Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Руслан КНЯЗЕВИЧ: «Ми будемо непохитними»

05 червня, 00:00

Попри те, що 169 депутатів від опозиційних фракцій позбавили себе депутатських повноважень, учора спікер Мороз заявив, що ВР буде працювати у пленарному режимі. Як реагують на цей хід коаліціонерів представники опозиційної «Нашої України»? Це та інші актуальні наразі питання політичної повістки дня «День» адресував представнику «помаранчевої» партії Руслану Князевичу.

— На вашу думку, з прийняттям виборчих законів, нового складу ЦВК та складанням депутатських мандатів опозицією політична криза в країні завершилася?

— Якщо вважати завершенням політичної кризи виконання конфліктуючими політичними сторонами своїх політичних обов’язків, то можна говорити про те, що вона підійшла до свого завершення, оскільки дві відповідні сторони виконали ті зобов’язання, які брали на себе. Однак, зважаючи на останні заяви буквально і прем’єр-міністра, і голови Верховної Ради про те, що вони до кінця не можуть визнати той факт, що повноваження парламенту припинені з часу прийняття відповідних рішень на міжпартійних з’їздах, говорить про те, що все- таки, очевидно, сторона коаліції намагатиметься і надалі підкидувати дрова у жар конфлікту для того, щоб, як на мене, максимально мобілізувати свій електорат до виборчого маршу.

— Скажіть, наскільки ви задоволені виконанням домовленостей правлячою коаліцією?

— Ви знаєте, мабуть, ті речі, які вони взяли на себе і публічно виголосили своє бажання їх виконувати, були для них не найкращим варіантом. І це було очевидно з того, яким чином вони намагалися реалізовувати ті зобов’язання, які взяли на себе, а точніше, робити все можливе, щоб вони не відбулися. Більше того, публічні зобов’язання щодо можливості проведення позачергових виборів шляхом складeння повноважень депутатами від двох опозиційних фракцій в порядку частини другої ст. 82 Конституції з боку коаліції начебто підтримувалося, але на практиці шляхом для прикладу своїх сателітів — Партії промисловців і підприємців, вчорашніх наших побратимів, вони робили все для того, аби в судовому порядку заблокувати процес обнуління списків, що унеможливлював би процес складання депутатських мандатів. Тобто відповідно можна з впевненістю стверджувати про те, що коаліція все ж таки намагалася однією рукою бути начебто чесною і публічною для свого електорату і для світу, а другою — тіньовою рукою — робити все для того, аби дезавіювати ті домовленості.

— Ви можете з впевненістю сказати, що дострокові вибори до парламенту будуть 30 вересня? Чи не очікуєте ви від коаліції нових вимог чи нових зачіпок з метою відмови від проведення дострокових виборів?

— Гадаю, що позачергові парламентські вибори 30 вересня цього року відбудуться, сто відсотків. Але те, що коаліція повністю змириться з такого роду логікою політичних подій і одразу з завтрашнього дня піде на те, що називається, на електоральні поля займатися чорновою організаційною роботою, віриться не дуже. Безумовно, вони все робитимуть для того, щоб вишукувати якійсь нові блоки, піднімати нові проблеми на шляху належної організації виборів. Але, як на мене, з точки зору права, що найважливіше, ця процедура, яка запропонована Президентом і опозицією, є чіткою, коректною і бездоганною. Тому в цей час ми будемо якимось чином апелювати до того, що той чи інший правовий механізм, запропонований опозицією, є неконституційним чи таким, що суперечить чинному законодавству. Тому цей, найважливіший, як на мене, аргумент вже вибито з їхньої колоди, тому вони зараз намагатимуться якимось чином зважати на певні технологічні, організаційні речі. Говорити про те, що треба, скажімо, уряду для того, щоб працювати, щоб парламент прийняв цілу низку законів. Приміром, для того, аби остаточно вступити в СОТ, підвищити соціальні виплати і тому подібне для того, щоб шантажувати Президента і опозицію в необхідності продовжити на якийсь період часу повноваження парламенту. Але, як на мене, це безперспективний шлях, і ми будемо непохитними, і тому вибори на сто відсотків відбудуться.

— Руслане, наскільки легко депутати від вашої фракції розпрощалися зі своїми мандатами?

— Я б не сказав, що цей процес був важким, оскільки ті люди, які знайшли в собі громадянську мужність і політичну відвагу скласти з себе депутатські повноваження, а точніше, написати заяви про вихід з фракції, що, як наслідок, має за собою складення депутатських мандатів, зробили це абсолютно свідомо. Повірте мені, що жодного політичного тиску, жодного примусу, жодного схиляння з боку керівництва фракції чи з боку керівництва держави в особі Президента України по відношенню до членів фракції не було. Це було виключно добровільне рішення кожного, хто був членом нашої фракції. Але були люди, які вважали за доцільне зайняти іншу позицію. Їх не так багато, але вони є. Однак я дуже радий з того, що переважна більшість моїх колег виявилася набагато розумнішими, я б навіть сказав — мудрішими. Понад 60 чоловік, а точніше, 66 заяв членами нашої фракцій було написано власноручно і передано до апарату ВР. Я дуже радий, що всі ці люди витримали до останнього, не схибили і не відкликали їх, як те робили окремі представники і нашої фракці, й Блоку Юлії Тимошенко.

— З’їзд блоку «Наша Україна» та БЮТ є завершальним етапом у складанні повноважень депутатами від опозиції. Які подальші дії ви плануєте?

— Насамперед ми повинні дочекатися відповідного рішення Центральної виборчої комісії, щодо того так званого обнулення списків, про які так багато говориться. Блок «Наша Україна» прийняв таке рішення вже майже місяць тому, але, на прeвеликий жаль, Центральна виборча комісія в попередньому складі фактично виявила свою бездіяльність і відмовилася приймати відповідні рішення щодо виключення зі списків кандидатів у депутати від нашого блоку. І тому ми були змушені звернутися до Печерського районного суду, який у свою чергу зобов’язав комісію прийняти таке рішення, але комісія так його і не виконала. Тому ми дуже сподіваємося і маємо намір, що у найближчий час комісія прийме таке рішення, що фактично означатиме повне зупинення повноважень Верховної Ради, оскільки вже складення наших мандатів зупинило виконання повноважень, але тільки до того часу, поки не визнано обраними наступних у списках. Але оскільки наступних не буде фізично, то ЦВК повинна прийняти про це рішення, і тому це означатиме, що з того часу фактично заблокована діяльність парламенту. Відповідно для нас це буде добрим сигналом для того, щоб фактично розпочинати організаційні та підготовчі роботи щодо проведення позачергових виборів. Як на мене — це велика громіздка робота, і, зважаючи на обмаль часу, вона потребує і часових, і людських ресурсів. Тому мені здається, що роботи буде достатньо. Але почнемо ми з того, що визначимо конфігурацію тієї політичної сили, в рамках якої ми будемо йти на вибори. Я дуже сподіваюся і переконаний, що це буде блок «Нашої України» та блок правих сил, і дуже хотів, щоб на цьому шляху у нас не було серйозних проблем.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати