади. Як зазначали очевидці, частина з них прибула в Україну з Росії. Раніше самовизнаний губернатор Губарєв запропонував себе легітимізувати в Донецькій обласній раді, визнавши його владу офіційною. Депутати не внесли його кандидатуру на відповідні пости і в понеділок ухвалили звернення до жителів Донеччини, у якому йшлося про необхідність надання ширших повноважень місцевому самоврядуванню, внесення необхідних змін до законодавства, вимогу розпуску незаконних збройних формувань та... жодного слова про «братню РФ». Тож уже два дні донецькі депутати працюють у сусідстві з радикалами, які зайняли перший поверх будівлі ОДА і проводять мітинги біля неї.

Водночас учора новопризначений голова Донецької обласної ради Андрій Шишацький подякував депутатам за участь у позачерговій сесії облради, одразу після якої була захоплена Донецька ОДА.  «Дякую всім за витримку, громадянську позицію і підтримку, виявлену 3 березня під час сесії Донецької обласної ради і після неї. Упевнений, що спільними зусиллями ми повернемо у наш регіон мир, спокій, розсудливість!», — цитує Андрія Шишацького прес-служба облради.

А новий голова ОДА Сергій Тарута, як передає www.pravda.

com.ua із посиланням на zn.ua, попередив: усі рішення, які були ухвалені в понеділок депутатами Донецької облради, будуть оскаржені, за винятком обрання главою обласної ради Андрія Шишацького. «Вони намагаються довести, що документи, схвалені під дулом, і мітинги, в основному штучно створені, — це воля населення Донецької області», — зазначив він. На думку Тарути, розробники типового сценарію бунтів у східних і південних областях «намагаються карикатурно копіювати Майдан». «Однак між агресивними мітингами й Майданом існує, як мінімум, одна принципова різниця, через яку в Донбасі сценарій приречений на провал: Майдан був щиро підтриманий широкими народними масами. У Донбасі (...) у радикалів немає широкої підтримки серед населення. Мотор радикального руху працює за рахунок іноземних громадян і громадян, залучених за гроші», — додав Тарута.

Роман РОМАНОВ, начальник ГУ МВС України в Донецькій області:

— Міліція декілька днів стримувала протестувальників, було п’ять спроб штурму адміністрації. Застосовувати силу, спецзасоби та зброю — неправильно, треба вирішувати все лише перемовинами. За фактом захоплення Донецької ОДА порушено карну справу. Ми повністю контролюємо будівлю облдержадміністрації, про це одразу домовилися з активістами. Мародерства не зафіксовано, такі випадки дуже жорстко присікатимуть.

Є інформація, що у протестах приймають участь громадяни Росії, але підтвердити чи спростувати це поки не можу. У Донецьку буде посилено патрулювання, візьмемо під охорону адміністративні будівлі. Роблю все, що у моїх силах, щоб захистити журналістів. У разі потреби попрошу допомоги у Києва, але поки справляюся сам. Люди нині гуртуються, навіть трохи зменшилася кількість злочинів. Головне — заспокоїтися і не панікувати.

Насильства у Донецьку не допущу. Я присягав народу України, і захищатиму його. За Губарєвим ідуть люди, які йому вірять. Якщо він не виправдає їх довіри, його і арештовувати не треба — спільнота залишить його на задвірках історії. Втім, якщо знадобиться разом вирішувати, як навести порядок, я буду змушений з ним розмовляти. Ми маємо зберегти мир, не можна допустити кровопролиття.

Ігор ТОДОРОВ, професор, голова Донецького осередку Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація європейських студій» щодо ситуації із захоплення Донецької ОДА:

— Те, що трапилося — жахливо. Наша ОДА чекала-чекала «бандерівців», і дочекалася російських націоналістів. Безумовно, цю акцію було сплановано, і саме громадяни Росії її організовували. У нас є свої проросійські радикали, але вони завжди були на маргінесі. Впевнений, що більшість мешканців Донеччини хоче залишатися  громадянами України, а не йти до Росії.

Четвертий день біля облдержадміністрації висить російський триколор. Виявилося, що правоохоронні органи не спроможні протистояти агресії протестувальників. Пояснення, що вони не хочуть зашкодити громадянам РФ, щоб не дати підстав для безпосередньої окупації області, — розумні. Втім, новий губернатор Донеччини Сергій Тарута повинен скористатися всіма доступними методами, щоб припинити це втручання, тим більше, усі наші олігархічні системи мають дуже організовані та підготовлені охоронні структури.

Треба давати відсіч спробам зазіхань на конституційний лад нашої країни. Важливо діяти у межах закону — є конкретні статті кримінального кодексу щодо сепаратизму, посягань на територіальну цілісність тощо. Вже відбувається максимальне загострення відносин між Україною та Росією. Складно давати конкретні прогнози щодо розвитку ситуації — все залежатиме від політичної волі та можливостей влади регіону. Сподіваюся, агресія радикалів консолідує українське суспільство загалом і донеччан зокрема.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати