Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кличко заявив про намір балотуватися в президенти

Вадим КАРАСЬОВ: «Лідер «УДАРу» вивчає реакцію соратників перед тим, як зробити офіційну заяву»
15 серпня, 11:44
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА

Лідер партії «УДАР» Віталій Кличко заявив про свій намір йти в президенти. Така інформація потрапила у ЗМІ через офіційний сайт Світової боксерської ради (WBC). Згідно з повідомленням, під час зустрічі з президентом WBC Хосе Сулейманом Кличко зауважив, що хоче продовжити участь у політиці й «балотуватися на посаду президента своєї країни у 2015 році». Окрім того, він зазначив, що бокс значною мірою допоміг йому бути готовим до участі в політичному житті завдяки тому, що він розвиває стратегічне мислення, дисциплінованість, чесність, уміння працювати в команді, які необхідні для того, щоб бути успішним.

Такий хід політика означає припинення будь-яких розмов щодо перспективи балотування Кличка в мери Києва. Окрім того, що Віталій Кличко першим заявив про свої президентські амбіції, він засвідчив бажання претендувати на роль єдиного кандидата від опозиції на виборах 2015 р.

Водночас прес-секретар Кличка не квапиться підтверджувати чи спростовувати цю заяву. Не отримали ми підтвердження і від «ударівців». «Я особисто такої інформації від Віталія Кличка не чув, — повідомив «Дню» народний депутат Павло Розенко. — Невдовзі розпочнеться кампанія і тоді стане все ясно».

На думку політичного опонента Віталія Кличка, депутата від Партії регіонів Владислава Лук’янова, заява політика є передчасною. «Прес-служба Кличка та його радники зробили фальстарт і обрали не найкращий час для такої заяви, оскільки більшість людей зараз у відпустках», — відзначив він. Заразом депутат звернув увагу на відсутність консолідації в опозиції. «Кожен діє на власний розсуд. Більше того, такі самовисування від опозиції, з одного боку, є передчасними, а з іншого — хаотичними. Ми неодноразово чули про те, що кожен із лідерів опозиційних фракцій так чи інакше висловлював бажання балотуватися на президентських виборах», — додав він.

«Ця заява є певним зондуванням суспільної думки та моніторингом реакції соратників перед тим, як виголосити офіційну позицію, розробити певні формулювання, — прокоментував «Дню» політолог Вадим Карасьов. — Це нормальна політична тактика робити такі заяви за кордоном, в спортивному контексті, що вигідно для Кличка. Адресат цієї заяви не влада. Остання розуміє, що він серйозний суперник. Це є елементом передвиборчої гри. Після зустрічі Арсенія Яценюка із Тимошенко перед Кличком постало завдання затвердити себе в уяві опозиційних виборців як одного з рейтингових кандидатів від опозиції, як претендента, який може, при підтримці своїх колег з опозиції, перемогти Віктора Януковича. Потрібно було зробити так щоб опозиційний електорат орієнтувався на Кличко, а інші опозиційні лідери згодилися підтримувати його вже в першому турі».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати