Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Податковий бліцкриг

07 грудня, 00:00

Новий міністр економіки Валерій Хорошковський учора зробив першу програмну заяву про пріоритети своєї роботи на найближчий час. Планується провести адміністративну реформу, «вибудувати механізм дешевого державного апарату і дорогого чиновника». А головну увагу міністр збирається зосередити на податковій реформі. Хорошковський виступає за зниження податкових ставок, причому, на його погляд, робити це треба негайно. Схоже, у Мінекономіки всерйоз побоюються, що економічне зростання, яке спостерігається в Україні протягом останніх трьох років, може припинитися саме у період роботи нинішнього уряду — очевидні ознаки стагнації. Такий реалізм у вигідний бік відрізняє нового міністра, оскільки його попередник завжди признавався, що намагається уникати поганих новин, і тим більше їх публічного обговорення.

Валерій Хорошковський розраховує на завершення податкової реформи вже до літа наступного року. Для цього Верховна Рада повинна знизити податок на прибуток підприємств, ставку ПДВ, а також затвердити нову шкалу податку на доходи фізичних осіб. Враховуючи, що цю ідею підтримують і пропрезидентські фракції, і більша частина опозиції, реалізація таких амбіційних планів цілком реальна. Перешкодити цьому може лише черговий виток політичної кризи. Втративши останні парламентські пости, опозиція, напевно, не утримається від демаршів, який країна вже спостерігала за часів спікеріади. Багато в чому від уміння нового уряду порозумітися з економістами опозиційних фракцій залежатиме реалізація його реформаторських задумів.

Тим більше що, як стверджує міністр економіки, Кабмін розраховує не тільки знизити податки, але й скасувати податкові пільги. Уже з цього приводу гостру дискусію і «прицільний вогонь» політико-фінансових лобі Валерію Хорошковському забезпечено. Лише пільги, якими досі користуються спільні підприємства, обходяться державному бюджету приблизно у 2 мільярди щороку. Зусилля РНБОУ, Кабінету Міністрів стосовно рішення цієї проблеми показали, що до СП-пільговиків мають відношення не тільки багато народних депутатів, але й члени уряду. Щодо пільг для населення, то в цьому досягти будь-яких результатів новому Кабміну буде ще більш проблематично. 43% українських громадян мають «корочки», що дозволяють користуватися тими чи іншими благами цивілізації просто так. До них, до речі, належать і міністри, і народні депутати.

І все ж міністр економіки Валерій Хорошковський, схоже, налаштований вельми рішуче. За його словами, уряд планує врахувати пропоновані податкові новації вже при підготовці державного бюджету на 2004 рік. Саме тому стратегічною метою визначено завершення податкової реформи у першому півріччі. У противників таких швидких змін буде непогана «зачіпка». Закон «Про бюджетну систему» забороняє при розробці бюджетного проекту враховувати податкові зміни, які ще не набрали чинності. А згідно з тим же документом, якщо зміни у податкових законах стануться у 2003 році, то набрати чинності вони можуть лише з 2005-го. Так вимагає закон, але треба зазначити, що він уже не раз благополучно порушувався парламентом — як мовиться, у державних інтересах.

А державний інтерес зараз дійсно повинен бути сконцентрований на терміновій податковій реформі, оскільки тенденція виходу економіки з тіні вже змінилася на протилежну. Більшість великих підприємств базових галузей економіки за підсумками трьох кварталів задекларували збитки. Природа цієї збитковості очевидна — бізнес знову рятується від податків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати