Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Арсен Абхаїров: «Ми злочинці без злочину! А ви злочинці без покарання!»

В окупованому Криму фабрикують нові кримінальні справи. Де реакція світу?
05 листопада, 19:02

Як відомо, Південний окружний військовий суд Росії в Ростові-на-Дону засудив трьох фігурантів Красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір» Рустема Емірусеїнова, Арсена Абхаїрова і Ескендера Абдулганіеєва до 17, 13 і 12 років ув’язнення відповідно. Вони не визнають своєї провини. На думку їхнього адвоката Едема Семедляєва, всі подібні кримінальні справи в окупованому Криму після 2014 року «сфабриковані».

В передостанній день процесу суд першої інстанції в Ростові надав можливість виступити «підсудним» з останнім словом. Промова Арсена Абхаїрова виявилась такої сили, що читачі в інтернеті зазначали, що це «Промова гідна перекладу на всі мови світу». Надаємо йому слово:

Арсен Абхаїров, звертаючись до суддів, які звинуватили його незаконно і засудили до 13 років ув’язнення:

«Починаючи зі збройного насильницького захоплення влади і зміни конституційного ладу в Криму в 2014 році Російською Федерацією і подальших терористичних агресій ФСБ щодо кримськотатарського народу, всього кримського активізму, інакомислення, нахабно прикритих народним волевиявленням під назвою «референдум» і ісламофобним «антитерористичним», «антиекстремістським» «законодавством», я не міг залишатися осторонь від чергових бід і репресій, які принесло «повернення в рідну гавань»... 

Я хочу зізнатися: моя вина лише в тому, що я не готовий бути вашим рабом. Я винен, що з молоком матері нам прищеплені почуття єдності, відповідальності один за одного, справедливості. Я винен, що полюбив і вивчав релігію, яка лежить в основі появи мого народу і дає початок культурі мого народу...

Примусово видаючи свої аусвайси, ви нахабно репресуєте нас, викорінюючи нелояльне місцеве населення, в черговий раз анексувавши Крим. Неможливо обманом нести правду через сльози і кров, приносити радість наклепом, силою встановлювати мир. Саме такою є ідеологія вашої держави в Криму і всюди, де є присутність Росії.

Мій народ і я ніколи не приймемо цього. Кримські татари, мусульмани Криму — не терористи. Ваші драконівські терміни не зламають нас. Для всіх очевидно, що ваші вироки нам показові, щоб залякати інших. У Криму не було і немає тероризму і насильства. Ми злочинці без злочину! А ви злочинці без покарання!»

НА ПІВОСТРОВІ «ТРИВАЄ ПОЛІТИКА НЕЗАКОННОГО УВ’ЯЗНЕННЯ УКРАЇНЦІВ І КРИМСЬКИХ ТАТАР

«Ми обов’язково будемо оскаржувати вирок. Прикро, що весь цей час хлопці будуть знаходитися в СІЗО Ростова-на-Дону. У них проблеми з зубами, із зором, тому що там дуже погане освітлення, та й умови в цілому, м’яко кажучи, не найкращі. Після розгляду апеляційної скарги нам відкривається шлях до міжнародних інстанцій. Швидше за все, це буде Європейський суд з прав людини», — зазначив Семедляєв і додав, що «Російська держава всіляко намагається представити кримських татар як терористів. Таким чином вона бореться з людьми, незгодними з їх політикою, які не прийняли то становище, в якому опинився Крим після 2014 року — тому ми і наполягаємо на тому, що справа політично мотивована».

Того ж дня, коли в Ростові-на-Дону оголошували вироки кримським татарам, на полях 75-й сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку заступник глави МЗС України Еміне Джеппар закликала міжнародну спільноту посилити спільні дії щодо захисту прав людини в окупованому Росією Криму. Як повідомляє пресслужба українського зовнішньополітичного відомства, в заході взяли участь дипломати, що займаються правозахисною проблематикою, з Києва, Нью-Йорка, Женеви, Відня і Страсбурга. Еміне Джеппар у своєму виступі зазначила, що «російська окупаційна влада перетворила Крим в півострів страху, де тривають репресії проти громадян України, які виступають проти окупації». За її словами, на півострові «триває політика незаконного ув’язнення українців і кримських татар з метою подальшого їх утримання в заручниках вже на території Росії».

Вона також торкнулася теми зміни демографічного складу населення півострова. «Позбавлення права на землю, релігію, освіту і мову, примусова зміна громадянства, призов до лав російської армії, заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, а також утиски Української православної церкви — всі ці порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права, за словами Еміне Джеппар, — отримають належну оцінку з боку ООН.  Тут важливим є продовження моніторингу цієї проблематики Генеральним секретарем, що, зокрема, є одним з ключових елементів оновленого проєкту резолюції ГА ООН про ситуацію з правами людини в тимчасово окупованому Криму, який буде розглянуто в листопаді-грудні».

«НА СЬОГОДНІ Є ПРИНАЙМНІ 94 ГРОМАДЯНИ УКРАЇНИ, ЯКІ Є ПОЛІТИЧНИМИ В’ЯЗНЯМИ»

Як відомо, у третій доповіді Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша про стан прав людини в АР Крим і Севастополі йдеться, зокрема, про тортури і жорстоке поводження з боку співробітників ФСБ, безкарність людей, причетних до насильницьких зникнень, втручання в професійну діяльність журналістів, примусові переміщення і депортації з Криму населення тощо. Третя доповідь Генерального секретаря ООН по ситуації з правами людини на окупованому півострові ляже в основу проєкту нової резолюції ООН по Криму. Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський під час виступу на загальних дебатах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН закликав до участі в створенні міжнародної Кримської платформи з деокупації півострова і підтримки оновленої резолюції по ситуації з правами людини в окупованому Криму.  Влада України, Меджліс кримськотатарського народу, правозахисні організації регулярно говорять про переслідування і порушення прав людини в Криму. 

Під час дискусії, організованої постійним представництвом України при ООН, представник президента України в АР Крим Антон Кориневич назвав анексований півострів «сірою зоною», де систематично порушуються права людини і норми міжнародного права». Він зазначив: «Політичні переслідування призводять до незаконних затримань наших громадян за демонстрацію своєї проукраїнської позиції і перетворення їх на політичних в’язнів за звинуваченням в екстремізмі, тероризмі і тому подібне. На сьогодні є принаймні 94 громадяни України, які є політичними в’язнями, затриманими окупаційною владою. Більшість з них — кримські татари. Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Емір-Усеїн Куку, Володимир Дудка, Олексій Бессарабов і багато інших українських громадян досі утримуються в російських в’язницях при тому, що вони не вчинили жодного злочину». За словами представника президента України, «грубим порушенням міжнародного права» є набір жителів Криму в російську армію.

УТИСКИ ЗА РЕЛІГІЙНОЮ ОЗНАКОЮ

Він також нагадав про утиски за релігійною ознакою в Криму: «Парафіяни та священнослужителі Кримської єпархії стали об’єктом переслідувань ... Можливість єпархії використовувати свій головний собор — обмежена ... Інші релігійні групи також стикаються з переслідуваннями, зокрема,» Свідки Єгови «і деякі мусульманські організації», — зазначив Антон Кориневич. При цьому ситуацію з пандемією коронавірусу в Криму представник президента України назвав «близькою до катастрофічної». «Російська окупаційна влада не в змозі захистити життя і здоров’я кримчан. У лікарнях недостатньо місць і ліжок, лікарні і лікарі відмовляють в госпіталізації, хворих переводять з лікарень в санаторії, де вони залишаються без медичної допомоги, і де немає можливості пройти тест на COVID-19 добровільно, в аптеках немає основних препаратів».

Митрополит Кримський і Сімферопольський Православної церкви України Климент зі свого боку звернувся до Генерального секретаря ООН Антоніо Гуттеріша через відео, яке було продемонстроване на полях 75-й сесії Генасамблеї ООН.

«Я звертаюся до вас про захист української православної церкви в Криму. До 2014 року на території Криму діяло 49 релігійних громад, які належали до Української православної церкви Київського патріархату, після 15 грудня 2018 року — до Православної церкви України. Сьогодні на території Криму залишилося 6 релігійних громад, 3 з них під загрозою припинення існування. Своє право молитися в українській церкві ми шість років відвойовуємо в російських судах і в Європейському суді з прав людини, — сказав митрополит Климент. — Прошу представників країн ООН невідкладно почати вести переговори з Росією щодо вирішення цих проблем. Стурбованість — це не шлях вирішення проблеми... Нам потрібно практичне рішення, яке буде забезпечувати наше конституційне право в Криму молитися в наших храмах Православної церкви України», — заявив Климент.

Чергова спільнота, яку взялася переслідувати Росія в окупованому Криму, — Свідки Єгови. Російський Верховний суд у 2017 році визнав екстремістською релігійну організацію «Свідки Єгови» і заборонив її діяльність в Росії. Також діяльність цієї організації заборонена в окупованому Криму. Співробітники ФСБ Росії неодноразово проводили на території півострова обшуки і затримання підозрюваних в участі в релігійній організації «Свідки Єгови». За даними правозахисного центру «Меморіал», у Росії кілька десятків прихильників цієї релігійної організації зазнали кримінального переслідування. За останні три з половиною роки в Росії й окупованому нею Криму число обвинувачених в екстремізмі членів «Свідків Єгови» виросло до 400 осіб, повідомляють в Європейській асоціації «Свідків Єгови». Згідно з даними асоціації, на кінець жовтня 2020 года 10 вірян знаходяться в колонії, 38 — у СІЗО, 26 — під домашнім арештом, 24 — під забороною певних дій, приблизно 200 — під підпискою про невиїзд, в 1166 сім’ях пройшли обшуки. 12 віруян були засуджені до тюремного ув’язнення, 9 — до сплати великих грошових штрафів. Усього винесені рішення у 27 кримінальних справах, 148 продовжують розглядатися. Переважно, слідство триває роками. «В очікуванні розгляду їх справ більше половини з 400 обвинувачених від декількох днів до 3 років перебували в СІЗО або інших ізоляторах. Більше 1 року в СІЗО провели 15 віруючих. 66-річний Юрій Савельєв знаходиться в ув’язненні вже приблизно два роки. Довше за всіх за гратами залишається Денніс Крістенсен — вже майже 3,5 роки», — йдеться в повідомленні.

«Свідки Єгови» також нагадали, що в цьому році були винесені вироки їхнім послідовникам у Криму. Зокрема, мова йде про Сергія Філатова з Джанкоя і Артема Герасимова з Ялти. Підконтрольний Росії Джанкойський районний суд 5 березня засудив кримчанина, члена «Свідків Єгови» Сергія Філатова до шести років колонії загального режиму, визнавши винним в «організації діяльності екстремістської організації». 5 березня підконтрольний Росії Ялтинський міський суд засудив ще одного учасника «Свідків Єгови» Артема Герасимова до штрафу в розмірі 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У цьому році також проходили обшуки в будинках «Свідків Єгови» в Керчі. А в Гагарінському суді Севастополя почали розглядати справи щодо Віктора Сташевського, якого російська влада звинувачує в діяльності осередку цієї релігійної організації. Делегація США в ОБСЄ засудила переслідування мусульман і «Свідків Єгови» в Криму.

Крім того, в повідомленні наголошується, що «з волі влади переважна частина в’язнів совісті без будь-якого рішення суду опиняються в складному фінансовому становищі: 310 людей потрапили в список екстремістів і терористів Росфінмоніторингу. На практиці це означає позбавлення роботи, бізнесу, пенсії, банківських рахунків і навіть можливості купити сім-карту або оформити страховку».

ВСТАНОВЛЕНІ ДАНІ ЩЕ 13 НОВИХ РОСІЙСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ, ЯКІ БРАЛИ УЧАСТЬ В АГРЕСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

Все це, як сказав Арсен Абхаїров, наслідки окупації Криму. Росія ж продовжує твердити, що півострів приєднано в результаті «референдуму». Однак громадськість та міжнародну спільноту вже не обманеш. Днями  волонтери міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm повідомили,  що встановили дані ще 13 нових російських військових, які брали участь в агресії проти України і анексії Криму. Мова йде про російських військовослужбовців окремого 382-го батальйону морської піхоти (ОБМП) Чорноморського флоту Росії, які «брали участь у захопленні аеродрому Бельбек, штабу 204-ї Севастопольської бригади тактичної авіації ЗСУ, 50-го зенітно-ракетного полку ЗСУ, які брали участь у вторгненні в село Чонгар Генічеського району Херсонської області України». InformNapalm посилається на сторінки військовослужбовців в соціальних мережах, де опубліковані фотографії військових, зроблені в Криму, що датуються 2014 роком, а також фото медалі «За повернення Криму». А раніше волонтери встановили, що військовослужбовці ще трьох російських військових частин брали участь у захопленні Криму. Перед тим волонтери InformNapalm встановили факт участі гвардійського ракетного крейсера «Москва» в захопленні Криму. Також InformNapalm представив докази, що свідчать про участь в операції із захоплення Криму кораблів 184-ї бригади охорони водного району (184 БрКОВР) Новоросійської військово-морської бази Чорноморського флоту Росії, а також військовослужбовців зі складу 197-ї бригади десантних кораблів Чорноморського флоту Росії. А загалом встановлено, що в захопленні Криму брали участь орієновтно 30 військових частин.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати