Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Керівництво парламентських комітетів переглянуть

«Ми намагатимемося вкласти все в моральні та законні норми», — народний депутат
10 грудня, 10:57
9 ГРУДНЯ 2014 р. / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Засідання Верховної Ради 9 грудня не було тривалим. Голова парламенту Володимир Гройсман виступив з урочистою промовою щодо необхідності Ради працювати плідно у ці складні для країни часи — всі умови, мовляв, для цього є — депутати обрали голів комітетів ВРУ. Та саме це питання знову стало каменем спотикання для фракцій, які входять у коаліцію. Народні депутати від «Радикальної партії» заблокували трибуну, з якої виступав Олег Ляшко. Вимога РПЛ — усунути від керівництва у комітетах депутатів, які голосували за «закони 16 січня». «Фракція «Радикальної партії» блокує парламентську трибуну з вимогою скасувати ту постанову в частині призначення регіоналів, причетних до голосування «законів 16 січня», — заявив Ляшко

Раніше народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко написав на своїй сторінці у Facebook перелік цих депутатів- «голосувальників», які отримали керівні посади в комітетах: «Бобов, Деркач, Кацуба, Богуслаєв, Шипко, Кіссе, Гіршфельд, Бондар, Шкіря, Клімов. Зокрема на посади перших заступників внесений Деркач — у бюджетний комітет, Кацуба — в економічний комітет, Клімов — у банківський комітет».

Таке рішення Верховної Ради пояснила заступник голови ВРУ Оксана Сироїд: «Рішення було обґрунтоване статтею 81 Регламенту ВР та вимогами міжнародних організацій і представництв. Як уповноважена особа, я не могла не підписати прийняте рішення... Оскільки «16 січня» не є юридичним критерієм, юристи, які оформляли остаточний варіант тексту постанови, не мали жодних підстав вносити до нього зміни. А голова ВР не міг його не підписати».

Позицію «Радикальної партії» у Верховній Раді підтримали депутати всіх фракцій зі складу коаліції. «Ми намагатимемося вкласти все в моральні та законні норми, — коментує «Дню» голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк. — Виступ РПЛ — це радше їхня особиста ситуація. Вони хотіли отримати представництво в бюджетному комітеті, а цього не сталося. Але це не є на сьогодні проблемою. Основні моменти, над якими ми працюватимемо в найближчі дні в комітетах, — Податковий кодекс, Бюджетний кодекс та бюджет України на 2015 рік».

«Голосування за керівництво комітетів відбулося в цілому, і це було неправильно, адже потрібно було виключити зі списку керівників саме тих людей, про яких згадав Ляшко», — це вже коментує «Дню» представник «Народного фронту» Андрій Тетерук.

Парламент усе ж таки включив у порядок денний сесії постанову про зміни у комітетах. Крім цього, Рада затвердила календарний план роботи, відповідно до якого депутати будуть працювати до 16 січня. Народні обранці також включили до порядку денного на поточний пленарний тиждень проект постанови про звернення ВРУ до Держдуми та президента РФ щодо звільнення народного депутата Надії Савченко, а також проекти законів про внесення змін до деяких законів (щодо забезпечення і гарантування національної безпеки України), що передбачає скасування позаблокового статусу України. Після цього Володимир Гройсман закрив засідання та скликав нараду голів фракцій. Наступне засідання Ради відбудеться у четвер, 11 грудня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати