Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Референдум почнеться в Житомирі, коли «буде треба»?

23 грудня, 00:00

Ще 7 грудня збори громадян у Житомирі ухвалили рішення звернутися до ЦВК з проханням зареєструвати ініціативну групу для збору підписів на підтримку всеукраїнського референдуму. На зборах були присутні представники Ліберальної партії (лідер Володимир Щербань) і Демократичного союзу (голова ради партії Олександр Волков), громадських організацій і рухів — усього 254 чоловiки. Було вирішено винести на референдум питання про формування двопалатного парламенту, про скасування депутатської недоторканості, про затвердження Конституції на всеукраїнському референдумі, про дострокове припинення Президентом країни повноважень парламенту. Збори обрали ініціативну групу у кількості 26 чоловік, яка і повинна була безпосередньо займатися питаннями підготовки до референдуму.

Однак ЦВК відмовився зареєструвати ініціативну групу. Причиною відмови, згідно із заявами представників Центрвиборчкому, стала відсутність зразків свідоцтв про реєстрацію групи, а також зразків посвідчень для ініціаторів. Ці документи повинна видавати Президія Верховної Ради, але цей орган скасовано після прийняття Конституції.

Інтереси ініціативної групи у суді захищали адвокати Міжнародної адвокатської компанії «Bі-Ай-еМ». (Як повідомляє ЦЖД, ця компанія була заснована у 1992 році Спілкою адвокатів України, президентом якої є віце-спікер, лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук, та рядом юридичних компаній). Коментуючи відмову ЦВК, адвокати вказали на наявність постанови Президії Верховної Ради від 1991 року, у якій затверджено зразки документів для проведення місцевих і всеукраїнських референдумів. Крім того, вони звернули увагу суду на закон про ЦВК, де вказано, що Центрвиборчком може визначати перелік документів, необхідних для збору підписів.

Однак сам Віктор Медведчук ще до виголошення вироку суду зазначив, що Центрвиборчком «цілком резонно» відмовився реєструвати житомирську ініціативну групу. Він зауважив, що проведення референдуму регулюється законом, якого, по суті, немає. За повідомленням Інтерфакс-Україна, пан Медведчук вважає, що для проведення референдуму Верховна Рада повинна внести відповідні зміни до Конституції: «Верховна Рада зобов'язана ухвалити відповідний закон і тим самим врегулювати процедуру організації проведення референдуму, щоб зняти політичну гостроту навколо цього питання».

Суд не тільки відмінив рішення ЦВК, але і зобов'язав Центрвиборчком видати членам ініціативної групи посвідчення. Таким чином, ініціативна група найближчим часом зможе почати збір підписів для проведення референдуму. Однак слід зауважити, що ті питання, які вона планує винести на референдум, не входять ні в один із розділів Конституції, які вимагають проведення всенародного обговорення. Що стосується внесення змін до Конституції, то Президент може подати законопроект до Верховної Ради (ст. 154,156). Далі його повинна прийняти Верховна Рада, а вже її рішення підтверджуються всеукраїнським референдумом.

Тобто, навіть якщо ініціативна група збере необхідну кількість підписів і референдум буде проведений, він не буде правомочним. Для того, щоб рішення референдуму мали необхідну силу, Верховна Рада повинна спочатку внести необхідні поправки до Конституції. А чи скористається Верховна Рада «побажанням» пана Медвечука з приводу внесення поправок до Конституції — це ще дуже велике питання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати