Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

24 грудня має бути на волі

Незаконно засуджений у Росії Олександр Шумков повертається в Україну
22 грудня, 19:12

Незаконно засуджений у Росії за участь у «Правому секторі» український політв’язень Олександр Шумков повертається в Україну. Про це заявила уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова на презентації кампанії «Депутате, допоможи бранцям Кремля!», повідомили в секретаріаті омбудсмана www.ombudsman.gov.ua. «Нагадую, що 24 грудня буде звільнений — я думаю, що так буде, — Шумков Олександр, який зараз ще відбуває покарання у Російській Федерації, у Тверській області. Ми вже домовилися, що буде консул його зустрічати... Потім треба буде багато дій зробити для того, щоб його повернули додому, а саме — до Одеси. І нам потрібно всім говорити про те, щоб Шумкова вони (у РФ. — Ред.) не затримували, щоб його відпустили, і щоб консул його супроводив до України», — зазначила Денісова.

Херсонець Олександр Шумков 4 грудня 2018 року був засуджений у РФ до чотирьох років ув’язнення. У вироку вказувалося, що він від 17 листопада 2014-го до 23 серпня 2017 року брав участь в діяльності «Правого сектора», яка була «спрямована проти інтересів Росії».

Речник української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович повідомив, що Україна проводить величезну роботу задля повернення Шумкова до України 24 грудня та уникнення ситуації, коли РФ може використати його після звільнення.

«Підтримую ініціативу взяти під опіку кожного бранця Кремля, а ще краще — усю його родину. Я зверталася до президента, першої леді, прем?єр-міністра, міністрів, голів міст і облдержадміністрацій із закликами допомогти цим родинам», — також заявила омбудсман.

Людмила Денісова зазначила, що звернулася до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням відвідати українців, яких утримують у слідчому ізоляторі № 1 й у виправній колонії в Сімферополі. За словами українського омбудсмана, наразі можливість її візитів погоджує Федеральна служба виконання покарань Росії, куди направила листа Москалькова. Окрім того, Денісова планує відвідати українців у Башкортостані — там утримують 12 громадян.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати