Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Один відсоток несподіванки

Соціологи заперечують масштабну фальсифікацію
16 квітня, 00:00

За підтвердженими даними exit-poll, за блок «Наша Україна» проголосували 24,46% (за даними ЦВК — 23,56%), за Компартію — 20,51% (20,02%), За блок «За єдину Україну!» — 10,02% (11,79%), за «Блок Юлії Тимошенко» — 7,8% (7,25%), за Соцпартію — 5,97% (6,87%), за СДПУ(О) — 7,13% (6,27%).

В. Паніотто зауважив, що дослідження провели з максимально можливою точністю. Різницю в даних можна, на його думку, пояснити тим, що соціологічні фірми не проводили опитування, зокрема, у в’язницях та військових частинах. Крім цього, Центрвиборчком під час оголошення даних враховував також близько 1 млн. 950 тис. недійсних бюлетенів, — соціологи не знають, яким чином їх розподілили між партіями та блоками, які перемогли.

Зі слів В. Паніотто, якщо фальсифікація підсумків голосування на користь блоку «За єдину Україну!» і мала місце, то вона не перевищувала 2%: статистичні дані не дозволяють говорити про фальсифікацію. Президент компанії СОЦИС Микола Чурілов зауважив, що у блоку «За єдину Україну!» був найбільший ситуативний електорат — близько 35%. «Електорат цього блоку випадковий і нестійкий», — підкреслив М. Чурілов, зазначивши, що часто люди приймали рішення голосувати за цей блок безпосередньо на дільницях у день голосування. На думку соціолога, якщо цей блок хоче добитися перемоги і на наступних виборах до парламенту України, «йому необхідно багато і настирливо працювати з електоратом». Керівник центру «Громадський моніторинг» Ольга Балакірєва відзначила, що єдина партія, результати голосування за яку були досить несподіваними для соціологів, — Соцпартія України. На її думку, результати голосування за СПУ підтверджують, що виборці, які мали намір віддати за неї свої голоси, не хотіли раніше про це говорити в опитуваннях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати