Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи відгородять ложу преси?

Ганна ГЕРМАН: «Великого переселення народів у парламенті не буде: журналісти — розумні люди, і депутати не глупі»
21 листопада, 11:57

На голови народних обранців від Партії регіонів знову полетіли різні предмети. З ложі преси днями посипався град листівок з написом «Юлі — волю!», а згодом на сторону регіоналів впав і об’єктив від фотоапарата.  Постраждалих, на щастя, виявлено не було. Утім реакція з боку регіоналів не забарилася — одразу ж після інциденту один із депутатів фракції звернувся до спікера Рибака.  Мовляв, подібні ситуації трапляються уже далеко не вперше, а це заважає не лише нормальній роботі народних депутатів, а й загрожує їхньому здоров’ю, та, навіть, життю. Як наслідок, на вечірньому засіданні у вівторок голова Верховної Ради Володимир Рибак пообіцяв відгородити склом балкон у ВРУ, де перебувають журналісти.

«Я проти будь-якої стіни, навіть якщо вона скляна, — переконує «День» депутатка від Партії регіонів Ганна Герман. — Будувати довіру слід на основах відкритості. Тому що будь-яка закритість, будь-яка відгородженість стіною влади від медіа — йде на шкоду українській владі. Тим більше, що в цьому у я вбачаю якусь технологію і думаю, що, чим ближче вибори, тим частіше такі провокатори будуть з’являтися. Проти них треба разом змагатися і журналістам, і депутатам. І ми тут маємо бути союзниками, а не опонентами».

Також пані Герман порадила журналістам звернутися до спікера Володимира Рибака, щоб у ложі преси встановили кнопку для виклику охорони на випадок, якщо журналісти побачать, що «з’явився якийсь чужий, що людина нервує і може статися якась провокація»

«Багато ворогів є в української влади, і я вважаю, що це є ворожим кроком саме щодо української влади. Я ж буду серед тих депутатів, хто виступає проти побудови будь-яких стін, але ми мусимо бути в тому союзниками», — підсумувала Ганна Герман.

Натомість позафракційний депутат Олесь Доній у розмові з «Днем» зазначив, що за 23 роки існування та становлення українського парламенту ніхто раніше не додумався відокремлювати журналістів від депутатів. «Нинішня тенденція свідчить про посилення закритості влади, — говорить політик. — Нагадаю, що це почалося не з вчорашнього дня, тобто з боку Партії регіонів така пропозиція вже лунала декілька місяців тому і нещодавня ситуація виглядає заздалегідь спланованою».

«Були звернення одразу від декількох депутатів з Партії регіонів і два випадки з киданням чи потраплянням з балкону якихось речей у депутатський сектор, — продовжує Доній. — Знову-таки, одна з цих речей була зафіксована від людей, які прийшли з посвідченням Партії регіонів. Усе це наштовхує на думку, що не випадковість, а цілеспрямована дія по відокремленню депутатів від журналістів».

Очевидно, для депутатів Партії регіонів важко пережити відразу кілька моментів. По-перше, увагу громадських діячів і журналістів до персонального голосування, найбільшими порушниками якого і є регіонали. Приміром, лише учора на кнопкодавстві спіймали трьох предстаників від Партії регіонів. І друге — повсякчасне фотографування кореспондентами смс-листувань народних обранців, уваги до того, які журнали, книжки ті читають, або ж у які ігри на планшетах бавляться на сесійних засіданнях депутати.

Мабуть, тому вчора депутат від «Батьківщини» Микола Томенко запропонував депутатам від ПР помінятися місцями з його колегами по фракції. «Наші колеги з фракції Партії регіонів бояться, що тупі важкі предмети постійно падають їм на голову, — зауважив Томенко. — Мої ж колеги і я цього не боїмося. Тому ми будемо сидіти під журналістами і дамо їм можливість нормально працювати. Бо якщо від депутатів закритися стіною зі склом, то тоді з демократією в країні треба завершувати».

У свою чергу, лідер УДАРу Віталій Кличко підтримав свого колегу по опозиції. «Ми можемо видати регіоналам каски, якщо вони так бояться там сидіти. А якщо це не допомагає, ми готові помінятися місцями. Але ніякого скла і ніяких парканів, і ніяких обмежень для журналістів бути не повинно», — наголосив Кличко.

Проте як позафракційний Олесь Доній, так і регіоналка Ганна Герман висловили «Дню» переконаність у тому, що ніякої стіни між журналістами і депутатами не ставитимуть.

«Я думаю, що великого переселення народів у парламенті не буде, — каже Герман. — Думаю, що журналісти — розумні люди, і депутати не глупі. Усе владнається і буде в порядку». «Ми бачимо, що закритість влади посилюється, але ставити скляну огорожу навряд чи будуть. — говорить Доній. — Регіонали, незважаючи на увагу журналістів і громадськості, все ще продовжують кнопкодавити і ми бачимо, що вони сильно медій не бояться.

Пізніше депутат від ПР Володимир Макєєнко заявив журналістам, що відгороджуватися від не будуть. «Нічого такого не буде. Такі речі робити не можна. При чому тут журналісти, які працюють професійно? Чому ви повинні страждати? До того ж, журналістів, здається, акредитовано більше 2 тисяч. І це питання не слід вирішувати таким чином. Можливо, варто провести роз’яснювальну роботу, інструктаж для фотографів (що працюють в ложі преси. — Ред.), встановити пам’ятку для їх роботи. Тобто, в такому робочому порядку вирішити це питання», передає УНІАН.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати