Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Приватні телекомпанії допоможуть державі

13 лютого, 00:00

У понеділок в Держкомінформполітики України відбулася нарада з метою розробки схеми поширення передвиборної програми у регіональних електронних ЗМІ.

Після реєстрації всіх кандидатів у депутати виявилося дуже складним технічно виконати норму закону «Про вибори» щодо надання рівного доступу до телеефіру. Ніхто не міг передбачити таку велику кількість кандидатів-мажоритарників — їх майже 4800. Якщо притримуватись норми 10 хвилин для кожного кандидата, то на це не вистачить ефірного часу на усіх національних і регіональних каналах. Це ж стосується і партій, і політичних блоків. Нагадаємо, що партії і блоки, крім того, що мають за законом право виходу в ефір на Першому національному каналі, отримали ще по 20 хвилин на регіональних каналах. Але, наприклад, у Івано-Франківщині сьогодні не існує державного каналу, а телекомпанія «Галичина» не має ліцензії. Також існує проблема щодо «перехрещення» часу виходу агітаційних програм різних партій та блоків на телебаченні і радіо. Окрім цього, з одного боку, закон обмежує конкретні часові терміни проведення агітації, з другого — Держкомінформполітики не може створити сітку таким чином, щоб вона відповідала закону, розраховуючи тільки на державні електронні ЗМІ.

Голова Держкомінформполітики Іван Чиж запропонував з 27 лютого, після закінчення трансляції Олімпійських ігор на НТКУ, надавати партіям і політичним блокам в регіонах на цьому каналі по 20 хвилин ефіру, щоб поставити їх у рівні умови. Він підкреслив, що цим рішенням «буде розв’язано ряд проблем, які виникають у ході виборчої кампанії».

Присутні на нараді керівники телеканалів «Інтер» та «1+1» виявили розуміння позиції Держкомінформполітики. Ці комерційні канали призупиняють своє мовлення в регіонах («Інтер» з 19.00 до 20.00, а «1+1» — відповідно — з 20.00 до 21.00) і віддають ці години для розміщення передвиборних виступів мажоритарників. «Ці канали не ставлять перед нами питання про відшкодування збитків, завданих відсутністю мовлення у прайм-таймі. Це дуже промовистий і обнадійливий жест. Про допомогу такого плану ми звернемося також до ICTV та Нового каналу»,— сказав І. Чиж.

Під час наради також удалося розширити сітку мовлення на Національній радіокомпанії, щоб розмістити усіх кандидатів. Остаточну крапку у вирішенні проблеми мають поставити Кабмін, Нацрада з питань телерадіомовлення, Центрвиборчком та Держкомзв’язок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати