Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рік «імунітету» — рік нових шансів

11 грудня, 18:53
ТАК ПРЕМ’ЄР УЯВЛЯЄ РЕФОРМИ? / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА

У нового уряду є план дій і «імунітет» на рік. І це — плюс. Але те навпроти того, як цією недоторканістю Кабмін збирається скористатися, поки що експерти ставлять «мінус». І не один.

Парламент підтримав урядову програму на 2015—2016 роки. Після тривалих дискусій в середині коаліції фракція «Блок Петра Порошенка» (БПП) і «Самопомочі» дали голоси за програму прем’єра. Але за умови, що всі побажання від народних депутатів врахують, а в текст документу запишуть, що програма базується на коаліційній угоді.

«В програмі все правильно написано — пріоритети, цілі, завдання. Але ми хочемо бачити детальну програму, за якою можна контролювати діяльність уряду. Сьогодні у людей вимоги до подібних документів набагато більші, саме тому ми хочемо цю програму бачити зрозумілим для всього суспільства документом, — резюмував у розмові з «Днем» народний депутат БПП Віктор Чумак.

ХТО ДЗВОНИВ ПРЕМ’ЄРУ ВІДРАЗУ ПІСЛЯ ЙОГО ВИСТУПУ? І ДЛЯ ЧОГО? / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

 

Окрім пункту про коаліційну угоду, за словами голови фракції «Самопоміч» Олега Березюка, в програму треба врахувати ще три моменти. «Не до 5% ВВП на оборону, а від 5%. Друге — включити серйозну частину реформування ЖКГ, інфраструктури, транспорту і органів місцевого самоврядування, адже сьогодні там біда. Вінниця і Запоріжжя показує, що є криза локальної влади в Україні. Третє питання — це освіта. Від середньої освіти забирати грошей не можна. Вона протягом 23 років завжди була недофінансована на 20-30%. І якщо зараз забрати ще гроші, то через 20 років ми не матимемо уряду взагалі, бо ми не матимемо освічених дітей. Середня освіта — недоторкана», — озвучив він вимоги частини коаліції.

З усім цим погодився Яценюк. Втім вийшло як в тому анекдоті: ложки повернули, але присмак лишився. Тож які «мінуси» бачать експерти в тому, що вчора було прийнято в парламенті.

ПРЕМ’ЄР ПРИЙМАЄ «ЗАМОВЛЕННЯ» / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА

 

Мінус перший — неправильно встановлений діагноз.

Три речі, які прем’єр назвав ключовими причинами економічної кризи в Україні: напад Росії, енергетична залежність та корупція. Насправді є наслідками значно тяжчої біди під назвою «олігархономіка», яка обікравши країну, і зробила її слабкою і перед зовнішнім ворогом, і неплатоспроможною в умовах наявності величезних природних ресурсів. Тому передусім в своїй програмі уряд мав би запропонувати бачення як він збирається демонтовувати «олігархономіку» в країні, а вже потім говорити про те, що треба «затягнути паски». Кому? — відразу посатвє запитання.

Мінус другий — уряд суперсучасних менеджерів не пропонує інновацій.

Багато розуму не треба, щоб запропонувати наповнити бюджет підвищенням податків, тарифів і скороченням соціальних виплат. За словами, екс-міністра енергетики Сергія Єрмілова програма дій уряду виписана як примітивний документ, і не є тим нестандартним рішенням, якого потребує особливо складна ситуація в Україні.

«Де в програмі скасування ганебної пенсійної реформи, про що раніше кричав з усіх ток-шоу прем’єр? Цього немає, натомість є ліквідація неефективних пільг. Це що чиновник визначатиме, кому дати пільги, а кому ні? При цьому платити за реформи буде якраз населення, а не олігархи», — обурюється в коментарі «Дню» позафракційний Сергій Міщенко. Він вважає, що якщо уряд скорочує держапарат, то паралельно мав би на такий же відсоток знизити для населення податки. А цього немає.

Крім того, за словами народного депутата від БПП Оксани Продан, в урядовій програмі сказано про збереження рахунків з ПДВ, але в коаліційній угоді всі п’ять фракцій погодили їх відміну. Що це? Саботаж?

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ, КОЛИШНІЙ КОМБАТ «АЙДАРУ» СЕРГІЙ МЕЛЬНИЧУК ІЗ МІНІСТРОМ ОБОРОНИ СТЕПАНОМ ПОЛТОРАКОМ. ЧИ ВИСТАЧИТЬ 5% ВВП НА АРМІЮ ТА ПРАВООХОРОННУ ДІЯЛЬНІСТЬ У ЧАСИ ВІЙНИ?  / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

 

Зауваження звичайно правильне. Але, чи дійсно депутати від більшості не знали про «слабкі» місяця цього документу? Чи можливо, вони тільки роблять такий вигляд, бо їм потрібно голосувати, спираючись на кулуарні домовленості? І звідси випливає «третій мінус» учорашнього голосування — так званий парламентом «Майдану» не демонструє обіцяних нових підходів в політиці. Збережені і «партійні торги», і «партійні голосування»... Адже голоси «за» програму знайшлися одразу після екстрених зібрання двох вищезгаданих фракцій.

«Зранку було дано завдання топити Яценюка, але потім зверху Луценку прийшла вказівка, що плани змінились», — розповідає на правах анонімності «Дню» про деталі один з депутатів БПП.

«День» поцікавився думкою колишнього міністра фінансів, а нині нардепа від БПП Віктора Пинзеника з приводу прийнятої програми і чому він за неї голосував. На це колишній міністр відповів, мовляв, запитання до програми є, але уряд їх погодився виправити, тому голосував, бо так вирішила фракція. Тож практика партійного кріпацтва не канула в лету (чого так домагалися борці Майдану). Якщо так і далі буде, то голосування за бюджет 2015 року, якому передуватиме прийняття оновленого Податкового та Бюджетного Кодексів, ризикує перерости в банальні підкилимні парламентські торги, де інтереси народу можуть стати розмінною монетою.

ПЕРЕД ВИРІШАЛЬНИМ ГОЛОСУВАННЯМ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

 

На тлі цих мінусів один плюс виглядає, звичайно, «скромно», але, тим не менше, обнадійливо. Адже, якщо уряд вже ж скористається своїм імунітетом, і почне непопулярні, в першу чергу, для вищого політичного бомонду реформи — розпочне латати корупційні дірки, з яких хлещуть бюджетні гроші, то є шанс, що в такому режимі «суперекономії» ми швидко наберемо повні баки і вирвемося з економічної прірви.

На думку віце-президента США Джо Байдена, Україна не повинна втратити ще одну можливість, аби змінити країну на краще. Бо якщо це станеться, то в найближчому майбутньому українці не матимуть більше шансів, вважає він.

КОМЕНТАР

«ОДНА ДЕКЛАРАЦІЯ ДОБРИХ НАМІРІВ ДОПОВНИЛА ІНШУ»

Євген МАГДА, політичний експерт:

— Я не абсолютизував би цю програму як «наш світлий шлях та дороговказ в майбутнє». На сьогодні це лише чернетка добрих намірів. Це «аперитив» для того, щоб розігріти українських політиків та суспільство. Вона може бути втілена в життя тільки ухваленням відповідних законів, бюджету.

Взагалі, програма дій уряду в Україні виконується не дуже послідовно, тобто це політичний крок. Але завдяки ухваленню програми дій уряду прем’єру гарантовано імунітет від звільнення на найближчий рік. За великим рахунком, зараз немає черги бажаючих працювати прем’єром. Якщо ж буде політичне рішення змінити прем’єра, то ВРУ знайде можливість проголосувати Ad hoc чи якось по-іншому. На сьогоднішній момент у «Блоку Петра Порошенка» всередині коаліції найбільший опонент не Арсеній Яценюк, якому доведеться здійснювати перетворення, які не сприяють рейтингу. Його сьогоднішніми «латентними опонентами» є «Самопоміч», яка хоче залишитись виключно «в білому», та «Радикальна партія Ляшка», яка намагається показати, що вона є вкрай необхідною для всіх, хоча це одна з найменших фракцій коаліції.

Інший нюанс подій в Раді полягає в тому, що члени коаліції показали, що у всіх них є власна думка, але вони можуть прийняти спільне політичне рішення на підтримку програми дій уряду. Ми побачили, що між членами коаліції був достатньо жорсткий обмін думками. Але, з іншого боку, депутати прийняли, що коаліційна угода буде складовою програми дій уряду. У нас одна декларація добрих намірів доповнила іншу. Але мені більше подобається, коли події в Раді розгортаються саме так, аніж якщо б існувало загальне схвалення та згода. Краще дискусія та ухвалення програми дій, аніж просте натискання на кнопки.

Сподіваюсь, що у людей, які обрані народними депутатами, є усвідомлення, що треба кардинально змінювати свій підхід до ухвалення рішень... Ми ще побачимо різноманітні суперечки вже цього року.

Із цієї весни всі очікували, що будуть парламентські вибори. Яценюк, як досвідчений політик, розумів, що непопулярні рішення можуть принести йому славу державного діяча, але завдати удар по образу публічного політика. Тому у своє перше прем’єрство він віддав перевагу тому, щоб стати першим номером у «Народному фронті». Але зараз в нього немає зворотного шляху — найближчий рік буде існувати нинішній парламент та уряд. І крім імунітету, Кабмін отримав необхідність цілий рік звітувати перед Радою, яка зі свого боку буде весь час підштовхувати до конкретних дій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати