Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кому — реорганізацію, кому — імпічмент

06 листопада, 00:00

З-поміж версій, що спричинили раптову реорганізацію Черкаської міської прокуратури, найбільш уживаними в обласному центрі наразі є дві. Перша: недостатня «увага» прокурора міста Петра Коваля до мера Черкас Володимира Олійника, проти якого всупереч старанням колишнього губернатора області Анатолія Даниленка так і не було «накопано» достатньо компромату, що в кінцевому результаті дозволило мерові балотуватися на посаду президента і зіграти свою роль у «канівській четвірці», яка доволі відчутно полоскотала нерви нині чинному главі держави. Причина друга: взяття під варту головного редактора черкаської газети «Факти», котра під час передвиборних перегонів настирливо «кусала» того ж таки Володимира Олійника, номер за номером друкуючи матеріали, в яких методично ображала його честь та гідність. Водночас мусується ще декілька версій.

Та хоч би як там було, а Генеральний прокурор України Михайло Потебенько вже підписав рішення про ліквідацію прокуратури міста Черкас та реорганізацію її у дві районні (відповідно до кількості районів міста) — Соснівську та Придніпровську. Здається, для обласного центру з населенням більше як 300 тис. осiб логічним є рішення, за яким кожен район отримує свою «власну» прокуратуру. Однак на тлі зазначених подій, а також зважаючи на суму витрат, яка у зв'язку з реорганізацією буде направлена на заміну канцелярської атрибутики та оплату фактично подвоєних штатів, така «розкіш» за нинішніх економічних умов видається сумнівною.

Мотивуючи своє рішення, влада апелює до цифр: мовляв, на сьогодні в Черкасах порівняно з відповідним періодом минулого року злочинність зросла на 12%. Так-то воно так (до речі, цей показник не найгірший в Україні). Однак серед цифр, що характеризують діяльність Петра Коваля, можна назвати й таку. Молодий і принциповий прокурор чотири останніх роки, протягом яких він займає цю відповідальну посаду, вів непримиренну боротьбу з хабарництвом та розкраданням. Кількість справ, порушених за цими статтями, зросла майже в десять (!) разів. Чиновники боялися Петра Коваля як вогню: тільки за січень — жовтень цього року до суду було передано понад 20 справ, пов'язаних із корупцією серед державних службовців. Зменшилося в Черкасах і тяжких злочинів, зокрема, вбивств (цього року їх скоєно на 30% менше, ніж торік).

Проте очевидно, що ці цифри Генпрокуратуру мало хвилюють. Наказ віддано — його слід виконувати. Цілком можливо, що найближчим часом у Черкасах розпочнуть працювати дві районні прокуратури. Однак чи буде користь від цього для простих громадян, покаже час.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Тиск на тих, хто не йшов на повідку в існуючого режиму, в Черкасах триває. Як стало відомо, серед депутатів Черкаської міськради «проводиться робота» з метою відставки мера Черкас Володимира Олійника. За попередніми даними, позачергову сесію, на якій буде порушено питання про імпічмент міського голови, заплановано на 18 листопада.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати