Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Деокупація півострова. Нова спроба

«Оновлений проект резолюції по Криму в ООН — це намагання вийти з глухого кута, куди влада сама себе загнала», — Андрій СЕНЧЕНКО
03 листопада, 11:22
Андрій СЕНЧЕНКО

Україна внесла в ООН оновлений проект Резолюції про порушення прав людини в Криму. Раніше голова МЗС України Павло Клімкін зазначав, що цей документ «повинен стати основою для подальшої деокупації півострова». Наскільки це так? Більш детально щодо проекту резолюції розповів Постійний представник України при ООН Володимир ЄЛЬЧЕНКО (ukrinform.ua):

«Порівняно з Резолюцією про ситуацію з правами людини в АР Крим і місті Севастополь (Україна), затвердженою Генасамблеєю ООН в грудні минулого року, в новому документі міститься низка нових вимог до РФ, націлених на забезпечення виконання нею міжнародних зобов’язань в контексті просування процесу деокупації українського півострова», — зазначив голова української місії.

«Резолюція підтверджує, що між Україною та Росією існує міжнародний збройний конфлікт. Це положення є особливо важливим у контексті нівелювання аргументів Росії про те, що в нашій державі має місце конфлікт внутрішнього характеру, — розповідає Єльченко. — Документ засуджує ретроактивне застосування Росією власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство. У проекті також визнається відсутність у Росії юрисдикції на півострові, що робить її рішення та закони в Криму нікчемними».

«У резолюції міститься вимога до Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові, — продовжує дипломат. — Документ, крім того, закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами, а також дотримуватися законів України, зокрема в питаннях власності». 

«Також ми говоримо про механізми моніторингу за ситуацією з правами людини, в Резолюції засуджується відсутність доступу до Криму для Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ ООН), незважаючи на відповідний мандат Місії, — наголошує Єльченко. — При цьому в документі висловлюється ініціатива підготувати другий тематичний звіт щодо Криму до кінця 72-ї сесії ГА ООН (вересень 2018 р.), а також інформувати 37-му сесію РПЛ ООН щодо ситуації з правами людини в Криму (березень 2018 р.)».

За словами дипломата, документ містить прохання до Генсека ООН координувати дії структур ООН з метою імплементації положень цієї Резолюції. «Якщо ми й наші партнери будемо наполегливими, рано чи пізно Росія буде змушена під міжнародним тиском всі ці вимоги виконати. Ця робота наближає деокупацію Криму, що є нашою головною метою», — підсумував Єльченко.

Отже, чи справді цей документ, який ще потребує ухвалення в ООН, наблизить деокупацію Криму?

«На мій погляд, через більш ніж три роки нинішньою владою відбулося визнання того, що Петро Порошенко у своїй зовнішній політиці вів країну не в той бік, тому що всі ці речі, пов’язані з АТО і терористами, завели країну в глухий кут, зокрема в юридичному та дипломатичному напрямках, — коментує «Дню» народний депутат V, VI, VII скликання, голова правозахисної організації «Сила права» Андрій СЕНЧЕНКО. — Оновлений проект Резолюції — це спроба вийти з цього глухого кута. І дуже важливо, щоб в ньому не були упущені ключові речі. Те, що агресію, нарешті, названо агресією, це добре. Але я вважаю, що в Резолюцію потрібно включити незаконне залучення наших громадян до лав армії країни-окупанта, що чітко заборонено міжнародними конвенціями. Також з того, про що ми чуємо, там ні слова немає про захоплене Росією українське майно. Вони провели незаконну, як з точки зору міжнародних угод, так і з точки зору самого внутрішнього російського законодавства, не кажучи вже про українське, процедуру націоналізації українського майна. Все інше в проекті — це те, що потрібно було робити ще три роки тому. Але краще пізно, ніж ніколи».   

Ще однією новиною з приводу Криму стало оприлюднення подробиць захоплення українського флоту Росією 2014 р.  Колишній міністр оборони Ігор Тенюх у березні 2014-го заборонив українським судам вийти в море, в результаті чого вони були захоплені російськими військовими. Принаймні про це йдеться у свідченнях екс-голови Генштабу ЗСУ Юрія Ільїна, який обіймав посаду при президентові Януковичі. Ці свідчення опублікував у себе у Facebook колишній адвокат біглого президента Максим Герасько.

«Мені відомо, що 01.03.2014 у кабінеті командувача ВМС України Березовського Д.В. відбулася нарада з участю Замани В.М., Шакури Д.О., Чубука Олега — керівника прес-центру ВМС України, а також колишнього керівника прес-центру ВМС України Бови В.Є. з метою підготовки заяви командувача ВМС», — ідеться у свідченнях.  За словами Ільїна, о 12.00 того ж дня за присутності вищезгаданих осіб Березовський доповідав Тенюху про те, що бойові кораблі ВМС приведено в бойову готовність і готові до виходу в море. Однак екс-голова Генштабу зазначив, що Тенюх не дав команди на виведення кораблів із пунктів базування, накричав на Березовського і обізвав його панікером. У результаті Україна не змогла запобігти захопленню військово-морської техніки, а також півострова Крим в цілому, стверджує Ільїн.

Чи можна вірити цим свідченням?

«На момент початку окупації Криму Ільїн був начальником Генштабу, — наголошує Андрій Сенченко. — Тоді ще не було ні Замани, ні Тенюха, і він мав усі повноваження для прийняття рішень. Але він цього не зробив. Тому він — зрадник, він зрадив свою країну. А його свідчення — це відверта брехня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати