Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Одна область — два губернатори

Євген Жовтяк має намір шукати правди у Європейському суді
26 вересня, 00:00
ВІРА УЛЬЯНЧЕНКО: «Я ПОВАЖАЮ ПРАВО, ПРАВО ЖОВТЯКА ДОБИВАТИСЯ РІШЕННЯ СВОГО ПИТАННЯ, ЯКЩО ВІН ВВАЖАЄ, ЩО ТАК ПОВИННО БУТИ. ЦЕ ЙОГО ПОЗИЦІЯ І ЙОГО ПРАВО У СУДАХ ЇЇ ВІДСТОЮВАТИ. І ЯКЩО БУДЕ УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА — БУДЕ ІНШИЙ ГОЛОВА ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ. Я ПІДКОРЮСЯ БУДЬ-ЯКОМУ РІШЕННЮ ГЛAВИ ДЕРЖАВИ» / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Коліщатка та гвинтики кадрової політики не те що скриплять — потребують термінового змащення. Принаймні у Київській області. Механізми призначення та звільнення державних службовців обласного рівня — ахіллесова п’ята для керівництва держави. У даному випадку для Президента Віктора Ющенка. Апеляційний суд Київської області відмовився скасувати за позовом Секретаріату Президента рішення Київо-Святошинського районного суду про визнання неправомірним звільнення Євгена Жовтяка з посади голови Київської облдержадміністрації. Феміда зобов’язала главу держави поновити Євгена Жовтяка на цій посаді, одначе Президент по сьогодні не виконав це рішення. Не виключено, що найближчим часом Президента оштрафують за неповагу до суду.

Принаймні судовий виконавець, не знаючи, як діяти в цій ситуації, не наважившись взяти на себе такий обов’язок і принести звістку про штраф Президентові, запитав у суду, як йому чинити далі.

А допоки гарант Конституції визначається з рішенням, на Київщині є одразу два губернатори: Віра Ульянченко та Євген Жовтяк. До речі, це не перший прецедент подібного роду. Згадати хоча б історію з генеральним прокурором Святославом Пiскуном. Він, здається, двічі у судовому порядку доводив незаконність свого звільнення, але попри те, що мав на руках рішення суду, у крісло керманича головного слідчого відомства країни, що вже на той час займав Олександр Медведько, його ніхто не пустив. Наразі у справі Піскуна затишшя. Колишній генпрокурор знайшов собі нову роботу. Він — народний депутат України від Партії регіонів. А ось Євген Жовтяк не має альтернативи: значок депутата обласного рівня, напевно не задовольняє його амбіцій, а тому він вирішив боротися за губернаторське крісло до кінця.

Минулого тижня Євген Жовтяк прийшов до зали Київської обласної ради як звичайний депутат, хоча Апеляційний суд Києва 15 вересня поновив його на посаді губернатора. «Я відчуваю себе головою обласної адміністрації, який тимчасово відпочиває від виконання своїх обов’язків», — посміхаючись каже пан Жовтяк.

Після рішення Києво-Святошинського районного суду та апеляційного існує два укази про призначення губернатора: один — на Віру Ульянченко, другий — на Євгена Жовтяка. Депутати обласної ради, розводячи руками, кажуть: ситуація дивна, проте працювати потрібно. «На минулій сесії був підписаний договір між облрадою та облдержадміністрацією про взаємне співробітництво, тому депутатський корпус признає на сьогодні Віру Ульянченко легітимним губернатором», — каже Володимир Добрянський, депутат Київської обласної ради (БЮТ). У свою чергу, голова Київської обласної ради Володимир Майбоженко хоч і плутається через кадрові перипетії, проте запевняє: «Ситуація достатньо складна для Київської області, але не нова. Тому на сьогоднішній день у кабінеті знаходиться Віра Ульянченко. Якщо Президент прийме рішення, що губернатором буде Жовтяк, то будемо працювати з ним».

На думку обласних обранців, тепер усе залежить від Президента. Бо у судовому порядку це рішення доведеться оскаржувати в Європейському суді. Саме туди у разі ігнорування рішення апеляційного суду має намір звернутися Євген Жовтяк.

А днями Євген Жовтяк оприлюднив ім’я людини, яка, на його думку, була зацікавлена в його відставці. Це — народний депутат Олександр Третьяков.

На запитання журналістів: «Чому?», екс-губренатор відповів: «Головною причиною такого ставлення до мене, я вважаю українофобні погляди Третьякова. Всі українофоби не хочуть, щоб на державних посадах були українці».

Тим часом позаштатний радник Президента, нардеп Олександр Третьяков усі закиди пана Жовтяка щодо «українофобних» настроїв відкидає. І запевняє, що шукатиме правди у суді, щоб спростувати заяви екс-губернатора Київщини.

Тим часом губернатор Київщини Віра Ульянченко досить спокійно відреагувала на рішення суду про відновлення її попередника на посаді голови ОДА: «Я поважаю право, право Жовтяка, добиватися рішення свого питання, якщо він вважає, що так повинно бути. Це його позиція і його право у судах її відстоювати. І якщо буде указ Президента — буде інший голова облдержадміністрації. Я підкорюся будь-якому рішенню голови держави».

В цілому, розрубати цей гордіїв вузол Віктору Ющенко буде важко. Якщо поновити на посаді Євгена Жовтяка, це буде прецедент, і тоді те ж саме доведеться повторити із Святославом Піскуном. Якщо ж залишити у губернаторському кріслі Віру Ульянченко, то доведеться пояснювати в Європейському суді, яким чином одну посаду займають одразу дві людини.

Наразі ж і Жовтяк, і Ульянченко терпляче очікують на рішення гаранта Конституції. Втім пан Жовтяк про всяк випадок страхується. Він вже готує всі необхідні папери для доведення своєї правоти у Європейському суді. І хоч позивач зізнається, що розгляд справи у цій інстанції може затягнутися на кілька років, відступати він не збирається. Каже, що саме так можна добитися справедливості: «Перш за все я хочу, щоб в Україні будувалася правова держава. Я хочу, щоб мій випадок був останній, коли людину звільняють з роботи безпідставно. За чинним українським законодавством, є 31 підстава для звільнення голови облдержадміністрації. Тобто крім 12-ти загальноприйнятих підстав, які передбачені трудовим законодавством, є ще підстави, передбачені Законом «Про державну службу», а також Законом «Про обласні державні адміністрації». Всього набирається 31 підстава. Жодна з них не наступила по відношенню до мене. Тобто мене звільнили безпідставно.

Я хочу довести, що в правовій державі так чинити не можна ні з головою адміністрації, ні з будь-якою людиною, яка працює».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати