Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Справа побитого журналіста

07 липня, 00:00

Як повідомляв «День», у вівторок невідомі у приміщенні слов’янської телекомпанії «ТОР» (Слов’янськ, Донецька область) по-звірячому побили журналіста Ігоря Олександрова, після чого він був доставлений з відкритою черепно-мозковою травмою до шпиталю. Вчора «День» зв’язався з телекомпанією. Тетяна ПЕВЕНЬ, головний редактор ІРТК «ТОР» розповіла: «На жаль, поки що не можна говорити про якесь покращання стану здоров’я Ігоря Александрова — він продовжує перебувати в комі. Ми уважно стежимо за ходом розслідування кримінальної справи. Ним займається обласна прокуратура, воно знаходиться на контролі у міністра внутрішніх справ Юрія Смирнова. Все ще відпрацьовується версія помсти. За кількістю залишених на місці злочину бейсбольних бит припускають, що нападаючих було двоє-троє. Учора начальник міліції звернувся до жителів міста із проханням надати допомогу в розслідуванні. Слов’янський міськвідділ міліції встановив премію у розмірі 3000 гривень тим, хто допоможе знайти злочинців. Поки що нам не надходило ніяких нових подробиць по цій справі».

На прес-конференції, яка відбулась у четвер в УНІАН, народний депутат Олексій Шеховцов повідомив журналістів, що Слов’янська міська прокуратура порушила кримінальну справу за фактом замаху на життя керівника телерадіокомпанії «ТОР» Ігоря Александрова. За словами Шеховцова, він разом зі своїми колегами має намір створити неофіційну слідчу комісію з розслідування цієї справи, яка займатиметься «публічним контролем за ходом слідства та перешкоджатиме втручанню у справу кримінальних авторитетів Донеччини». Депутат висловив припущення, що органи, які займаються слідством, самі мають відношення до замовників замаху.

За повідомленням УНІАН, яке посилається на «колег журналіста», не називаючи їх, що напад був пов’язаний з його професійною діяльністю. Ще три роки тому роботу телекомпанії «ТОР» було заблоковано, проти самого Александрова порушувалась кримінальна справа за фактом дискредитації честі та гідності народного депутата України Олександра Лещинського, якого в одній із своїх авторських програм І. Александров назвав «горілчаним королем». Тоді рішенням міського суду журналіста було позбавлено права займатися професійною діяльністю впродовж п’яти років. Але, за твердженням колег, І. Александров продовжував журналістські розслідування фактів корупції та організованої злочинності у регіоні.

Сам Шеховцов, як і його колега народний депутат А.Хмельовий стверджують, що готові виступити свідками того, що ще до нападу були факти погроз на адресу І. Александрова. На думку депутата О. Шеховцова, замах на журналіста «вчинено з політичних причин і є першим етапом підготовки донецьких кримінальних структур до парламентських виборів 2002 року». За повідомленням Інституту масової інформації (www.imi.com.ua), депутати від Донеччини під час цієї прес- конференції навели інформацію, яка може бути важливою для слідства. Виявляється, за словами заступника директора ІРТК «ТОР» Сергія Чернети, 12 червня цього року відбулася зміна засновників телекомпанії, і її контрольний пакет перейшов від попереднього власника — підприємства «Бетонмаш» — до рекламно-інформаційної агенції «Серебряный век». До цього часу телекомпанія «ТОР», на думку депутатів, була чи не останньою незалежною телекомпанією в регіоні. До того ж, останнім часом І. Александров, згідно повідомлення ще одного учасника цієї прес-конференції Михайла Сербіна, колишнього слідчого УБОЗу, вів активні переговори із СТБ щодо їхнього мовлення на частоті ІРТК «ТОР», від чого його намагалися відрадити люди, які представились, за словами Сербіна, «особами з команди Президента». Такий «поворот» міг мати суттєвий вплив на підсумки виборів на Донеччині, вважають учасники прес-конференції.

«День» звернувся до каналу СТБ з проханням прокоментувати заяву щодо переговорів І. Александрова з керівництвом каналу. Прес-служба телеканалу повідомила, що у СТБ з 20 жовтня 1999 року була підписана угода на купівлю «ТОРом» окремих телепрограм для трансляції на своєму каналі. Два тижні тому до департаменту сітьового мовлення СТБ зателефонував І. Александров з пропозицією продовжити угоду, дія якої на цей час вже закінчилася. Ніякої цікавості до встановлення інших, більш глибоких, контактів з цим каналом у СТБ, як стверджує прес-служба телеканалу, не було через те, що, по-перше, «ТОР» працює на своєму каналі за принципом «мигалки» (коли на одному каналі виходить декілька телекомпаній. По-друге — через те, що «ТОР», на думку прес-служби, — нестабільна компанія, яка має певні проблеми з місцевою владою. Окрім того, СТБ має у Донецьку передавач, який покриває територію з трьома мільйонами глядачів області.

Отже, справа залишається темною, що сприяє появі різних «політично доцільних» версій.

ДО РЕЧI

Як повідомляє УНІАН, 21 квітня український журналіст Георгій ГОНГАДЗЕ та іспанський журналіст Хосе Луїс ЛОПЕС ДЕ ЛАКАЛЬ стали лауреатами премії Організації з безпеки і співробітництва в Європі у галузі журналістики за 2001 рік. Як відзначається на веб-сторінці цієї організації, цих двох журналістів було нагороджено посмертно, згідно з рішенням Парламентської асамблеї ОБСЄ. Премія у розмірі 20 тис. дол. щороку надається журналістам, які утверджують принципи ОБСЄ в галузі прав людини, зміцнення демократії та свободи поширення інформації. Діяльність Г.Гонгадзе в жанрі журналістських розслідувань обірвалася 16 вересня минулого року, коли він зник за загадкових обставин. Іспанський журналіст, який розділив премію з Г.Гонгадзе, загинув у травні минулого року від рук сепаратистів за те, що у своїх публікаціях виступав проти використання насильства задля досягнення політичних цілей. Голова Комітету з демократії, прав людини і гуманітарних питань Парламентської асамблеї ОБСЄ Герт Вайскріхен сказав, що нагороджені були видатними журналістами, які намагалися поширювати демократичні цінності, публікуючи гострі конфліктні матеріали. Премію буде вручено рідним загиблих на церемонії відкриття 10-ї Парламентської асамблеї ОБСЄ у Парижі, яка відбудеться 6 — 10 липня. Премію засновано 1996 року. Першим її лауреатом став польський журналіст, член опозиційного руху «Солідарність» Адам Міхник, нині — редактор найтиражнішої польської газети «Газета Виборча». Торік цю премію отримав російський журналіст Радіо «Свобода» Андрій Бабицький.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати