Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сьогодні ЮКОС, завтра російська економіка

26 листопада, 00:00

Як кажуть, чим ближче знаєш, тим менше поважаєш, і успіх часто породжує самовдоволення. На жаль, саме це, здається, відбувається сьогодні в Росії, де уряд обрав перший із часу падіння комунізму період тривалого економічного зростання, що характеризується надлишком державного бюджету і початком притоку капіталу, для того, щоб відновити війни олігархів 1990-х років. Оптимісти, будьте обережні: арешт Михайла Ходорковського і заморожування його акцій у нафтовому гіганті ЮКОС дуже сильно вплине на російську економіку і на відносини між діловими колами та урядом і визначить їхній розвиток на багато років уперед. Ситуація навколо ЮКОСа не призведе до різкої зупинки російської економіки, оскільки одна компанія не може визначити долю держави. Однак немає сумнівів у тому, що довгостроковим перспективам Росії буде нанесено серйозних втрат.

Проблема полягає у довірі між бізнес-співтовариством та урядом, яка почала встановлюватися останніми роками. Скажемо прямо, похитнувши цю тендітну довіру, уряд завдасть смертельного удару економічному підйому Росії.

«Операція чисті руки», як іноді називають слідство у справі Ходорковського та його партнерів, не призведе до збільшення податкових надходжень, а буде лише сприяти зростанню тіньової економіки, оскільки підприємці будуть намагатися ще більше приховувати свої справи від уряду. Зрештою, якщо один із найбагатших людей Росії може в будь-який момент позбавитися свого майна, то можна зрозуміти і вибачити простих російських бізнесменів, якщо вони раптом дійдуть висновку, що вести справи відкрито небезпечно.

Перші ознаки усвідомлення останнього, мабуть, приймуть форму збільшення відтоку капіталу. До справи ЮКОСа відтік капіталу почав скорочуватися і навіть змінюватися його притоком. Згідно з даними за першу половину поточного року, після десяти років безупинного витоку капіталу росіяни, які вивезли свої гроші за кордон, почали повертати їх назад і вкладати в російську економіку. Коли відтік капіталу з країни поновиться, він швидко набуде загрозливих розмірів, якщо президенту Путіну не вдасться переконати народ, що ЮКОС представляє собою лише поодинокий випадок і за ним не підуть інші компанії.

На мою думку, відтік капіталу з країни значно зросте. По-трібно також чекати зниження ділової активності і відміни довгострокових інвестиційних проектів. Таким чином, зниження темпів економічного зростання виглядає неминучим.

І так думаю не лише я. Незалежні російські економісти одностайно розділяють це сумне припущення. Лише ті, хто тісно пов’язаний з режимом, дотримуються іншої думки.

Якщо зупиняться інвестиції, всі надії президента Путіна подвоїти розмір економіки Росії протягом десяти років, як він обіцяв, стануть марними. Мій давній скептицизм з приводу цієї обіцянки переріс в упевненість: ситуація навколо ЮКОСа не дозволить утримати темпи зростання на рівні, необхідному для досягнення цієї мети, тому що арешт Михайла Ходорковського і накладення арешту на його майно завдали нищівного удару по довірі ділових кіл.

Справді, з часів агресивного капіталізму 1990-х років, коли, на загальну думку, підприємці в кращому випадку взагалі не виявляли інтересу до проблем один одного, сталися серйозні зміни. Якщо так і було колись, сьогодні ситуація абсолютно інша: негативна реакція ділового співтовариства на переслідування Ходорковського правоохоронними органами була сильною і практично одностайною.

Зростаючі заклики деяких державних чиновників до боротьби з економічними злочинами в очах ділового співтовариства виглядають як насмішка над законом і прихований натяк на те, що правоохоронні органи хочуть ухопити свій шматок пирога. Від іміджу російської правової системи, який було поліпшився, залишилося одне лахміття.

Сьогодні ділове співтовариство розуміє, що генеральна прокуратура може знайти будь-який привід для переслідування кожного з них. Якщо правоохоронні органи здатні так грубо поводитися з представниками такого великого бізнесу, то що тоді говорити про середній або малий бізнес? Тому не дивно, що власники компаній усіх розмірів сьогодні формують єдиний фронт для захисту своїх інтересів.

Тим часом президент Путін наполегливо відмовляється обговорювати справу ЮКОСа або дії правоохоронних органів з діловим співтовариством Росії. Його мовчання може давати зрозуміти тільки згоду з діями правоохоронних органів.

Але якщо не президент, то хто повинен публічно оголосити про відповідність дій російських правоохоронних органів до вимог закону? Однією з найбільших помилок президента Путіна є надання правоохоронним органам можливості самим давати оцінку своїм діям. Звичайно, вони незмінно приходять до висновку про їх правильність і законність.

Позиція президента зрозуміла, і він від неї не відступить. Фактично, тільки самі підприємці можуть зараз вплинути на хід подій: різке і істотне уповільнення темпів зростання економіки, а також вияв невдоволення з боку російського капіталу і поновлення його відтоку за кордон можуть стати останньою надією примусити правоохоронні органи звернути з обраного курсу.

Та я не бачу причин для оптимізму. Швидше — навпаки, арешт Ходорковського тільки збудив апетит правоохоронних органів. Переваривши ЮКОС, вони кинуться на пошуки нової їжі. І після цього хіба можуть залишитися сумніви в тому, що прагнення нової здобичі буде зростати й зростати?

Євген ЯСIН — колишній міністр економіки при президенті Єльцину, директор з питань досліджень Вищої школи економіки (Москва).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати