Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що відбувається навколо Iгоря Кабаненка?

Адмірал — «це спланована спецоперація». Служба безпеки і Міністерство оборони — «без коментарів»
18 грудня, 11:44
ІГОР КАБАНЕНКО / ФОТО RADIOSVOBODA.ORG

«Це розправа наді мною для того, щоб викинути мене з державного життя», — такими словами заступник начальника Генштабу Україну, адмірал Ігор Кабаненко охарактеризував розпочату проти нього кампанію. Тиждень тому Президент відправив адмірала у запас «за станом здоров’я з правом носіння військової форми одягу». Раніше, наприкінці жовтня, Служба безпеки України позбавила Кабаненка допуску до державної таємниці, виявивши у нього, за їх словами, матеріали, розголошення яких може завдати шкоди національним інтересам держави.

Позавчора Окружний адміністративний суд Києва переніс розгляд позову адмірала в якому він вимагає скасувати постанову СБУ щодо позбавлення його допуску до держтаємниці. Тепер його адвокат Володимир Кириленко має отримати допуск до державної таємниці й ознайомитися з документами, які можуть містити таємні відомості. Однак за словами пана Кириленка, він не є експертом у цьому і навряд чи зможе оцінити документи на вміст держтаємниці. Він каже, що це би з легкістю зробив адмірал Кабаненко, але СБУ так не вважає...

Сторона відповідача (СБУ) просила суд зробити засідання закритим, однак суддя Валерій Кузьменко, зачитуючи все з аркуша і роблячи паузи, відхилив клопотання. Натомість суд за «відсутності підстави» відкинув заяву сторони позивача про відвід судді. До речі, пан Кузьменко, попри неявку Кабаненка через хворобу та клопотання другої сторони, провів попереднє засідання, що є вже порушенням. Так це пояснює сам адмірал.

Після засідання суду 16 грудня представники СБУ та Міністерства оборони України відмовилися від будь-яких коментарів. Тож далі — історія з вуст адмірала Ігоря Кабаненка, якою він поділився з «Днем».

«Ця справа важлива не лише для мене. Вона важлива для десятків тисяч громадян України, які перебувають на держслужбі. Це люди, які мають допуск до державної  таємниці — військовослужбовці, правоохоронці, судді, прикордонники, працівники МВС і т.д. Якщо суд не задовольнить моєї вимоги, то ті люди повинні розуміти наступне — у будь-який момент до їхнього кабінету може прийти комісія СБУ...», — ділиться думками пан Кабаненко.

Усе почалося з планової перевірки, яку проводила комісія СБУ у кабінеті Ігоря Кабаненка. За його словами, представники Служби безпеки порушили статті Закону «Про державну таємницю», оскільки під час обшуку в кабінеті адмірала не було ані начальника, ані представника режимно-секретного органу чи керівника установи. «Жодної цієї вимоги не виконано. На моє запитання: чому? Не було  жодної відповіді. Більше того, до кабінету заходили ще інші посадові особи СБУ, яких не було в приписі — тобто, що хотіли, те й робили», — обурюється адмірал. За його словами, він багато виходив з кабінету, а наприкінці робочого дня побачив «пачку якихось паперів на столі». Представники СБУ повідомили, що ці матеріали є таємними, що «ми їх забираємо і ви будете потім відповідати за це», — каже Ігор Кабаненко. «Я намагався пояснити, що я ці папери не знаю, на них немає ніякої ідентифікації мене. Більше того, я готовий довести як державний експерт, що там немає жодної державної таємниці! Мене не почули, їх забрали і принесли до режимно-секретного органу, змусили його керівника їх засекретити з порушенням усіх вимог, тому що є звід відомостей про державну таємницю, але нічого не було зроблено. Потім швидко провели нелегітимну оцінку цих матеріалів, з грубим порушенням законодавства і СБУ винесло рішення позбавити мене допуску державної таємниці», — розповідає адмірал.

Це рішення є пожиттєвим, за словами Кабаненка, його  «викинули з державної служби» і тепер він не має можливості працювати в держорганах. «Це унікально також тому, що позбавляючи мене допуску, я виходжу на ринг з СБУ наосліп. Допуск до державної таємниці — це право людини, як записано у законодавстві, але мене його позбавили», — додає адмірал.

На нещодавньому судовому засіданні Ігор Кабаненко хотів виступити з поясненнями, але йому не дали цього зробити.

Експертизу, яку проводив міністр оборони України Павло Лебедєв і яка  виявила наявність у адмірала таємних документів, Кабаненко вважає нелегітимною. «Вони самі вказали в акті, що статті, за якими мене обвинуватили, не належать до компетенції міністра оборони», — розповідає адмірал. Чотири з них належать до компетенції Генерального штабу Збройних сил України, одна до Міністерства економіки. «Але СБУ свідомо послала цей документ на експертизу Лебедєву, який немає компетенції цього робити. І це визначено у відповідних положеннях порядку щодо забезпечення режиму таємності», — додає Ігор Кабаненко. Підтвердженням його слів є паралельна експертиза,  проведена начальником Генштабу, який виявив, що в Кабаненка не було жодного таємного документа. «Але СБУ експертизу міністра оборони реєструє за один день, натомість експертизу начальника Генштабу тримали місяць, надіслали із зауваженнями, які абсолютно не стосуються суті», — говорить пан Кабаненко. —  Мені невідомо, звідки ті матеріали, папери там виявилися, хто заніс їх. Я не є їх розробником, мене нічого з ними не ідентифікує».

Водночас, каже адмірал, законодавство: всі нормативні акти, починаючи з дисциплінарного статуту, положення про проведення служб розслідувань — усі кодекси і закони вимагають провести розслідування. «Нічого не проводиться! Апріорі я вже винен! У мене ніхто не брав жодних пояснень, не запитував. І все міститься лише на акті, зробленому в односторонньому порядку представниками СБУ. Ні зацікавлених осіб, ні представників режимно-таємного органу — нікого», — каже Ігор Кабаненко.

За його словами, ця ситуація «мала ознаки спланованої спецоперації». Натомість, на запитання: чи можна пов’язувати «квартирне» питання з цією справою, адмірал відповів ствердно. Нагадаємо, що в середині листопада міністр Лебедєв скасував рішення про виділення службового житла в Києві пану Кабаненку, оскільки він уже тричі отримував від держави квартири. «Я ніколи не тримався за місце, мене можна було викликати і все сказати. Але чому це було зроблено в такий спосіб — треба шукати дуже глибокі корені», — коментує це адмірал. — Але всі ці речі пов’язані, щоб не просто прибрати мене з державної посади, а й вивести з державного життя та знищити». На запитання «Дня»: Чому було розпочато цю кампанію, що влада хоче нею показати, чи присутній у цій історії «російський фактор»? Адмірал відповів коротко: «Час покаже. Зараз рано».

Говорячи про своє поновлення на службі, Ігор Кабаненко наголошує, що не ставить такого завдання. Адже «якщо буде винесено позитивний результат, ми відкриємо скриньку Пандори», — каже він. «Тоді все можна буде робити в односторонньому порядку, можна буде будь-яку людину «сфальсифікувати» і зробити все, що завгодно. Фактично, я вважаю, що це репресивний механізм, який буде працювати тільки тому, що до тебе прийшла СБУ. Все, ти повинен тремтіти, лякатися, ти повинен знати, що для тебе все скінчено. Це неправильно, людина повинна мати права і можливість їх відстоювати», — додає він. Але якщо суд таки винесе рішення не на його користь, адмірал Кабаненко має намір «пройти весь шлях аж до Європейського суду з прав людини». «Це важливо не для мене. Я не хочу і не маю намірів відновлюватися на посаді і т.д. Я хочу єдиного — законності і справедливості», — резюмує Ігор Кабаненко.

Наступне судове засідання відбудеться 26 грудня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати